Haberler

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay Açıklaması

Abone Ol

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, "Türksat 4A ve 4B uydularımızı 2013 yılı sonundan itibaren işletmeye alarak, iletişim ve uydu yayıncılığı alanında ülkemizin uzaydaki kapasitesini yaklaşık 3 kat artıracak ve bu altyapıyı Afrika'nın tamamını"...

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, "Türksat 4A ve 4B uydularımızı 2013 yılı sonundan itibaren işletmeye alarak, iletişim ve uydu yayıncılığı alanında ülkemizin uzaydaki kapasitesini yaklaşık 3 kat artıracak ve bu altyapıyı Afrika'nın tamamını içine alacak şekilde geliştireceğiz" dedi.

Dalbay, Türksat'ın ana sponsorluğunu yaptığı CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, televizyon kanallarının yayınlarını Avrupa ve Orta Asya'yı içeren bir coğrafyaya ulaştıran Türksat'ın, televizyon yayıncılığı ve dizi sektörünün gelişimine katkı sağladığını belirtti.

Türk televizyon yayıncılığı ve dizi sektörünün bölgede lider konuma yükseldiğini kaydeden Dalbay, FATİH Projesine ve Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uyumlu olarak hayata geçirdikleri "AstroNot Akıllı Eğitim Portalı"nı CeBIT Bilişim Eurasia'da öğrenci, veli ve öğretmenlere tanıtacaklarını belirtti.

Dalbay, "Bilgi toplumuna dönüşmek için altyapılarımızın kapasitesini artırmak çok önemli, fakat bu altyapıların kendi ürettiğimiz içeriklerinin trafiğini oluşturmak bir o kadar önemli. Başta eğitim olmak üzere, oyun-eğlence, çizgi film gibi dijital hayatımızın önemli alanlarında yerli ürünler geliştirmek, ülkemizin çekim merkezi özelliğine büyük bir güç katacaktır" diye konuştu.

-"e-KKTC Projesini yürütüyoruz"-

Uzayda kurulan iletişim altyapısının yanında, karasal iletişim altyapısı olan KabloTV'ye de son yıllarda önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Dalbay,

"Bugün itibariyle ülkemizdeki diğer tüm internet hizmeti sağlayıcılarının toplamından daha fazla haneye yani, 3 milyonun üzerindeki eve 100 Mbps internet hizmeti sunabiliyoruz" bilgisini verdi.

Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümünde ve 2023 yılı hedeflerine ulaşmada e-devletin önemine işaret eden Dalbay, iletişim otobanlarının ülkenin her yerine ulaşmasının da gerekli olduğunu vurguladı.

Dalbay, 2008 yılı Aralık ayında hizmete açılan e-devlet kapısı üzerinden hızlı ve şeffaf hizmet anlayışıyla 500'e yakın e-devlet hizmetinin sunulduğunu ve bu hizmetlerden 13,7 milyon kayıtlı kullanıcının faydalandığını anlattı.

Türkiye'de bugüne dek elde ettikleri e-devlet tecrübe ve bilgi birikimini KKTC'de hayata geçirmek için çalıştıklarını dile getiren Dalbay, bu amaçla e-KKTC Projesini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına yürüttüklerini ifade etti.

Dalbay, Türksat 4A ve 4B uydularını 2013 yılı sonundan itibaren işletmeye alarak, iletişim ve uydu yayıncılığı alanında Türkiye'nin uzaydaki kapasitesini yaklaşık 3 kat artıracak ve bu altyapıyı Afrika'nın tamamını içine alacak şekilde geliştireceklerini de sözlerine ekledi.

-"Altyapılarda 3P denilen "Public-Privite-Partnership" modeli denenmeli"-

Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de, sabit ve mobil işletmecilerin kendilerini bekleyen riske karşı ortak hareket etmeleri gerektiğini sözledi.

"Bugün sabit ve mobile pazarları tek bir ortak pazar olarak tanımlanma zamanı gelmiştir" diyen Acarer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın "Makul rekabet sınırlarını aşmayın, birbirinize zarar veriyorsunuz" uyarısına değindi.

Acarer, "Bu uyarılar dikkate alınmazsa bir süre sonra ne rekabet edilecek bir rakip ne de düzenleme yapacak işletmeci kalır. Bugün hepimiz sektörü daha da geliştirebilmek için kısır çekişmeleri bırakarak Sayın Bakan'ın koyduğu vizyon doğrultusunda hareket etmeliyiz. Özellikle yeni nesil sistemlerle ilgili yut içindeki rakiplere ve ülkeye zarar vericici subjektif yaklaşımlardan kaçınmalıyız" tavsiyesinde bulundu.

Bundan sonraki altyapılarda 3P denilen "Public-Privite-Partnership" modelinin mutlaka denenmesi gerektiğine işaret eden Acarer, 4G'de münferit altyapıların birçok işletmeye ve Türkiye'ye büyük zararlar vereceğini, bu nedenle özellike 3G lisanslarının 6. yıldan sonraki yükümlülüklerinde işletmelerin mutlaka ortak tesis ve altyapı paylaşımı yapmaları gerektiğini ifade etti.

Günümüzde altyapı yatırımı yapmadan orta dönemde bile ayakta kalma şansı olmadığını belirten Acarer, sektörün daha sağlıklı büyümesi için tüm oyuncuların birlikte gelişiminin şart olduğunu, bunun için de her seviyedeki işletmenin özellikle yurt dışı girişimlerde işbirliği ve ortak yatırım yapmaları gerektiğini söyledi.

-"Türk Telekom fiber optik kablo şebekesi 163 bin kilometreye ulaştı"-

Türk Telekom İnsan Kaynakları, Destek ve Regülasyon Başkanı Şükrü Kutlu da, Türk Telekom Grubu'nun son 6 yılda teknoloji ve altyapıya konsolide olarak 11 milyar liranın üzerinde yatırım yaptığını, bu yılın 9 ayında gerçekleştirdikleri 1,7 milyar lira ile konsolide yatırım tutarlarının yaklaşık 13 milyar liraya ulaştığı bilgisini verdi.

Kutlu, şunları kaydetti:

"Türk Telekom fiber optik kablo şebekemiz 163 bin kilometreye ulaşırken, sokağa kadar fiber erişimi sağlanan hane sayısı 3 milyon 500 bine, bina ve eve kadar fiber erişimi sağlanan hane sayısı 1,5 milyona ulaştı. 2012 yılı sonuna kadar bu sayının 3 milyon haneye ulaşmasını hedefliyoruz. Hedeflediğimiz hane kapsaması ile birçok Avrupa ülkesinin ilerisine geçeceğiz.

Şu anda bile dünyanın etrafını yaklaşık dört kez dolaşabilecek büyüklükte bir fiber alt yapıya sahibiz. Türkiye'nin yurt dışı çıkış hızını gigabit liginden terabit ligine taşıdık. 2005 yılında 30 gigabit olan yurt dışı çıkış kapasitemizi 40 kat arttırarak 1,2 terabite seviyesine yükselttik."

-" Türkiye'de günlük atılan tweet sayısı 1,7 milyon"-

Bugün 19 milyon hanenin yüzde 47'sinde internet bağlantısı olan Türkiye'nin, Avrupa'da en çok mobil telefon konuşması yapan ülke konumunda bulunduğunu aktaran Kutlu, Türkiye'de günlük atılan tweet sayısının yaklaşık 1,7 milyon olduğunu, 31 milyondan fazla Facebook kullanıcı sayısıyla Türkiye'nin dünyada 7'inci, Avrupa ülkelerinde ise 2. sırada bulunduğunu hatırlattı.

Kutlu, Türk Telekom'un, sağlam altyapı ve sürdürülebilir gücüyle Türkiye için geliştirdiği teknolojileri dünya ülkelerine ihraç etmeyi planladığını da söyledi.

Muhabir: Mücahid Eker/Sefa Mutlu

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Özkan Dalbay Türkiye Ekonomi Türksat Afrika Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title