Haberler

Tuskon 11. Başkanlar Kurulu Toplantısı

Abone Ol

TUSKON Genel Başkanı Rızanur Meral: "Türkiye'nin orta vadeli büyüme programında bu yıl yüzde 4'lük gibi bir hedef konuldu. Şu anda bunu yakalama ihtimalimiz mevcut, aşma yönünde de gayretimizi göstermemiz gerekiyor"

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Genel Başkanı Rızanur Meral, " Türkiye'nin orta vadeli büyüme programında bu yıl yüzde 4'lük gibi bir hedef konuldu. Şu anda bunu yakalama ihtimalimiz mevcut, aşma yönünde de gayretimizi göstermemiz gerekiyor" dedi.

Meral, Şanlıurfa Çağlayan Toplantı ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen TUSKON 11. Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, kentte iş adamlarıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Şanlıurfa'da böyle bir toplantı yapılmasının tehlikeli olabileceği yönünde kendisine soru yöneltildiğini aktaran Meral, "Bizler dedik, Allah'ın izniyle ülkemize hizmet için inşallah buralardayız. Buradaki kardeşlerimiz hangi tehlikelere maruzlarsa bizler de bunu onlarla paylaşırız, bizim için endişe edecek birşey yok dedik ve buraya geldik. Burada da insanların huzur ve gayret içerisinde hayatlarını sürdürdüklerini gördük ve bundan memnun olduk" diye konuştu.

KOBİ'lerin, dünyanın her yerinde ülke ekonomilerinin bel kemiği konumunda bulunduğunu ifade eden Meral, Türkiye'de de KOBİ'lerin büyümenin motoru olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması noktasında sanayicilere büyük görev düştüğünü vurgulayan Meral, şunları kaydetti:

"Sizlerin yaptığı çalışmalar ülkemizin koymuş olduğu hedeflere ulaşması için çok önemli. Malum, 2023 için konulmuş çok önemli milli hedeflerimiz var, bu hedefler kolay hedefler değil. Bunlara ulaşmak için sürekli çalışmamız lazım. Yıllık yüzde 12 civarındaki ihracatımızın artması gerekiyordu. Geçen seneye kadar bunu başardık, bu sene bunun biraz gerisine düşüyoruz. Yıllık yüzde 7 ortalama üst üste büyüme gerçekleştirirsek konulan hedefe ekonomik büyüklük olarak ulaşacağız. Bunda da geri düştüğümüz her dönemi telafi etmek için bir sonraki dönem biraz daha gayret etmemiz lazım. Türkiye'nin orta vadeli büyüme programında bu yıl yüzde 4'lük gibi bir hedef konuldu. Şu anda bunu yakalama ihtimalimiz mevcut, aşma yönünde de gayretimizi göstermemiz gerekiyor."

TUSKON üyeleriyle yaptıkları görüşmelerle ekonominin en güncel fotoğrafını çekebilme imkanına sahip olduklarını anlatan Meral, Anadolu ekonomisinin şu an olumlu seyrettiğini ve bir talep darlığı yaşanmadığını belirtti.

Rızanur Meral, Türkiye'nin üretmeden ayakta kalamayacağına işaret ederek, "Bu sadece Türkiye için değil, dünya için geçerli. Üzülerek söylüyorum, çamaşır suyumuzu bile ithal ediyoruz. Türkiye'nin üretmekten başka çaresi yok. Kendi ürünümüze güvenmemiz lazım" dedi.

"Yerli tüketim şuuruna ulaşmamız lazım" -

Türkiye'deki cari açığın giderilmesi noktasında hükümetin aldığı tedbirlerin yanında iş dünyasına ve tüketicilere de iş düştünüğü aktaran Meral, Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin daha yüksek katma değerli ürün üretme mecburiyeti bulunduğuna ve ürünlerin katma değerinin ülkeyi yüzdürmeye yetmediğine dikkati çeken Meral, şöyle konuştu:

"Kore mucizesine baktığımız zaman şunu görüyoruz, Korelilerin damarlarını kesseniz neredeyse ithal mal kullanmıyorlar, yabancılar geliyorlar Kore'de yatırım yapıyorlar, onu alıyorlar. Biz buna karşı değiliz ama Türkiye'de de üretilmesi lazım. Siz Türkiye'de üretileni tercih ederseniz yabancı üreticiler, 'Bunlar Türkiye'de yapılanı tercih ediyorlar, biz de gidip Türkiye'de üretelim de mal satabilelim' diyorlar. Şu anda Türkiye dünyanın en açık pazarlarından biri."

Türk ekonomisinin, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin sözlerine bağlı olmaması gerektiğini ifade eden Meral, "En hızlı büyüyen ekonomiyiz ama en kırılganı da biziz. Bunun tek nedeni var, dış ticaret açığı. Bunu değiştirmek için sadece Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar yeterli olmaz. Şuurumuzu değiştirmemiz gerekiyor. Bunu yapabiliriz" dedi.

Suriye'de yaşanan gelişmelerin Türk ekonomisine etkilerini de değerlendiren Meral, şunları söyledi:

"Rüzgar dursa bile bizlere durmak yok, küreklere asılacağız. Yeni pazarlar bakacağız. Yurt dışındaki fuarlara katılacağız. Gitmediğimiz yerlere gideceğiz ve alternatif pazarlar oluşturacağız. Dünya pazarı çok büyük. Her yerde alıcılar var. Her yerde ithalatçılar var. Bunlar yeni üreticiler arıyorlar. Yeni markalar arıyorlar. Dolayısıyla biz ümitsizliğe kapılmadan, Suriye'nin yerini alabilecek pazarlar oluşturmamız lazım. Bunu yapabiliriz. Biz Suriye'nin telafi edilebileceğine inanıyoruz ama arzumuz ve dileğimiz bir an önce kardeş kavgasının sona ermesi, tekrar Suriye'nin eski güzel, huzurlu günlere dönmesi."

Meral'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti. - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Ekonomi

Rızanur Meral Şanlıurfa Türkiye Ekonomi Suriye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title