Haberler

Tzd Başkanı Yetkin Açıklaması

Abone Ol

"Araştırmalara göre, geçici tarım işçilerinin yüzde 30 35'i 20 yaşın altında ve bunların da neredeyse yarısı 15 yaşından küçük. Çocuk işçilerin tümü, kadın işçilerin ise tümüne yakını kayıtdışı çalışıyor"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, "Araştırmalara göre, geçici tarım işçilerinin yüzde 30-35'i 20 yaşın altında ve bunların da neredeyse yarısı 15 yaşından küçük. Çocuk işçilerin tümü, kadın işçilerin ise tümüne yakını kayıtdışı çalışıyor" ifadesini kullandı.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, resmi verilere göre, Türkiye'de yaklaşık 300 bin geçici tarım işçisi bulunduğunu, yapılan araştırmalarda söz konusu rakamın 1 milyon civarında olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2012 yılı verilerine göre, tarım sektöründe çalışanların yüzde 83,3'ünün kayıt dışı olduğuna dikkati çeken Yetkin, kadınlarda bu oranın yüzde 95'ün üzerine çıktığını bildirdi.

Yetkin, geçici tarım işçilerinde bu rakamların çok daha yükseklere ulaştığının altını çizerek, "Araştırmalara göre, geçici tarım işçilerinin yüzde 30-35'i 20 yaşın altında ve bunların da neredeyse yarısı 15 yaşından küçük. Çocuk işçilerin tümü, kadın işçilerin ise tümüne yakını kayıtdışı çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Geçici tarım işçileri ile maden işçilerinin ortak sorunları olduğuna işaret eden Yetkin, bunlardan en önemlilerinden birinin de sosyal güvence olduğunu aktardı.

Yetkin, şunları kaydetti:

"Aslında yasalara göre geçici tarım işçilerini organize eden işçi aracılarının aracılık belgesi almaları ve bu aracıların resmi organizasyonları sonucu istihdam edilen işçilerin yasal olarak sigortalanması gerekiyor.

Buna karşılık kendileri de genellikle üretimi sürdürmekte zorlanan arazi sahiplerinin büyük bir çoğunluğu belgeli aracılar yerine dayıbaşı, elçi gibi belgesiz simsarlarla çalışmayı yeğliyor. Bunun sonucunda tarım işçisi her türlü riske açık işlerde çalışır ve en kötü koşullarda yaşarken hiçbir sosyal haktan yararlanamıyor, kaza, hastalık, ölüm  gibi olaylarda yardım ya da tazminat alamıyor.

Kaldı ki mevsimlik tarım işçisi ve işveren ilişkisi, yürürlükteki İş Kanunu kapsamı içinde değil Borçlar Kanunu çerçevesinde değerlendiriliyor. İş Kanunu ise mevsimlik tarım işçilerinin özgün sorunlarına yönelik düzenlemeler içermiyor."

Yetkin, ayrıca TBMM'de, tıpkı maden işçileri konusunda olduğu gibi, geçici tarım işçilerinin sorunlarını inceleyecek bir komisyon kurulmasını gerektiğini de belirtti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Türkiye İstatistik Kurumu İbrahim Yetkin Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title