Haberler

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

Abone Ol

"Meyve üretiminde 'erken uyanma' riski büyüyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, meyve üretiminde "erken uyanma" riskinin büyüdüğünü belirterek, "Mart ayında görülen don olaylarından dolayı kiraz ve şeftalide bu sezon önemli rekolte kaybı yaşanabilir" dedi.

Yetkin, TZD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kış mevsiminden çıkarken sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kurak iklim koşulları nedeniyle badem, erik ve şeftali ağaçlarının normalden bir ay önce çiçeklenmeye başladığını ifade etti.

Elma, armut ve kiraz gibi ağaçlarda da erken uyanma durumu yaşandığını belirten Yetkin, Türkiye'de meyve üretiminin genellikle mart-nisan, aylarında don olayı yaşanan bölgelerde yapıldığını belirtti. Erken çiçeklenen ağaçlardan kiraz üretiminin Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden olduğunu belirten Yetkin, şeftalinin ise soğuğa dayanıksız bir meyve olduğunu anımsattı.

Mart ayında görülen don olaylarından en çok etkilenebilecek söz konusu iki mevyede bu sezon önemli rekolte kaybı yaşanabileceğine dikkati çeken Yetkin, şunları kaydetti:

"Bu kayıp, kiraz üretilen Akdeniz ve Ege bölgelerinde ve ortalama 100 bin tonun üzerinde şeftali üreten Bursa gibi bölgelerde üreticilerin önemli zarara uğramasına yol açarken fiyatların artmasına neden olacaktır. Bu açıdan meyve üreticilerinin bu yıl tarım sigortası yaptırmaları büyük bir önem taşımaktadır. Nitekim, TARSİM'in verileri şu son günlerde tarım sigortası poliçelerinde önemli bir artış olduğunu göstermektedir."

Narenciyede bu yıl üretim açısından sorun yaşanmadığını, sıkıntıların daha çok pazarlama konusunda görüldüğünü anlatan Yetkin, bu önemli ürünün yaklaşık yüzde 70'inin Çukurova bölgesinde yetişmesinin, ihracat açısından yaşanan sıkıntıların en çok bu bölgede hissedilmesine neden olduğunu söyledi.

Yetkin, özellikle girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle üretici maliyetlerinin arttığını, üreticinin pazarlama sektöründe örgütlü olmaması dolayısıyla ürününü düşük fiyattan satmak zorunda kaldığını vurgulayarak "Önümüzdeki sezon açısından yükselen faiz ve döviz fiyatları nedeniyle bu sıkıntının artacağı görülmektedir. Bu açıdan, bu önemli ihracat kanalının zarar görmemesi için üreticiye verilen yetersiz desteğin artırılması gerekmektedir" diye konuştu.

-"Yeni pazarlar bulunmazsa sıkıntı yaşanabilir"-

Narenciye ihracatında ilk üç sırayı Rusya, Irak ve Ukrayna'nın paylaştığını ifade eden Yetkin, şöyle konuştu:

"Rusya ile Pokrovsky Halinin kapatılması nedeniyle yaşanan sorunlar belli ölçüde aşılmışsa da tamamen çözülmüş değildir. Buna rağmen Rusya 2013 yılında Türkiye'den 151 milyon 446 bin dolarlık narenciye ithal etmiştir. Bu ülkeyi 103 milyon 737 bin dolarla Irak, 63 milyon 967 bin dolarla Ukrayna takip etmektedir. Ukrayna'daki son olayların narenciye ihracatımız üzerindeki etkisinin olumsuz olması beklenmektedir. Irak'a olan ihracatımızda da düşme olmuştur.

Geçmiş yıllarda ihracat konusundaki en büyük sıkıntı ilaç kalıntısı sorunundan kaynaklanıyordu. Son yıllarda gerek sektörde faaliyet gösteren kuruluşların gerekse Bakanlığın çalışmaları sonucu bu sorun büyük ölçüde aşılmıştır. Buna karşın siyasi risklerde bir artış gözlenmektedir. Bu durum yeni pazarlar bulamadığımız takdirde ihracat alanında sıkıntı yaşayabileceğimizi göstermektedir." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ziraatçılar Derneği İbrahim Yetkin Ukrayna Ekonomi Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title