Haberler

Tzob Genel Başkanı Bayraktar: "Yedi Buzağıdan Birini Yaşatamıyoruz"

Abone Ol

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğan yedi buzağıdan birinin yaşatılamadığını belirterek, “Her yıl doğan 3,4 milyon buzağı ve dananın 450-480 binini kaybediyoruz.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğan yedi buzağıdan birinin yaşatılamadığını belirterek, "Her yıl doğan 3,4 milyon buzağı ve dananın 450-480 binini kaybediyoruz. Daha bir yaşına gelemeden kaybedilen buzağı ve dana sayısı, 81 ülkenin her birinin toplam sığır sayısından daha fazladır" dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, buzağı ve dana ölümlerinin hayvancılığın önemli sorunlarından biri olduğunu belirtti. 2015 yılında 3 milyon 418 bin 812 buzağının doğduğunu, bunun 1 milyon 708 bin 101'inin dişi, 1 milyon 710 bin 749'unun erkek olduğunu kaydeden Bayraktar, elde edilen buzağıların dişi olanlarının belli bir kısmının damızlık materyal, erkeklerin ise besilik olarak kullanıldığını söyledi. Her yıl doğan 3,4 milyon buzağı ve dananın 450-480 bininin kaybedildiğini, daha bir yaşına gelemeden kaybedilen buzağı sayısının 81 ülkenin her birinin toplam sığır sayısından daha fazla olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Kaybedilen buzağı sayısından daha az sığırı olan 81 ülke arasında Gambiya, Slovakya, İsrail, Slovenya, Bosna Hersek, Hırvatistan, Letonya, Puerto Riko, Umman, Kongo, Fiji, Bhutan, Cibuti, Estonya, Makedonya, Libya, Lüksemburg, Moldova, Jamaika, Tayvan, Karadağ, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, İzlanda, Ürdün gibi ülkeler de var. Nüfusu 8,5 milyona yaklaşan, tarımda önemli ülkelerden biri olan İsrail 461 bin, Avrupa Birliği üyesi 5,5 milyon nüfuslu Slovakya 468 bin, 6,5 milyon nüfuslu Libya'da 200 bin, 24 milyon nüfuslu Tayvan'da 145 bin sığır bulunuyor. Yıllık et verimini 270 kilogram kabul edersek, kaybedilen erkek buzağılar kesime kadar yaşatılsalar, yaklaşık olarak 61-65 bin ton arasında bir kırmızı et sağlanır. Üreticide dana karkas kilogram ortalama fiyatı 26 lira düzeyinde seyretmektedir. Buna göre 1,6 milyar liranın üzerinde bir et üretiminin kaybı meydana gelmektedir. Dişi buzağılar büyüdüklerinde tohumlanmakta ve süt veren damızlık inek olmaktadır. Bir holstein damızlık gebe düvenin 7 bin 500 lira olduğu düşünülecek olursa, buzağı kaybından dolayı 1,7 milyar liranın üzerinde bir üretim kaybı meydana geliyor. Bu hayvanların yüzde 85'inin tohumlandığında gebe kalacağı, bunlardan 200 bine yakın gebe düvenin yavruladığında 600 bin ton dolayında süt elde edileceği ve bu sütün ortalama 1 liradan 600 milyon lira dolarlarında bir gelir sağlanacağı da hesaba dahil edildiğinde kayıp büyük boyutlara ulaşıyor. Tabii bunlar üretici fiyatları üzerinden yapılan hesaplamalardır. Market fiyatlarından yapılan hesaplamada kayıp rakamları katlanıyor."

Yapılması gerekenler

Bayraktar, buzağı ölümlerinin en aza indirilmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Bu kayıpların en aza indirilmesinde sürü idaresi en önemli yeri tutmaktadır. Yeni doğan buzağının içinde bulunduğu çevrenin hijyeni, ısısı, nemi, ayrı bir yerde tutulması ve özellikle altıklarının temiz ve bakımlı olması, yeterli ve kaliteli ağız sütüyle beslenmesi hayvanın bağışıklık sistemi ve hastalıklara karşı korunmasında etkili faktörlerdir. Ayrıca ineğin doğumdan önceki beslenmesi de buzağıda hastalığın çıkmasını engellemede rol oynar. Çünkü ineklerin ve düvelerin, gebeliklerinin son 3 ayında yeterli enerji ve protein almaları gerekmektedir. Gebeliğin son döneminde gebe hayvanın aşılarının yapılması, buzağılarda ise antiserum uygulanması buzağı ölümlerini ciddi oranda azaltacaktır. Bütün bunların sağlanması için çiftçilere bakım ve besleme konusunda verilecek eğitimlerle birlikte İşletmelerin yapısını iyileştirmeye ve özel buzağı bakım kulübeleri kurmaya yönelik destekler teşvik edilmeli ve artırılmalıdır." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Şemsi Bayraktar Slovakya Ekonomi İsrail Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title