Ülger: "Sigorta Sektörü 2016 Yılının İlk Çeyreğinde Yüzde 36 Arttı"
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, sigorta sektörünün 2016 yılı ilk çeyrekte yüzde 36 artış gösterdiğini açıkladı.
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, sigorta sektörünün 2016 yılı ilk çeyrekte yüzde 36 artış gösterdiğini açıkladı.
Olağan Seçimli Genel Kurul ardından belirlenen yeni Yönetim Kurulu'nu belirleyen Türkiye Sigorta Birliği, 2015 yılı sonuçlarının değerlendirildiği 2016 yılı için öngörülerin paylaşıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya birliğe yeniden başkan seçilen Ramazan Ülger, Birlik Başkan Yardımcısı ve Hayat Dışı Yönetim Komitesi Başkanı Uğur Gülen, Birlik Başkan Yardımcısı ve Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesi Başkanı Uğur Erkan, Yönetim Kurulu Üyesi ve Hayat Dışı Yönetim Komitesi Üyesi Ahmet Turul ile Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Yurtseven katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Ülger, sigorta sektörününü 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 36 büyüdüğünü belirtti. 2015 yılı sonuçlarını da paylaşan Ülger, "Sektörümüzdeki prim üretimi, 2015 sonu itibariyle toplamda 31 milyar liraya ulaştı. Hayat dışında 27 milyar lira olan prim üretimi hayat branşında 3 milyar 700 milyon lira oldu. 2016 yılının ilk 3 aylık sonuçlarıyla bir önceki yılın aynı dönemi kıyaslandığında ise prim üretimi 2016'da yüzde 36 artış gösterdi. Bireysel Emeklilik Sistemini (BES) değerlendirdiğimizde ise Nisan 2016 sonu itibariyle katılımcı sayısı 6,2 milyonu aşarken, toplam fon tutarı 53 milyar 300 milyon liraya ulaştı. Toplam fon tutarının 5 milyar 900 milyon lirası Devlet Katkısı fonlarından oluştu" dedi.
Sektörün büyüme oranının 2015 yılında yüzde 18,6'ya ulaştığını vurgulayan Birlik Başkanı Ülger, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sektörümüzün aktif büyüklüğü 2015 sonunda 96 milyar lira, öz sermayesi 12 milyar 400 milyon lira. Dönem sonu teknik karı 151 milyon lira, bilanço karı 250 milyon liradır. Hayat dışı branşlarda 418 milyon lira zarar edilmiş, hayat ve emeklilik branşında 569 milyon lira karlılık sağlanmıştır. Hayat ve emeklilik şirketlerinin yüzde 20'ye ulaşmıştır". Sektörün kişi başına 133 dolar prim üretimi ve yüzde 1,6 penetrasyon oranı ile dünya ortalamalarının oldukça gerisinde kaldığını hatırlatan Birlik Başkanı Ülger, prim üretimi dağılımında oto sigortalarının hakimiyetini koruduğunu, yüzde 22,1 ile trafiği, yüzde 18 ile kaskonun takip ettiğini söyledi. Dağıtım kanalı bazında prim üretimine bakıldığında da hayat dışında yüzde 65 ile acente kanalının, hayatta ise yüzde 79,9 ile banka kanalının hakimiyetini sürdürdüğünü vurgulayan Ülger, sektörün verdiği teminat ve üstlendiği tazminatlar için ise "2014 sonu itibariyle sigortalılara verilen teminatlar 77 trilyon liradır. Hayat dışı sigortalarda üstlenilen tazminat 2015 sonu itibariyle 17,4 milyar lira, hayat sigortalarında 2,1 milyar liradır. Oto sigortalarında üstlenilen tazminat ve hasar 10,2 milyar lira, oto dışı branşlarda ise 7,2 milyar liradır. Kredi ile bağlantılı hayat sigortası poliçelerinde üstlenilen tazminat 800 milyon liradır. Vefat eden 71 bin kişinin varisleri ödeme alarak kredi borcu ödememiştir" dedi.
Sigorta ve emeklilik sektörünün toplam fon tutarının 85 milyar lira'ye ulaştığına dikkat çeken Ülger, bunun 36,9 milyar lira'sinin kamu borçlanma araçlarında, 13 milyar lira'sinin sermaye piyasası araçlarında, 5,2 milyar lira'sinin de özel sektör borçlanma araçlarında değerlendirildiğini söyledi. 2015 yılında sektörün en önemli konularının trafik sigortasıyla ilgili mevzuat düzenlemeleri ve BES Otomatik Katılım olduğunu hatırlatan Ülger, trafik sigortasıyla ilgili çalışmaları, değişiklik taleplerini ve sonuçları şöyle özetledi: "Ödediğimiz tazminatın gerçek hak sahiplerine eksiksiz ulaşması için, özellikle vefat dosyalarının ticari bir meta halinden kurtulması için, trafik poliçe sahiplerinin prim yükünü artırmamak için, mağdurlara daha hızlı ve etkin tazminat ödenmesi için, daha öngörülebilir bir maliyet yapısı ve daha stabil bir fiyatlama için değişiklik istedik. 1985 yılından beri yürürlükte olan ve sigortacılıkla ilgili maddelerinin büyük çoğunluğunun bu tarihten beri değişmediği Kanun için değişiklik talep ettik. Peki değişiklikler ne getiriyor'90'ıncı maddede yapılan değişiklik ile Genel Şartlar'da belirlendiği üzere tüm taraflarca (mahkemeler, sigorta şirketleri) aynı yöntem kullanılarak tazminatlar hesaplanacaktır. 92'nci maddede yapılan değişiklik ile kusurlu sürücüler ile sigorta tekniğine uymayan taleplerin teminat dışı kalması sağlanacaktır. 97'nci maddede yapılan değişiklikle, zarar görenin daha hızlı ve eksiksiz tazminat alabilmesi ve yargı üzerinde oluşan yükün hafifletilebilmesini teminen zarar görenin öncelikle sigorta şirketine başvurması, anlaşmazlık durumunda konunun yargıya taşınması ve böylece aracıların maliyetleri yükseltmesini önleyici tedbir alınması sağlanacaktır. 99'uncu maddede yapılan değişiklikle Kanun'da belirtilen 8 iş günlük sürenin genel şartlarla belirlenen evrakların sigorta şirketine teslim edilmesinden sonra başlaması öngörülmüştür. Son olarak Karayolları Taşıma Kanunu'nda yapılan değişiklikle Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası kaldırılmıştır".
"EMEKLİLİK GELİRİ YETMİYOR"
BES'le ilgili çalışmalara da değinen Ülger, Türkiye'nin emeklilik gelirinin yeterliliği açısından 50 ülke arasında 42. sırada olduğunu hatırlatarak, Otomatik Katılım'ın önemi ve gereğini şöyle açıkladı: "Toplumumuz gittikçe yaşlanıyor, ortalama yaşam süresi uzuyor. Diğer yandan bu nedenle sosyal güvenlik sistemleri tehdit altında… Bugün iş hayatına başlayanlar gelecekte daha düşük emeklilik geliri elde edebilir. Bu noktada Otomatik Katılım ile emeklilik gelirini desteklemek bir gerekliliktir. Otomatik Katılım, gönüllülük esasını gözeterek, tasarruf etme konusunda sorumluluğu çalışanlara bırakır. Başarıya ulaşması ve tasarruf seviyesini artırması için modelin doğru kurgulanması büyük önem taşımaktadır. Otomatik Katılım, uygulandığı ülkelerde tasarruf oranını artırıcı etki yaratmıştır".
"SEKTÖR DAHA DA ŞEFFAFLAŞTI"
Son olarak sektördeki gelişmelere ve etkilerine değinen Ülger, sözlerini şöyle tamamladı: "Getirilen yasal düzenlemelerle sigortalılar nezdinde şeffaflık artırıldı. Sektörün beklediği yasal düzenlemeler (Karayolları Trafik Kanunu, vergi mevzuatı) gerçekleştiriliyor. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile sağlık sigortaları daha kapsayıcı oluyor. BES'te kesintiler uluslararası seviyede. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kesintiler uluslararası seviyeye indirildi. Yıllık Gelir Sigortası düzenlemesi yürürlüğe girdi. Tasarruf seviyesini arttıracak bir model oluşturuluyor: Otomatik Katılım. Sektörümüzü ileriye götürecek projeler yürütülüyor". - İSTANBUL