Haberler

Ulusal Sigorta Sempozyumu

Abone Ol

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, primin GSYH'ye oranının OECD'de yüzde 8, Türkiye'de yüzde 1,3, gelişmekte olan ülkeler grubunda yüzde 2,2 olduğunu kaydederek, "En tabandan alsanız bile yüzde 1,3 ile yüzde 2,2 arasında"...

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, primin GSYH'ye oranının OECD'de yüzde 8, Türkiye'de yüzde 1,3, gelişmekte olan ülkeler grubunda yüzde 2,2 olduğunu kaydederek, "En tabandan alsanız bile yüzde 1,3 ile yüzde 2,2 arasında hala gideceğimiz yol var" dedi.

Genç, Ulusal Sigorta Sempozyumu öncesinde düzenlenen basın toplantısında, bireysel emeklilik sisteminde yöntemi, teşvik kültürünü değiştiren kanun tasarısının Plan Bütçe Komisyonunda görüşüldüğünü hatırlattı.

Kanunun hızlı şekilde çıkarılmasının öngörüldüğünü dile getiren Genç, "Bu, özellikle tasarrufların artırılması açısından çok büyük önem arz ediyor. Yalnızca bireysel emeklikte değil hayat ve sağlık sigortacılığında da ciddi teşvik sağlandığını düşünüyorum" dedi.

Genç, sigortanın gelişememe nedenlerinden birinin, "kamu sosyal güvenlik sisteminin genişliği", bir diğerinin "sigortaya verilen paranın karşılığında tazminat alınmaması halinde, bunun boşa gitmiş para olarak değerlendirilmesi" olduğunu söyledi.

Algıyı değiştirmenin zor olduğunu belirten Genç, "Zorluklar çok fazla ama zorluklar aşılacak. Son yıllarda gitgide hızlanan bir bilinç artışı da var" dedi.

Genç, soruları yanıtlarken, primin GSYH'ye oranının OECD'de yüzde 8, Türkiye'de yüzde 1,3, gelişmekte olan ülkeler grubunda yüzde 2,2 olduğunu belirterek, "En tabandan alsanız bile yüzde 1,3 ile yüzde 2,2 arasında hala gideceğimiz yol var" diye konuştu.

-"Konjonktür hiç olmadığı kadar uygun"-

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Mustafa Su ise öncelikli hedeflerini "sigorta ile tanışmamış kitlelere ulaşmak" ve bu kitlelere "sigortanın ihtiyaç olduğunu anlatmak" şeklinde sıraladı.

Bu hedefler doğrultusunda, birlik olarak 2009'dan bu yana tanıtım faaliyetleri yürüttüklerini hatırlatan Su, reklam çalışmalarına başlamadan önce toplumun sigorta konusundaki algısını saptamak amacıyla yaptırdıkları araştırmaya göre bilinç veya algı eksikliğinin toplumsal, ekonomik, eğitimsel, psikolojik, gelecek kaygıları gibi etkenleri olduğunu anlattı.

Su, bir diğer nedeni "sosyal güvencenin yeterli görülmesi" şeklinde açıklayarak, "Şu anda konjonktür geçmişte hiç olmadığı kadar uygun. Tasarruf seviyesi en düşük seviyede... Buna merhem olacak en önemli hususlardan biri sigorta ve bireysel emeklilik... Dolayısıyla mevzuat konusunda eksiklik varsa, tamamlanması ve bilinç artırmaya yönelik eylemlerin hızla devam etmesi lazım" dedi.

Mustafa Su, dünya ortalamasına erişmek için 5-6 kat daha fazla prim üretmek gerektiğinin altını çizdi.

-"Sigorta sektörü riske ortak"-

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, daha fazla üretmek ve daha fazla kazanmak için risk almak gerektiğini dile getirerek, "İhtiyacımız olan kazancın sağlanması konusunda sigortacılık devreye giriyor. Sigorta sektörü sadece sizin riskinize ortak, hiçbir zaman kara ortak değil. 5 milyon sermayeli bir şirket 1 milyon dolarlık bir malı bir gemiye yüklediğinde sigortası olmadığında o şirket ortadan kalkıyor. Ama 5 milyon dolarlık sermayesi olan bir şirketin 1 milyon dolarlık malı gemide sigortalandığı takdirde çok cüzi bir primle sermayenizin ve şirketinizin geleceğini kurtarabilme imkanınız ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında tasarruf oranlarındaki düşüklüğün geldiğini ve bunun dışa olan bağımlılığı sürekli artırdığını kaydeden Yorgancılar, 2011'de 66 milyar dolarlık bir kaynak transferi yapıldığını, bunun

"tek" nedeninin, ülkenin tasarruflarının yapılan yatırımlarına paralel bir ivme ile yukarı doğru artmaması olduğunu söyledi.

Yorgancılar, "17 milyon nüfuslu Hollanda'daki sigorta sektörünün sağladığı sigortacılık primi yaklaşık 110 milyar dolar, 75 milyon nüfuslu ülkemizin sigortacılıktan sağladığı prim 8 milyar dolar. Burada konunun ne derece iyi tanıtıldığı, ne derece iyi anlatıldığı ve tasarrufun ne şekilde daha geniş sağlanabildiğinin en önemli örneklerinden birisi. Bu açıdan bizim sigortacılık alanında yapacak çok işimiz var, çok önemli projeler var" diye konuştu.

Sigortacılık alanında TOBB olarak yapılanlara ilişkin olarak da Yorgancılar, şunları anlattı:

"TOBB olarak 1 milyon 420 bin üyemizle, 365 oda ve borsamızla, 2007 yılında sigorta acenteleri ve sigorta eksperlerinin birliğimiz nezdinde örgütlenmesi sağlandı. Şu anda bu sektörler kendi meslekleri ile ilgili geniş yetki ve sorumluluklarla donatıldı. Sigorta acentelerimiz kendi başkanlarını kendi yönetimlerini seçebilir hale geldiler SEGEM vasıtasıyla çalışanları eğitim konusunda destekliyoruz. Sigorta okulunun kuruluşunu TOBB ile birlikte oluşturduk. TOBB, sektörün daha iyi anlatılması ve sürdürülmesi için önemli görevler üstlenmiştir."

Toplantıya Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı katılmadı.

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Hazine Müsteşarlığı Ahmet Genç Mustafa Su Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title