Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Birol Açıklaması
"Nükleer enerji anlamında önemli adımlar atılması gerekiyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Türkiye'nin nükleer enerji anlamında adımlar atılması gerektiğini belirterek, "Nükleer enerjinin payını artırmamız petrol ve doğalgaz ithalatımızı azaltır" dedi.
Sabancı Center'da düzenlenen "World Energy Outlook" raporunun Türkiye tanıtımının ardından soruları yanıtlayan Birol, Türkiye'nin enerji fakiri bir ülke olduğunu, bu durumu değiştirmek için önemli adımlar atılması gerektiğini söyledi.
Birol, yenilenebilir enerji kaynaklarından hızlı bir şekilde yararlanılması gerektiğini ifade ederek, enerji veremliliği konusunda da bir politika oluşturulmasının zorunluluk teşkil ettiğini kaydetti.
Nükleer enerji anlamında da adımlar atılması gerektiğinin altını çizen Birol, "Nükleer enerjinin payını artırmamız petrol ve doğalgaz ithalatımızı azaltır. Türkiye yıllar boyunca enerji ithal etmeye mahkum ve enerji fiyatlarında ciddi bir düşüş beklemek iyimserlik olur. Böyle olması dünyanın sonu değil. Nitekim bir çok ülke bu şartlarda gelişti ve kalkındı" diye konuştu.
-Ortadoğu ülkelerinin bütçelerini denkleştirmek için petrol fiyatı 90-100 dolar civarında olmalı"
Birol, Türkiye büyüdükçe daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacağını, bu nedenle sanayi stratejilerini belirlerken atılacak adımların çok önemli olduğunu dile getirdi.
Çin'in enerji alanında önemli adımlar attığını hatırlatan Birol, 2015'te Çin'in kömür konusunda çok radikal kararlar alabileceğini ifade etti.
Avrupa'da 7-8 elektrik şirketinin çok büyük zorluklar içinde olduğunu belirten Birol, "Bunun iki nedeni var. Birincisi talebin son derece düşük olması. İkincisi ise yenilenebilir enerjiden gelen kaynaklar. Avrupa'nın devleri olan bu şirketlerin yatırım yapması lazım ama bu yatırımları yapamıyor. Bu ciddi bir durum. Özellikle Avrupa'da 2014 yılında enerji maliyetleri ve rekabet konularında önemli adımlar atılacağını düşünüyorum" görüşünü dile getirdi.
Birol, petrole talebin hızlı bir şekilde arttığını vurgulayarak, "Ortadoğu ülkelerinin bütçelerini denkleştirmek için gerekli olan petrol fiyatı 90-100 dolar civarında" dedi.
Dünya enerji tüketiminin şampiyonlarının Çin ve Amerika olduğunu söyleyen Birol, dünya enerji üretiminde ise şampiyon ülkelerin Suudi Arabistan ve Rusya olarak öne çıktığını sözlerine ekledi. - İstanbul