Haberler

Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi

Güncelleme:
Abone Ol

MKK Genel Müdürü Yakup Ergincan, dijital şirket, e-şirket kavramını Türkiye'de oturtmak istediklerini belirtti.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Yakup Ergincan, dijital şirket, e-şirket kavramını Türkiye'de oturtmak istediklerini belirterek, " Türkiye'nin DNA'sını tutan bir sistem oluşturacağız. KAP'ı (Kamuyu Aydınlatma Platformu) yeniden yazmak için İMKB ile el sıkıştık. Dünya çapında bir KAP modeli uygulayacağız" dedi.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından düzenlenen VI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi'ndeki panelde konuşan Ergincan, MKK'nın 2002'de kurulduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin aldığı bazı dersler nedeniyle hak sahibi bazında merkezi saklama fonksiyonunu kurmaya karar verdiğini söyledi.

Ergincan, SPK'dan 4 kişilik bir grup olarak ayrılıp bu kurumu oluşturduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Eğer hak sahibi bazında bir sistem varsa bu riskli bir sistemdir dedik. Neden- çünkü bugünkü rakamlara göre 41 milyon hesap sistemimizde açılmış durumda yaklaşık 21 milyon yatırımcıya ait. Yaklaşık 850 milyar liralık kıymetin elektronik ortamda 3,5 milyon yatırımcının hesabında bulunduğu ve günlük 2,5 milyon işlemin yapıldığı dev bir sistemden bahsediyoruz. Bunlar tabii ki çok cefalı işler. Bu cefayı çekerken biraz da sefasını yaşayalım dedik. Nedir o- Bugün Türkiye riski izleyebilecek bir yapıya sahip, MKK'nın altyapısı sayesinde.

'e-MKK portalı' sayesinde kamuya açıklanmış bütün bilgi ve belgelerden her türlü yapıdan haberiniz oluyor. Kamuyu aydınlatmak, mal sahibini aydınlatma, son noktaya geldik. Hatta birçok ülkenin önündeyiz ilk 3 ülke arasında yer alıyoruz. Bunu elektronik genel kurulla taçlandırdık."

Ergincan, MKK'nın kurduğu e-yönet portalının öneminin gelecekte çok daha iyi anlaşılacağını ifade ederek, "Dünyadaki en iyi sistem bizde. Fiziki genel kurul ile elektronik kurul aynı anda yapılıyor. Tüm dünyadan yatırımcılar, aracısız internet vasıtasıyla İstanbul'daki toplantılara canlı olarak katılıp, oyunu kullanabiliyor. Yurt dışındaki herhangi bir yatırımcı gündeme anında ulaşabiliyor. Bulunduğu ülkeden oy kullanabiliyor" ifadelerini kullandı.

Şirketlerin kendileriyle iletişim halinde olması ve isteklerini iletmelerini istediklerini vurgulayan Ergincan, "Dijital şirket, e-şirket kavramını Türkiye'de oturtmak istiyoruz. Türkiye'nin DNA'sını tutan bir sistem oluşturacağız. KAP'ı yeniden yazmak için İMKB ile el sıkıştık. Dünya çapında bir KAP modeli uygulayacağız" dedi.

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Yakup Ergincan İstanbul Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title