Uluslararası Sivil Havacılık Günü
Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri Kesici, Türkiye'nin, 2023 yılında 750 büyük gövdeli uçak, 350 milyon yolcu sayısı ve dünya genelinde 500 uçuş noktasına ulaşma hedefine adım adım yaklaşıldığını bildirdi.
Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri Kesici, Türkiye'nin, 2023 yılında 750 büyük gövdeli uçak, 350 milyon yolcu sayısı ve dünya genelinde 500 uçuş noktasına ulaşma hedefine adım adım yaklaşıldığını bildirdi.
Kesici, 7 Aralık Uluslararası Si·vi·l Havacılık Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, sivil havacılık faaliyetlerinin küresel ölçekte uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği temelinde sürdürülebilmesinde vazgeçilmez unsurun iş birliği olduğunu belirterek, bu iş birliğinin temelinin 1944'te Şikago Sözleşmesi ile BM tarafından Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının (ICAO) kurulması ile atıldığını vurguladı.
Bu iş birliğinin önemine ve sivil havacılık faaliyetlerinin ülkelerin ekonomik gelişmesine olan katkısını vurgulamak amacıyla ICAO'nun, kuruluş tarihi olan 7 Aralık'ı Uluslararası Sivil Havacılık Günü olarak ilan ettiğine dikkati çeken Kesici, Teşkilatın, 2015-2018 dönemi için temayı "Hiçbir ülkenin geride kalmaması için birlikte çalışıyoruz" olarak belirlediğini ifade etti.
Kesici, Türkiye olarak 2003 yılında başlatılan Bölgesel Havacılık Politikası sonucunda ülkenin sivil havacılıkta katettiği büyük ilerlemenin zeminini de bu anlayışın oluşturduğuna işaret ederek, "Kamu-özel sektör iş birliğinin yanı sıra bölgesel ve küresel havacılık örgütleri ile tesis edilen iş birliği neticesinde ülkemiz sivil havacılıkta dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden biri haline gelmiştir. Sivil havacılıkta yaşanan bu gelişmeler, sadece sektörel büyüme rakamları, altyapı çalışmaları ile kalmamış aynı zamanda havacılık teknolojileri ve havacılık endüstrisi için de itici bir güç oluşturarak, yıllar sonra ülkemizi kendi uçağını tasarlayan, üreten ve sertifikalandırma kabiliyetine haiz bir ülke konumuna yükseltmiştir." ifadesini kullandı.
İkili havacılık anlaşmaları kapsamında dünyanın en geniş uçuş ağlarından birine sahip olan Türkiye'nin, 3. Havalimanı projesi kapsamında sivil havacılıkta dünyanın önemli "hub"larından biri haline gelme hedefine hızla ilerlediğinin altını çizen Kesici, sivil havacılığın sürdürülebilir büyümesi için temel öneme sahip, nitelikli insan kaynakları gücünün sektöre kazandırılması amacıyla bu yıl bölgenin en önemli eğitim merkezlerinden biri olması planlanan Türk Sivil Havacılık Akademisinin temelinin atıldığını hatırlattı.
Kesici, hayata geçirilen bu projeler sonucunda Türkiye'nin 2023 yılında 750 büyük gövdeli uçak, 350 milyon yolcu sayısına ve dünya genelinde 500 uçuş noktasına ulaşma hedefine adım adım yaklaştığını belirterek, "Sivil havacılık faaliyetlerimizin, uluslararası kuruluşların belirlediği standartlar çerçevesinde uçuş emniyeti ve havacılık güvenliğinden taviz verilmeden sürdürülmesi için tüm gayretimizle çalışmaya devam ediyoruz. ICAO Konsey üyeliğine seçilmemizin ardından bu konudaki çalışmalarımız bölgesel ve küresel düzeyde daha büyük bir gayretle sürdürülecektir." değerlendirmesinde bulundu.