Haberler

Üniversite-sanayi İşbirliği Hem Aydın'a Hem Ülkeye Katkı Sağlayacak

Abone Ol

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde ASTİM Organize Sanayi Bölgesinde Aydın’ın önde gelen iş adamlarıyla bir araya geldi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde ASTİM Organize Sanayi Bölgesinde Aydın'ın önde gelen iş adamlarıyla bir araya geldi.

OKT Trailer fabrikasında gerçekleşen ve Aydın'ın önde gelen sanayicilerinin ADÜ yönetimini ağırladığı toplantıya Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan'ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Törün Özer, Prof. Dr. Halil Kırnak, Genel Sekreterimiz Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan, ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda OKT Trailer Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş ve ASTİM OSB Bölge Müdürü Erdem Bilgili iş adamları katıldı.

Üniversite - sanayi işbirliğinin öneminin ele alındığı toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, AR-GE faaliyetlerinin önemine değinerek üniversite-sanayi işbirliğinin gerek sanayici, gerekse üniversite için kaçınılmaz olduğunu vurguladı. AR-GE yatırımları hakkında bilgiler veren Rektörümüz Prof. Dr. Bircan, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi doğrultusunda Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin daha yoğun bir şekilde yürütülmesinin zorunluluk haline geldiğini, buna bir de TEKNOKENT'in eklenerek hem ülke ekonomisine hem de Aydın'a büyük katma değer yaratılması için sanayinin ve Üniversitenin taşın altına elini koyması gerektiğini kaydetti.

AR-GE harcamalarının, ülkelerin gelişmişlik göstergeleri açısından en önemli faktör olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bircan, "Dünyadaki gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkı ortaya koyan en önemli gösterge AR-GE harcamaları ve çalışmalarıdır. 1 kg beton 1 sent iken, 1 mikro ve nano chip fiyatı milyon dolarları bulmaktadır. Ar-Ge Faaliyetleri Araştırması kapsamında kamu kuruluşları, vakıf üniversiteleri ve ticari kesim anket sonuçları ile devlet üniversitelerinin bütçe ve personel dökümlerine dayalı olarak yapılan hesaplamalara göre Türkiye'de gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcaması, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17,1 artarak 20 milyar 615 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Türkiye'de gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) içindeki payı yüzde 1,06'ya yükselmiştir. 2023 hedefi ise yüzde 3'tür. Gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamalarında özel sektör yüzde 50 ile en büyük paya sahipken, bunu yüzde 39,7 ile yükseköğretim sektörü ve yüzde 10,3 ile kamu sektörü takip etmiştir. TÜBİTAK'ın üniversitelere ayırdığı kaynak son 8 yılda 66 kez artmıştır. Dünyada hiçbir kurumun bunu yaptığını bilmiyorum, ancak daha da arttırmalıyız. Eksiklerimiz de var. Mesela uluslararası patent başvuru sayımız çok az. Araştırmacı sayımızın 300 binde olması lazım, ancak henüz orada değiliz. Yüksek teknolojik ürünlerin ihracattaki payı hala yüzde 3,4 seviyesinde. Üniversite sanayici işbirliğini henüz istenilen seviyeye getiremedik. Biz bugün bunun tohumunu attık, inşallah hem ülkemiz hem de Aydın için hayırlara vesile olacak" dedi.

Prof. Dr. Bircan, Ar-Ge'ye yönelik projeler için ADÜ ile temasa geçilmesi durumunda büyük çaplı projelerin TÜBİTAK gibi birimlere verilmesinin, küçük çaplı projelerin ise Lisansüstü öğrencilere proje olarak verilip bu öğrencilerin ortak olarak çalıştırılmasının planlandığını belirterek "Fikir ve önerilerin samimi bir şekilde paylaşılması bizi memnun eder. Birlikte kafa yorar, ülkemiz ve kendi değerlerimiz için en iyisini nasıl yaparız bunun için var gücümüzle çalışırız. Ar-Ge faaliyetlerinin çoğu ihtiyaç ve problemlerden kaynaklanıyor. Bunların Üniversitemizle paylaşılarak proje haline getirilmesi her iki tarafında yararına olacaktır. Problemlerin çözümüyle ilgili önerilerinizi üst yönetimimize mutlaka bildirmenizin ve bu iş birliğinin kesintisiz sürdürülmesinin yararlı olacağına inanmaktayız. Merkez laboratuarımızda yapılmasını istediğiniz test analiz işlemleriyle ilgili önerileriniz ve destekleriniz bizim için çok değerli olacaktır" diye konuştu.

Üniversite ile birçok ortak projelerinin olduğunu belirten sanayiciler açıklamalarında "Bizlerin sanayici olarak, üniversitelerin akademik kadrolarından, laboratuvarlarından ve hocalarımızın bilgi birikimlerinden daha çok istifade etmesi gerekir. Bir mühendisin tam donanımlı hale gelmesi işletmelerde alacağı eğitimle gerçekleşecektir. Gerçek laboratuvarlar şu anda bizim işletmelerimiz. Dolayısıyla biz hocalarımıza işletmelerimizin kapılarını açıyoruz. Akademisyen ve öğrencilerimizin branşı fark etmez, bir tesiste araştırma yapmak istiyorsa o işe uygun olan bir firmaya o hocamızı ve öğrencimizi yönlendirmede yardımcı oluruz. Biz Üniversite - Sanayi işbirliğini çok önemli görüyoruz. Bir taraftan öğrencilerimiz üniversitede eğitim alırken bir taraftan da fabrikalarda eğitim almalı. Bizler de hem ülke, hem de il olarak üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek durumundayız. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Rekabetçilik Raporunda, Ar-Ge boyutu içerisinde kullanılan göstergelerden biri olarak Üniversite Sanayi İşbirliği verileri kullanılmaktadır. Üniversite sanayi işbirliğinde 144 ülke arasından ilk beş sırasıyla, Finlandiya, ABD, İsviçre, İngiltere ve Singapur'dur. Neden biz bu ülkelerin arasına ülkemizi sokmayalım? Bu toplantı bunun ilk adımı olarak gerçekleşti, inşallah hem Üniversitemiz hem de değerli akademisyenlerimizle birlikte, ülkemiz ve Aydın adına güzel işler başaracağız" ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından toplantıya katılan ADÜ yönetimi ve ASTİM OSB sanayicileri organize sanayide bulunan fabrikaları gezdi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Adnan Menderes Üniversitesi Cavit Bircan Türkiye Aydın Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title