Ünsal Ban'dan Brezilya - Türkiye Karşılaştırması
İSTANBUL (İHA) Ekonomik açıdan Brezilya 2014’ü değerlendiren Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, “Türkiye, Brezilya’dan çok daha iyi durumda.
İSTANBUL (İHA) Ekonomik açıdan Brezilya 2014'ü değerlendiren Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, " Türkiye, Brezilya'dan çok daha iyi durumda. Ekonomik büyüklüğümüz 12 yılda 3'e katlandı, kişi başına gelir 3 bin dolardı, 10 bin doların üzerine çıktı" dedi.
Aynı zamanda Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü de olan Dünya Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ünsal Ban, Ankara'da katıldığı bir programda dünya kupasının ardından ekonomik değerlendirmelerde bulundu. Profesör Ban, "Arjantin'i 1-0'la geçen Almanya şampiyon oldu. Fakat finalden çok, yarı final maçı dünyanın gündemine oturdu. Brezilya Almanya'dan 18 dakikada 5 gol yediği maçtan 7-1'lik mağlubiyetle ayrılınca kızılca kıyamet koptu. Futbol adına söylenebilecek ne varsa söylendi. Biz, bu meseleyi ekonomik açıdan ele alalım. İki ülke arasındaki karşılaştırmayı hisse senetleri piyasaları açısından yapalım. Hatırlanacağı üzere, Brezilya bir zamanlar yükselen beşli (BRICS) olarak da ifade edilen ülkelerden biriydi; gelecek vaat eden ülkelerden biri. Hatta gelişmekte olan ülkelere rol model olarak gösteriliyordu. Bugün bu algı yıkıldı. Bir zamanların yükselen ekonomisi, bugün fena halde kırılgan. Almanya ve Brezilya'nın hisse senetleri piyasalarının son beş yıllık performanslarını karşılaştırdığımızda, Alman DAX'ın son beş yıl içerisinde yatırımcılarına yüzde 100'lük bir prim sağladığını, Brezilyalı Bovespa'nın ise yüzde 3 oranındaki kazanç seviyesi ile yerinde saydığını gözlemliyoruz. Son bir yıllık süreç içerisinde DAX endeksinin getirisi yüzde 23 seviyelerindeyken, Bovespa tarafında ise yüzde 18'lik kazancın elde edildiğini görüyoruz. Brezilya tarafındaki yükseliş, büyük ölçüde Dünya Kupası kaynaklı" dedi.
ANADOLU'NUN MEDENİYET HAMLESİNE İHTİYAÇ ARTIYOR
Ünsal Ban, açıklamalarının devamında, "Gönül elbette, Dünya Kupası finallerinde Türkiye'nin de yer almasını arzu ediyor. Futbol piyasası büyüklüğünün 500 Milyon euroyu aştığı bir ülke için finallere nadiren katılabilmek üzüntü verici bir durum. Spordaki başarısızlığımızın sebepleri üzerinde durmak şart. Son yıllarda ekonomide büyük hamlelere imza attık ama sporda bir türlü istikrarlı başarıyı yakalayamadık. Hisse senetleri piyasasında son 5 yıldaki performansı dikkate aldığımızda, Borsa İstanbul'un son beş yılda yatırımcısına yüzde 110'a yaklaşan bir prim sağladığını görüyoruz. Ekonomik büyüklüğümüz 12 yılda 3'e katlandı, kişi başına gelir 3 bin dolardı, 10 bin doların üzerine çıktı. Türkiye, Brezilya'dan çok daha iyi durumda ve Yeni ufuklara yelken açıyor. İnsanlığın Gazze'deki İsrail terörüne, Brezilya Almanya maçından daha az dikkat ve önem atfettiği bir çağda, Anadolu'nun medeniyet hamlesine olan ihtiyaç gittikçe artıyor" diye konuştu. - İSTANBUL