Üreticiler Devlet Desteğiyle Modern Ahırlara Kavuşuyor
Hayvanlarını baraka ve evlerin bodrum katlarında yetiştiren üreticiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekli projeyle modern ahır yapma imkanına kavuştu.
GÜLTEKİN YETGİN - Hayvanlarını baraka ve evlerin bodrum katlarında yetiştiren üreticiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı destekli projeyle modern ahır yapma imkanına kavuştu.
"Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılıkta Yeni Ahır ve Ağıl Yapımı veya Modernizasyonunun Desteklenmesi Projesi", hayvan yetiştiricilerine destek oldu.
Karadeniz'in köylerinde eski usullere göre hayvan yetiştiren çiftçiler, modernize ahırlarda hayvanlardan daha iyi et ve süt verimi alma şansı yakaladı.
Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014 yılından itibaren uygulamaya konulan projeyle et kalitesinin ve miktarının artırılmasının amaçlandığını söyledi.
Projeye 2014-2016 yılları arasında yeni ahır ve ağıl yapımı için 162 başvuru yapıldığını belirten Angın, yatırım tutarı toplamı 26,3 milyon lira olan 140 proje başvurusunun Bakanlık tarafından onaylandığını kaydetti.
Angın, onaylanan başvurulardan yatırım tutarı 2,2 milyon lira olan 17 projenin 2016 yılı içerisinde tamamlandığını ifade ederek, "22 projenin ise inşaatları devam ediyor. Devam eden projelerin yatırım tutarları toplamı ise 2,3 milyon liradır. Projesini tamamlayan yatırımcıların yüzde 50 hibe desteği ödemeleri yapıldı." dedi.
Program kapsamında müracaatların 31 Mart 2017'ye kadar devam edeceğini dile getiren Angın, hibeden yararlanmak isteyen yatırımcıların Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlükleri ile irtibat kurarak detaylı bilgi alabileceğini belirtti.
"Hayvancılıkla daha iyi bir konuma geldik"
Projeden destek alarak Okçu köyünde yeni ahır yapan çiftçilerden Rıdvan Tubadan ise daha önce hayvanları eski ahırlarda yetiştirdiklerini belirterek, "Devletimizin vermiş olduğu imkanlar dahilinde yüzde 50 hibe desteğinde bu mandıra sistemini yaptık. Yüzde 50'sini de kendi bütçelerimizden karşıladık, hayvancılıkta daha iyi bir konuma geldik, her şey için devlete teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Tubadan, geçmişte hayvanları evlerin alt kısımlarında, barakalarda beslediklerine dikkati çekerek, "Eskiden ahırlarda sulama sistemi yoktu ve hayvanların önünden değil de yanlarından yem ile su vermek için giriyorduk, hayvanları iyi yetiştiremiyorduk. Modern ahırlarda, iki saat uğraştığımız hayvanlarla yarım saatte daha sistemli bir şekilde işimizi bitirebiliyoruz." diye konuştu.
Modernize ahırda hayvanların beside daha verimli olduğunu vurgulayan Tubadan, "Eskiden verim düşük oluyordu, buharlaşma sistemiyle terleme de olmuyor. Bu sistemin en büyük avantajları beside de süt sağımında da daha kolay olması." şeklinde konuştu.