Haberler

Üreticisine "Bal" Değil "Kabak" Tadı Verdi

Abone Ol

Yıllardır geleneksel yöntemlerle çekirdeğinden ekilerek yetiştirilen, lezzeti, kalitesi ve uzun süre dayanması dolayısıyla tercih edilen Eskişehir bal kabağının üreticileri, bu yıl fiyatta umduğunu bulamadı.

SİNAN BALCIKOCA - Yıllardır geleneksel yöntemlerle çekirdeğinden ekilerek yetiştirilen, lezzeti, kalitesi ve uzun süre dayanması dolayısıyla tercih edilen Eskişehir bal kabağının üreticileri, bu yıl fiyatta umduğunu bulamadı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl 6 bin 235 ton civarında üretilen, İstanbul, Bursa, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin birçok kentine gönderilen Eskişehir'in bal kabağı, geçen sene kilogramı 50 kuruşa satılırken, bu yıl 25 kuruşa alıcı bekliyor.

Eskişehir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yıllardır bal kabağı ürettiğini söyledi.

Kafkasya'dan göçen atalarının yaklaşık 150 yıl önce yanlarında getirdikleri çekirdekleri ekerek bal kabağı ürettiklerini belirten Şen, "Eskişehir'deki bal kabakları iddia ediyorum Türkiye'de geniyle oynanmayan nadir ürünlerdendir. Çekirdek ile her yıl üretim devam eder." dedi.

Bazı üreticiler hayvanlarına yediriyor

Şen, Eskişehir bal kabağının lezzeti, kaliteli ve dayanıklılığı sebebiyle tercih edildiğini anlatarak, "Bu yıl 6 bin 500 ton civarı üretim oldu. İstanbul, Bursa ve İzmir başta olmak üzere birçok kente bal kabağı satıyoruz. En dayanıklı ve kaliteli kabak Eskişehir'de üretiliyor. Eskişehir kabağı verim olarak düşük ama kalite ve dayanıklılık açısından yüksektir ama bu yıl üreticilerimiz umduğunu bulamadı. Bölgemizde üretilen kabağın yüzde 50'si elde kaldı. Önceki yıllarda kasım ayına kadar herkes kabağını satardı. Geçen yıl 50 kuruşa alıcı bulan ve tamamı satılan bal kabağı bu yıl 25 kuruşa satılmıyor. Üretici fiyat gözetmeksizin kabağını elden çıkaracak ama alıcı gelmiyor. Hayvanı olanlar ise kabağı hayvanlara yediriyor." diye konuştu.

Geçen yıl kilosu 50 kuruşa çıkınca ülke genelinde bal kabağı üretiminin arttığını vurgulayan Şen, "Üretim fazla olunca bizim ürünümüze talep azaldı. Talep azlığı da fiyat düşüklüğüne yol açtı." değerlendirmesini yaptı.

"Biz çiftçiler kendi sorunumuza sahip çıkmalıyız"

Bal kabağında plansız ve fazla ekim olduğunu belirten Şen, "Çok güzel kanunlar var ama uygulamada sıkıntılar çıkıyor. Biz çiftçiler kendi sorunumuza sahip çıkmalıyız. Planlı, programlı ekim yapmalıyız." dedi.

Kızılinler Mahallesi'nde 30 yıldır bal kabağı üreten Mustafa Gençtürk ise fiyatların bu yıl tatmin edici seviyede olmadığını söyledi.

Masrafları karşılayamadıklarını anlatan Gençtürk, "Geçen yıl kilogramı 50-55 kuruşa sattığım kabağı bu yıl 25 kuruşa veremiyorum. Bu yıl fiyatlara anlam veremedik. Masrafımızı dahi alamadık. Kabaklar elimizde kaldı, alıcı da gelmiyor." ifadelerini kullandı.

"Bu yıl ekim ve üretim fazlalığı olduğunu görüyoruz"

Uluçayır Mahallesi'nde yaşayan Mesut Şen de 20 yıldır çiftçilik yaptığını dile getirerek, "Bal kabağını tarla kiralayıp ekmiştim ama umduğumu bulamadım. Geçen yıl iyiydi ama bu yıl çok kötü. Kabaklar elimizde kaldı. Alıcı bulamıyoruz. Bu yıl ekim ve üretim fazlalığı olduğunu görüyoruz. Ekimlerin planını ayarlayamıyoruz. Kilogramı 25 kuruşa alıcı bulsam hemen vereceğim." diye konuştu.

Aynı mahalledeki çiftçilerden Selim Tekdemir de bu yıl verim ve kalitenin yüksek olduğunu ancak fiyatların taban yaptığını vurguladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mesut Şen Eskişehir İstanbul Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title