Haberler

Küçücük Bir Atölyeden Dev Bir Şirkete Giden Başarı Öyküsü

Güncelleme:
Abone Ol

Uşak'ta 48 yıl önce kurduğu atölyesinde sektöre giriş yapan 86 yaşındaki Halil Gedik'in, kurduğu 'Gedik Piliç' bugün 16 ülkeye ihracat yapan dev bir şirket oldu.

Uşak'ta 48 yıl önce kurduğu atölyesinde günlük 25 tavuk kesimi yaparak kanatlı hayvanlar sektörüne giren 86 yaşındaki Halil Gedik, kurduğu 'Gedik Piliç' markasını bugün 16 ülkeye ihracat yapan dev bir şirkete çevirerek girişimcilere örnek oldu.

GÜNLÜK 25 TAVUKLA BAŞLADI

Eşme'deki küçük atölyesinde kestiği tavukları vatandaşlara pişirme tarifiyle satarak iş hayatına atılan Halil Gedik, günlük 25 tavukla başladığı sektörde devleşti. Kurduğu entegre tesiste günlük 220 bin tavuğu, Türkiye ve dünyanın dört bir yanına satmaya başladı. İşlerini oğlu Osman Gedik'e devir etmesine rağmen çalışma azmini kaybetmeyen Halil Gedik, hergün fabrikaya gelerek işin son durumunu yerinde takip ediyor.

1300 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Tavuk ve piliç eti üretiminde dünya standartlarını yakalayarak bölgesel marka yaratan Gedik Piliç Fahri Yönetim Kurulu Başkanı Halil Gedik, şirketin geçen yılı 550 milyon lira ciroyla kapattığını belirtti. 100 milyon liralık yeni bir yatırımla tüm tesislerini yenileyen firmanın, günlük 220 bin adet tavuk kesimi yaptığı entegre tesiste, 1300 kişiye istihdam sağladığını söyledi. Türkiye'nin en büyük 500 firması arasında ise firmanın, 247'inci sırada yer aldığını ifade etti.

BAŞARI HİKAYESİNİ ANLATTI

Bir dönem tavukçuluk işini bırakıp Manisa'nın Salihli ilçesinde önceden denediği büyükbaş besiciliği işine girdiğini ancak başarılı olamanca kanatçılık sektöründe devam ettiğini ifade eden Gedik, o zamanları şöyle anlattı:

"O dönemde kesilen tavukların tüyleri elle yolunuyordu. Kurduğum işletmede 5 kadın işçi günde 25 tavuk yolabiliyordu. Bundan dolayı günlük 25 tavuk ancak üretebiliyordum. Açtığım kasap dükkanında bu tavukları satmaya başladım. Talep fazlaydı ve ben tavuk yetiştiremeyince Bursa'da bir ustaya tavuk yolma makinesi yaptırarak kapasiteyi artırdım. Kesilip yolunmuş tavukları askıya alıp, suyunu süzdürüyor; tavuğun lezzetini koruyordum. Bundan dolayı sektörde tutundum. Talep artışı ve sağlık denetimlerini göz önüne alarak Eşme'nin girişine modern bir kesim tesisi kurdum. Günlük 2 bin tavuk kesimi yaparken, yeni tesiste saatte 3 bin kesime ulaştım. 3 yıl içinde ise saatte 8 bin kesime ulaştım. Kurduğum fabrika yetersiz kalınca Türkiye'yi gezerek yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucunda 150 dönüm arazi üzerine 45 bin metrekare daha modern ve entegre bir tesis inşa ettik"

İLK TAVUK ÜRETİCİLERİNDE

Ülkenin ilk tavuk üreticilerinde biri olduğunu vurgulayan Gedik, "Halkımız tavuğu yiyordu ama modern tavukçuluğu bilmiyordu. Türkiye köy tavuğu yer, misafir geldiğinde tavuk kesilir, lüks yemek olurdu. Şimdi ise en basit yemek oldu. O dönemde doğal beslenen tavuklar 2-3 saatte, bizim sattıklarımız ise 40 dakika da pişerdi. Kadınlardan bizim tavuklarımızı köy tavuğu gibi 2-3 saat pişirince tavuklar tencerede dağıldığı için tepki alınca, Türkiye'ye tavuk pişirmeyi öğretmek için sattığım tavukların yanında, matbaalarda bastırdığım tavuk pişirme tariflerini dağıtarak, Türkiye'ye tavuk pişirmesini öğrettim" dedi.

TAVUKTA 550 MİLYON CİRO

Avrupa standartlarında tam entegre üretim yapan firma; kuluçka haneleri, damızlıkları ve yem fabrikası ile bütün bir tesiste tamamen steril bir ortamda faaliyet gösteriyor. 2015'te 550 milyon liraya ulaşan cirosuyla, 2016 ve 2017 yıllarında yapacağı yeni yatırımlarla sektöründe büyümeye devam ediyor. Halil Gedik'in yarım asır önce günde 25 tavukla başlattığı serüven, bugün 16 ülkeye ihracat yapan dev bir şirket olarak sektöründe ilerliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Osman Gedik Ekonomi Ekonomi Ekonomi Türkiye Eşme Uşak Ekonomi Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

GERZELİ ist123:

gerzenin kendine özgü tavuk cinsi vardır hacı kadı yada hacı kadın derler yumurtacı bir tavuktu eti için de düşünüle bilirdi ama bir çalışma yapılmadı ikilimide uygundu bu alanda büyük avantajı varken şimdi başka bölgelerde üretilen tavuk ve yumurtayı tüketiyorlar bu konuda çalışma yapmak lazım tavukçulukta para çok rusaya ile ara düzeldimmi deniz yolu ile karadeniz ülkelerine ihracatı yapıla bilir

Yanıtla10
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title