Haberler

Uyanık esnaf 7 bin TL üzerindeki alışverişlerde kart kullanım mecburiyetini fırsata çevirdi

Güncelleme:
Abone Ol

Kayıt dışılığı engellemeye yönelik olarak getirilen "7 bin TL üzerindeki alışverişlerde kart kullanımı zorunluluğu" bazı esnaflar tarafından fırsata çevrildi. Vatandaşları nakit ödemeye yönlendirmek isteyen çok sayıda işletmeci, kredi kartıyla yapılan ödemelerdeki komisyon farkını yüzde 20'lere kadar çıkarmaya başladı.

7 bin lira ve üzerindeki alışverişlerin kredi kartı veya banka aracılığıyla yapılma zorunluluğunun devreye girmesiyle birlikte, bazı esnaflar bu sınırın altında kalan işlemlerde kart komisyon oranlarını artırdı. Piyasada, kredi kartı ile yapılan ödemelerdeki komisyon farkının yüzde 20'lere kadar çıktığı gözlemleniyor.

ESNAF ZORUNLULUĞU FIRSATA ÇEVİRDİ

Kayıt dışı ekonomiyi azaltmak için getirilen "7 bin TL üzerindeki alışverişlerde kart kullanımı zorunluluğu" bazı esnaflar tarafından fırsata çevrildi. Tüketiciyi nakit ödemeye yönlendirmek isteyen işletmeler, 7 bin lira altındaki kredi kartı işlemlerinde yüksek komisyon talep ederek tüketiciyi zor durumda bırakıyor.

MAĞDUR VATANDAŞLAR ŞİKAYET YAĞDIRIYOR

İstanbul'daki bir halı yıkama firması, 3.200 lira olan nakit ödeme tutarını kredi kartı ile 3.860 liraya çıkarırken; bir gözlük mağazasında nakitte 52 bin lira olan gözlük, kredi kartıyla 64 bin liraya satılıyor. Benzer bir olay İstanbul'daki bir oto sanayiinde yaşanırken, sosyal medya ve şikâyet platformları mağduriyet şikayetleriyle dolup taşıyor.

"TÜKETİCİLER BU TÜR DURUMLARI ŞİKAYET ETMELİ"

Tüketici dernekleri, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde ek komisyon talebinin yasak olduğunu vurguluyor. "Bazı işletmeler bu uygulamayı yasal gibi göstermeye çalışıyor. Ancak tüketicilerimiz bu tür durumları ilgili mercilere şikâyet etmeli. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde talep edilen komisyon oranları, işletmelere cezai yaptırımlar getirmektedir" diyen dernekler, tüketicilerin haklarını koruma çağrısında bulunuyor.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN DİKKAT ÇEKEN UYARI

Bazı işletmeler bankaların komisyon oranlarını gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların komisyon oranlarının yüzde 2 seviyelerine kadar düştüğünü açıklamıştı. Şimşek, gecikmeli ödemeler ve komisyon farkları sebebiyle nakit yerine kredi kartıyla yapılan alışverişlerde ek ücret talebinin yasal olmadığını vurgulamıştı.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Ekonomi Finans Finans Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (64)

Selim Keskin:

bizden bi cacık olmaz. sahtekarın bol olduğu bir ülkeyiz

Yanıtla4213
ADİL ŞAMİL:

Esnafta ahlak kalmamış .

Yanıtla14149
Yıldırım YILDIZ:

Niye şikayet etsinler diye düşünüyorum , insanlar hükümetin ekonomik inat ve hataları altında ezildi kaldı , herşeye vergiye cezaya ona buna %80 zam kendilerine şatafat , maaşlara gelince %20 . İstifa edin kurtulalım erken seçim yapın gönderelim kurtulalım sizlerden işin ehli insanlar gelsin artık iş başına .

Yanıtla4973
zırzop:

Oto sanayilerde fatura kesmemek için 30 bin liralık işlemi bile nakit istiyor

Yanıtla780
İfigenia Arslan:

Bu davranış doğru bir davranış değil ama devlet bankalarının %4-5 komisyon aldığı bir yerde esnafa kolaylık yapılması gerekiyor

Yanıtla1152
Abdullah Arslan:

DEVKET BANKALARI DEVREYE GIRSUN DUSUK KOMISYON ILE TROY KART KULLANSIN. VERGI KACMAZ. ALAN SATAN SIKINTI CEKMEZ

Yanıtla156
Cebrail Salmiş:

KDV ödememek için değil, bankanın kesintileri içindir

Yanıtla1532
Güven önemlş:

zaten yıllardır nakite indirim var kredi kartına yok. bu hep böyle oldu

Yanıtla731
Arif İnanç:

Böyle denetlemenin , böyle vurdumduymazligin olduğu yerde berekette olmaz. Takside kredi kartı ile ödemenin komisyon bedeli 14 tl. Güzel ış. Temiz para. Soygun. Neymis vatandaşı düşünüyorlarmış. Ne olursa olsun içimizdeki turuva atlarına rağmen bu Cumhuriyet Ülkemiz devam edecek. 101 yıl dile kolay. Nice 101 kere Turkiyem. Herkese günaydın Haberler Dostları.

Yanıtla229
halis yahya:

Devlet kayıt altına almak adına uygulamış olduğu bu politakalardan hemen vazgeçmelidir.Her durumda bunun zararı halka mal olmaktadır.Özellikle küçük esnaf zaten güçlükle kazanç sağlıyor.Sonuç olarak sattığı ürüne bu farkları yansıtması kaçınılmaz.Bankaları,güç sahiplerini kollamanız yerine gelir adaletsizliği ile mücadele etmeniz gerekmiyor mu?Bırakın esnaflara suç atmayı.Onlarda bu ülkenin vatandaşı değil mi?

Yanıtla24
Tüm 64 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title