Haberler

Üzümün Yararları Saymakla Bitmiyor

Abone Ol

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür üzümün faydalarını anlattı.

Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür üzümün faydalarını anlattı. Üzümün yararlarının saymakla bitmediğini söyleyen Soygür, "Yaprağı, çekirdeği, suyu hepsinin ayrı ayrı yararları var ancak ülke olarak üzüm tüketiminde yeterli düzeyde değiliz. Bunu sağlamak, tüketimi artırmak için değişik alanlarda çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Türkiye'nin üzüm ambarı olarak değerlendirilen Manisa'nın Alaşehir ilçesinde üzüm sezonunun başlamasıyla birlikte Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, basın toplantısı düzenledi. Üzümün yararlarını anlatan Soygür, "Üzüm adeta, tek başına bir vitamin deposu, eczane. Yararları saymakla bitmiyor. Mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gereken bir gıda maddesi" dedi.

"TEK BAŞINA ECZANE"

Üzümle ilgili değişik zamanlarda değişik araştırmacılar tarafından her gün yeni bir yararının tespit edildiğini kaydeden Soygür, "Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, üzümde A, B1, B2, C vitamininin yanı sıra bünyesinde potasyum, magnezyum içeren üzümün insan sağlığı açısından tek başına bir eczane olduğunu söyledi. Yine araştırmacılar tarafından tespit edilen verilere göre üzüm, baş ağrısı, kanser gibi rahatsızlıklarda koruyucu görevi üstlenmektedir. Asabı bozulanlar üzüm yemesi halinde rahatlayabiliyor, böbrek ve karaciğerin işlevini artırıyor, kansızlığın tedavisinde etkili oluyor. Kanın temizlenmesine, vücutta yağların erimesine yardımcı oluyor" diye konuştu.

"VÜCUTTA BİRİKEN ZARARLILARI DIŞARIYA ATAR"

Üzümün özellikle kalp ve damar açısından kanı sulandırarak kalp-damar sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğunu ifade eden Soygür, şöyle devam etti:

"İçerdiği resveratrol maddesi sayesinde kansere karşı vücudu korur. Sindirimi hızlandırarak bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler. Cüzzamdan kurtulmak için bolca kuru üzüm yenilmelidir. Hamilelik veya bacaktaki şişliklerin giderilmesinde ekşi üzüm suyu lapası şiş uzuvlara sarılmalıdır. Cinsel gücü artırır, genel vücut zayıflığını giderir. Sedeften kaynaklanan yaralara sürülerek şifa bulunur. İçerdiği besin, vitamin ve mineraller sayesinde güzellik iksiri ve zayıflama rejimlerinde kullanılmaktadır.Cildin taze ve temiz bir görünüm almasını sağlar, alerji ve kireçlenmelerde iltihap oluşumunu engeller. İçerdiği biflavonoidler sayesinde C vitamininin etkinliğini artırır. Kuru üzüm ağız kokularını gidermekte, akciğer hastalığına, asap bozukluğuna, unutkanlığa, kansızlığa, karaciğer zafiyetine, ses kısıklığına iyi gelmektedir. Üzüm yaprağı suyu dizanteriye ve göz nezlesine karşı şifalı gelmektedir. Taze üzüm anne sütünü çoğaltmaktadır. Böbrek hastalıklarına taze üzüm iyi gelmektedir. Kansere karşı bol bol taze üzüm yenilmelidir. Tatlı üzüm cinsel gücü kuvvetlendirir. Taze üzümle kuru üzüm birlikte yenirse bağırsak hastalıklarına ve kolite iyi gelmektedir. Kara üzüm, kalp, karaciğer, dalak, mide ve dimağ hastalıklarına şifa verir, kalbi kuvvetlendirir, nefes darlığına iyi gelir. Damar sertliğine kuru üzüm iyi gelmekte, öksürüğü kesmekte, safrayı izale etmekte, balgamı gidermekte, ağız içi yaralarını iyileştirmektedir."

"KURU OLARAK TÜKETİLMESİ DE ŞİFA KAYNAĞIDIR"

Kuru üzümün baş ağrısını dindirdiğini, idrar yolları iltihaplanmasına karşı şifalı olduğunu dile getiren Soygür, "Vücudun aşırı derecede yorgunluğu ve bitkinliğinde kuru üzüm hoşafı içilmelidir. Kuru üzüm iç yağ ile dövülüp derin ve iltihaplı yaralar üzerine konursa, iltihabı dışarı çıkarır, siğillerin üzerine konursa eritir. Kuru üzüm el ayak titremesine ve sinir zafiyetine iyi gelir, ses kısıklığını giderir. Kuru üzüm hoşafı adet kanını söktürür, vereme ve basura iyi gelmekte, öksürüğü kesmekte, kireçlenmeyi önlemektedir. Aşırı adet kanamasını önlemek için kuru üzüm yenilmelidir. Kuru üzüm bağırsak iltihaplarına şifalı gelmektedir. Kuru üzüm vücudu şişmanlatır, günlük ile yenirse insanı zekileştirir, unutkanlığı giderir. Çekirdeği çıkartılmış siyah kuru üzüm adet kanamasını söktürür. Üzüm yapraklarının suyu kan tükürmeye ve mide sancısına şifalı olmaktadır. Kuru üzüm sesi açar, asabı kuvvetlendirir. Bağırsak sancısına karşı üzüm yenilmelidir. Diş ağrısına karşı üzümle sarımsak kaynatılıp gargara yapılmalıdır. Üzüm yüksek tansiyonu düşürür, kabızlığı giderir, hamilelerin mide bulantısını önler" ifadelerini kullandı.

"SARAYA İYİ GELİYOR"

Yine Prof. Dr. Karadeniz'in tespitlerine göre üzümün kireçlenmeyi de önlediğini belirten Hüseyin Soygür, "Taze üzüm yenilerek dizlerdeki kireçlenme önlenir, romatizma ve mafsal iltihabına faydalıdır. Fil hastalığında üzüm ağacının külü sirke ile karıştırılıp şişlik üzerine konursa faydalı gelir. Üzüm yaprağı suyla karıştırılıp saçlar yıkanırsa saçları uzatır" diye konuştu. Üzümün çekirdeğinin de kendisi gibi sağlık deposu olduğunu belirten Soygür sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üzüm çekirdeği göz kamaşmasına, gece körlüğüne, varis, diş eti kanaması, saman nezlesi gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Üzümün yararları saymakla bitmiyor, yaprağı, çekirdeği, suyu hepsinin ayrı ayrı ayrı yararları var ancak ülke olarak üzüm tüketiminde yeterli düzeyde değiliz. Bunu sağlamak, tüketimi artırmak için değişik alanlarda çalışmalar yapıyoruz." - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Turan Karadeniz Alaşehir Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title