Haberler

Vali Karaloğlu,Türkiye’nin Ve Bölgemizin En Önemli Sorunu İşsizliktir

Güncelleme:
Abone Ol

İl İstihdam Kurullarının Görevlerinin De, Yeni İstihdam Olanaklarının Oluşturulması Ve İş Gücü Arzının Talebe Göre Eğitilmesi Olacağını Söyledi.

Van Valisi Münir Karaloğlu, türkiye'nin ve bölgenin en önemli sorunlarının başında işsizlik geldiğini belirterek, il istihdam kurullarının görevlerinin de, yeni istihdam olanaklarının oluşturulması ve iş gücü arzının talebe göre eğitilmesi olacağını söyledi.

İl İstihdam Kurulu 2011 yılı toplantısı Vali Münir Karaloğlu'nun başkanlığında İş-Kur İl Müdürlüğü'nde yapıldı. Vali Yardımcısı Murat Uzunparmak ve İl İstihdam Kurulu Üyeleri'nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Vali Karaloğlu, son yıllarda hükümetin mücadele etmeye çalıştığı en büyük sorunlardan bir tanesinin işsizlik olduğunu söyledi. Dünya'da yaşanan küresel ekonomik krizle birlikte ciddi manada işsizlik sayılarının arttığına işaret eden Karaloğlu, bunun Türkiye'de de işsizlik oranlarına ciddi oranda yansıdığını bildirdi.

Hükümetin işsizlikle mücadele için oluşturduğu İl İstihdam Kurulları'nın önemine de değinen Karaloğlu şunları kaydetti: "Hükümetimizin almış olduğu tedbirlerle istihdam yaratıcı yatırımlar sonucunda ciddi anlamda gerilemeler oldu ama hala bir sorun olarak işsizlik duruyor. Türkiye'nin, bölgemizin ve Van'ının sorunlarından bir tanesi işsizliktir.

İl istihdam kurulları yeni istihdam olanaklarının yaratılması, elimizdeki iş gücü arzının talebe göre eğitilmesi hazırlanması noktasında önemli görevleri var ve bu gün onları tartışacağız. 2011 yılında hem yeni istihdam alanları yaratılması hem elimizdeki iş gücünün iş sahiplerinin taleplerine göre eğitilmesi ve onların nitelikli hale getirilmesi noktasında neler yapabiliriz?" dedi.

Geçen hafta Ankara'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve 81 il Valisinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Karaloğlu, "Bu toplantıda Sayın Bakanımızın bize şöyle bir talimatı oldu. '2011 yılında istihdam garantili meslek edindirme kursu taleplerini kesinlikle geri çevirmeyin. İş-Kur Müdürlüklerinde yeterli ödeneğiniz olmayabilir ama ben sizlere garanti veriyorum ne kadar istihdam garantili kurs açabilirseniz bizim bir sorunumuz yok" uyarısını hatırlattı.

Bakan Dinçer'in bu teklifini açık çek olarak değerlendirdiklerini anlatan Karaloğlu, "Ben de buradaki kamuoyuna, tüccarımıza, sanayicimize esnafımıza sesleniyorum. Eğer istihdam garantili bizden kurs istiyorsanız yüzde ellisini garanti eden bütün kursları açabilecek imkanımız var. İş-Kur'da ödeneğimiz 'vardır' 'yoktur' diye bir derdimiz yok.

Bu konuda Sayın Bakanım 81 il valisine 'açık' çeki var. Onun için yıl içerisinde bu tür talepleri karşılayacağız. Yine bu yıl diğer meslek edindirme kurslarına devam edeceğiz. Fakat orada bir değişiklik yapılacak. Eskiden biliyorsunuz İş-Kur ihale yapıyordu herhangi bir meslek dalında birileri gelip kurs veriyordu.

Şimdi bu kursu yapanlar en az yüzde yirmisine iş bulma mecburiyeti getiriyorlar. Bütün hedef işsizlik sayılarını işsizlik oranlarını azaltmak ve toplumdaki bütün işsizlere iş bulmak. Artık sadece kurs vermekle yetinmeyecek şirketler, eğittikleri insanların en az yüzde yirmisine iş bulma mecburiyeti getiriliyor. Uzmanlaşmış meslek eğitim projesinin bir tarafında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş-Kur'umuz var.

Diğer tarafında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile bir tarafında Milli Eğitim Bakanlığımız var. Bu güzel bir işbirliği Milli Eğitim Bakanlığı kendi okullarını açıyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı okullardaki modernizasyonu tamamlıyor, TOBB'da ihtiyaçlarını belirliyor. Benim şu sahada şu kadar yetişmiş adama ihtiyacım var diyor ve uzmanlaşmış mesleki eğitim kursları da 2011 yılında da devam edecek.

Bütün hedef ve amaç ülke olarak, hükümet olarak ta kilitlenmiş durumdayız. Amaç işsizliği aşağıya çekmek. Toplumdaki işsiz insanlara yeni iş imkanları bulma gayreti var. Bizde üstümüze düşeni Van İl İstihdam Kurulu olarak üstümüze düşeni yapacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Ekonomi Güncel Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title