Van'daki 'Türkiye-İran Forumu'
VAN (İHA) – Van’da, Türkiye ile İran arasında yapılan Sektörel ve Finansal Derinleşme Forumu, iki salonda eş zamanlı gerçekleştirilen “Kültür ve Turizm” ile “Kamu Diplomasisi” konulu oturumlarla devam ediyor.
VAN (İHA) – Van'da, Türkiye ile İran arasında yapılan Sektörel ve Finansal Derinleşme Forumu, iki salonda eş zamanlı gerçekleştirilen "Kültür ve Turizm" ile "Kamu Diplomasisi" konulu oturumlarla devam ediyor.
Bir otelde düzenlenen Türkiye-İran Forumu, açılış konuşmalarının ardından yapılan 'Kültür ve Turizm' oturumunda iki ülke arasındaki kültürel konular ağırlıklı olarak konuşuldu. Oturumun açılışını ve moderatörlüğünü İran'ın Ankara Büyükelçiliği Kültürel Danışmanı Ebrehami Fathollahi yaparken, burada konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Günaydın, iki ülke arasındaki turizm verilerine dair bilgi verildi. Günaydın, Van'ın doğal ve tarihi güzellikleriyle müthiş bir şehir olduğunu, kültür ve turizm anlamında büyük bir potansiyeli bulunan bir kent olduğunu söyledi. Günaydın, aynı şeklide İran'da da Van gibi kültürel ve doğal güzellikleri olan illerin sayısının da bir hayli fazla olduğuna dikkat çeken Günaydın son yıllarda artan İranlı turist sayısına dikkat çekti. Günaydın, "Türkiye 2013'te 39.2 milyon turist ağırladı. İranlılar bunun 700, 800 bandını oluşturuyor. Bu sene 1 milyon 700 bin kişi hedefliyoruz. İran ile dostluk ilişkilerini geliştirmek ve iş birliğine gitmek önem arz ediyor. İran ile yaklaşık 200 üzerinde uçak seferi var. Bunlar, iki ülke arasında daha iyi ilişkilerin başlaması için yeterli bir sebep" şeklinde konuştu.
Ardından söz alan diğer konuşmacılar ise, daha çok iki ülkenin kültürel ve dini benzerlikleri ve tarih ortaklığı konularına vurgu yaptı. İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Bilgili ise, Van'da uzun süre yaşadığını ve iki ülke arasında başlatılan yeni diyalog sürecinde İran'ın önümüzdeki süreçte çok daha büyük bir yer tutacağını belirtti. Bilgili, Van'ın kültür ve turizm anlamındaki tek eksiği olan Urartu Müzesi'nin de tamamlanması ile de müthiş zenginliğini tamamlamış olacağını kaydetti.
Öğleden sonra ise iki ayrı salonda "Eğitim ve Dil" ve Bankacılık ve Finans" konuları ele alındı. "Eğitim ve Dil" konulu oturumda konuşan Tebriz Üniversitesi'nden Dr. Bahram Ajorlo, Türkiye ve İran'ın ortak kültürü ve tarihi olduğuna dikkat çekerek, bunun üzerinde durmak gerektiğini ve ortak payda üzerinde çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Hazar Vural ve Marmara Üniversitesi'nden Dr. Bilgehan Alagöz ise, konuların ve söylemlerin düzgün anlaşılmadığından bazı sorunlara neden olabileceğini ve bundan dolayı dilin çok önemli rol oynadığını söyledi. Alagöz, Türk ve İran basınının bazı söylemeleri çok abartılı verdiğini ve her iki ülke basınının ülkedeki siyasi durumu çok iyi bilmeleri ve ona göre yazmalarının daha doğru olacağı kanısında olduklarını vurguladı.
Forum, yarın da devam edecek. - VAN