Varlık İçinde Yokluk Çekiyoruz
Önemli Başarılara İmza Atan İşadamı Cefi Jozef Kamhi, Son Günlerde Bir Zamanlar Omuz Omuza İş Yaptığı Yakın Arkadaşlarının Açtığı İcra Davalarıyla Sarsıldı.
Bir zamanlar Türkiye'nin en büyük holdinglerinden birinin yönetimindeydi. Babası Jak Kamhi'nin kurduğu Profilo Holding'te profesyonel yöneticilik tecrübesi edindi. Ardından babasıyla yaşadığı anlaşmazlıklar ve girişimcilik duygusunun ağır basmasıyla 1995 yılında kendi yatırımlarına yelken açtı. Marina ve gayrimenkul projeleriyle öne çıktı. Hem aile şirketinde hem de kendi kanatlarıyla uçtuğu dönemde önemli başarılara imza atan işadamı Cefi Jozef Kamhi, son günlerde bir zamanlar omuz omuza iş yaptığı yakın arkadaşlarının açtığı icra davalarıyla sarsıldı.
Refrans Gazetesi'nden Gülşen Cebeci'nin haberine göre, Bodrum Yalıkavak Turizm ve Yat Limanı Yatırımları AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cefi Jozef Kamhi, Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko'dan sonra bu kez de Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç tarafından icraya verildi.
Türkiye'nin en büyük marinalarından birine sahip olan Cefi Jozef Kamhi, nakit akışını tutturamadıkları için bu duruma düştüğünü belirtiyor. "Varlık içinde yokluk" çektiklerini anlatan Kamhi, yine de umutlu... "Koç da, Hakko da arkadaşım" diyen Kamhi, "Bu durum dava olmadan da çözülebilirdi. Bazı ihmaller oldu sanırım ama hâlâ karşılıklı iyi niyetle çözüleceğine inanıyorum" diyor.
Koç, 3.5 milyon TL alacağını istedi
Kamhi'den 3.5 milyon TL'lik bono alacağı olan Mustafa Koç, Sarıyer İcra Müdürlüğü'ne başvurarak alacağının icra yoluyla tahsilini talep etti. Koç, borcuna karşılık, Kamhi'nin Yeniköy Özgürlük Sokak'taki villasında haciz işlemleri gerçekleştirilmesini istedi. 7 gün içinde yükümlülüklerini yerine getirmesi gereken Kamhi'yi, iki ay önce de Vakko'nun patronu Cem Hakko icraya vermişti. İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak Kamhi'den aldığı 55 bin dolarlık çekin karşılıksız çıktığını açıklayan Hakko, kendisinin mal varlığını azaltma yoluna gittiğini belirterek ihtiyat-i haciz kararı alınmasını talep etmişti. İşadamı Şenol Sarı da, Kamhi'den 339 bin TL'lik alacağının icra yoluyla tahsili için Şişli İcra Müdürlüğü'ne başvurmuştu. Geçen ay Kamhi'nin Yeniköy'deki villasına giden icra memurları, ev eşyalarının yanısıra Graphib A. Marabehob'a ait 1859 tarihli 'Venedik' adlı yağlıboya tablo ile ünlü Türk ressamlarından Fikret Mualla'nın imzasını taşıyan 30'a yakın tabloyu kayıt altına almıştı. Kamhi, icra işlemleri yapılırken, alacaklı vekiline borcunu taksitlerle ödeyeceğini belirtince, eşyaları yerinde bırakılmıştı.
Cefi Kamhi kimdir?
Profilo Holding'in kurucusu olan işadamı Jak Kamhi'nin oğlu olan Cefi Kamhi, 1952 yılında İstanbul'da doğdu.
Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olan Kamhi, İngiltere Henley Administrative Staff Collage'dan Master derecesi aldı. TÜGİAD Onursal Başkanlığı, TTGV Yönetim Kurulu Üyeliği, DEİK Türk-Amerikan İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Türk-Çin İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkanlığı, MESS Yönetim Kurulu Üyeliği, İKV, Ekonomik ve Sosyal Etütler Konferans Heyeti, AET Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği bulunuyor. Kamhi, evli ve 2 çocuk babası.
Cefi Jozef Kamhi, Mustafa Koç ve Cem Hakko ile yaşadığı sorunu "çok üzücü" buluyor. İki işadamının da arkadaşı olduğunu vurgulayan Kamhi, "Bence çözülemeyecek konular değil. Hatta dava olmadan da çözülebilirdi. Bazı ihmaller oldu sanırım ama hâlâ karşılıklı iyi niyetle çözüleceğine inanıyorum. Biz birbirimize saygı duyan insanlarız" diye konuşuyor.
Belli başlı büyük gruplar dışında Türkiye'de herkesin çok zor bir dönemden geçtiğini belirten Kamhi, "Piyasada herkes ürkek. Varlık içinde yokluk çekiyoruz. Krizden çok etkilendik. Herşeyden önce varlıklarımızın değerini, hakkını alamıyoruz. İnsanlar bu dönemlerde biraz fırsatçı oluyor ve insafsız yönleri ortaya çıkıyor. Herkeste gereksiz bir panik var. Sistem ve ekonomi tahammüllü olsa herşey çözülür" diyor.
Konunun diğer muhatabı olan Mustafa Koç, ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.
Varlık içinde yokluk çekiyoruz
Bodrum Yalıkavak'ta arsayı verip kat karşılığı yaptırdıkları 50 villa daire projesinin de 3 hafta önce bittiğini açıklayan Kamhi, fiyatları 220 bin eurodan başlayıp 550 bin euroya kadar çıkan dairelerin henüz satılmadığını anlatıyor. Kamhi, yine birçok yerde arsaları bulunduğunu vurguluyor. "Varlık içinde yokluk işte tam da bu" diyen Kamhi, "Zamanlar tutmayınca böyle oluyor. Nakit akışı zamanlarını tutturamadık. Bugün villalar satılsaydı bu durumda olmazdık" şeklinde konuşuyor.
İçinde bulunduğu durumla ilgili pozitif olan Kamhi, "iflas" konusunun mevzu bahis olmadığını, tüm sıkıntıları karşılıklı iyi niyetle çözeceğine inandığını vurguluyor.
Cefi Kamhi, Aksel Goldenberg ile de yine Bodrum Yalıkavak'ta 'Blu by Yasha' adında havuz içinde yaşam alanlarından oluşan evler inşa etmek üzere yola çıkmıştı. İkili, ev fiyatları 360 bin euro ile 685 bin euro arasında değişecek proje için "sadece daire değil, bir yaşam tarzı inşa ettikleri"ni açıklamıştı. Ancak şu anda Aksel Goldenberg ile ihtilafta olduklarını belirten Kamhi, "Verdiğimiz arsaya kat karşılığı inşaatı yapmayınca, kontratını iptal ettik. 2-3 yıl inşaata başlamadı. Dava halen devam ediyor" açıklamasında bulunuyor.
DYP'den 20. Dönem (1995-1999) İstanbul Milletvekilliği yapan Kamhi, bir konferansta belindeki tabancası görününce kendisini eleştirenlere, "Devlet korumasındayım. Hayati tehlikem var. Gösteriş olsun diye silah takmam. Maganda değilim. Silahla dolaşmaktan hoşnut değilim ama süs diye taşımıyorum, kullanmasını iyi bilirim" diye yanıt vermişti.
Marina'yı ucuza kapatmaya çalıştılar
Tam bir deniz tutkunu olan Cefi Jozef Kamhi, 6 yaşında ilk sandalına sahip olmuş. 16 yıldır Yalıkavak'ta oturan Kamhi, Port Bodrum projesine de bu tutkusu sayesinde başlamış. Profilo'daki hissesini yabancı ortağa devredip Bodrum'daki projelerine ağırlık vermesiyle gündeme gelen Kamhi, halen Türkiye'nin en büyük marinalarından biri olan Port Bodrum Yalıkavak'ın sahibi. Geçtiğimiz yıl Marina'ya Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk talip olmuş, ardından Kuveyt Emiri El Sabah'ın da talipliler arasında olduğu belirtilmişti. Yatırımı 52 milyon doları bulan Port Bodrum'un değerini "80 milyon doların üzerinde" diye açıklayan Cefi Kamhi, satış ya da ortaklık için Türkiye'deki tüm büyük gruplarla görüştüklerini vurguluyor. "Hepsi de Marina'yı ucuza kapatmaya çalıştı" diyen Kamhi, halen Marina'nın hakkını verebilecek her türlü teklife açık olduklarının altını çiziyor. Kamhi, şu anda da yerli ve yabancı gruplarla görüşmelere devam ettiklerini ifade ediyor.
Yatırım süreci hayli sancılı olan Marina, 7 yılı izin alma süresi olmak üzere 10 yılda tamamlanmış ve Eylül 2003'te hizmete açılmıştı. Kamhi, inşaata başlayabilmek için 17 bakanlıktan 12 bin 208 adet imza aldığını ifade etmişti. Marina'yı yap-işlet modeliyle hayata geçiren Kamhi'nin 49 yıllık izni var. 400 dönüm arazi üzerine kurulu Marina, 450 yat kapasitesine sahip. Marina'nın içinde 1 butik otel, amfitiyatro ve Osmanlı mimarisiyle inşa edilen 60 dükkan bulunuyor.
Marina'nın kapasitesini artırma planları yaptıklarını anlatan Kamhi, yat kapasitesini 650'ye çıkarmak için çalıştıklarını açıklıyor. Ancak yatırım için bir tarih veremeyen Kamhi, "Şimdilik ne zaman yatırıma başlarız bilmiyorum. Ama finansal imkanımız olduğunda hemen başlarız" diyor.
Profilo da kendini toparlayamadı
1954 yılı başlarında Türkiye'de ilk kez profil doğrama işini gerçekleştirerek kurulan ve adını bundan esinlenerek alan Profilo, az sayıda çalışanı ve birkaç yüz metrekarelik kiralık işyeri ile yola çıktı. Zaman içinde dayanıklı tüketim malı üretimine yönelen Grup, elektronik ürünlerin hemen her çeşidini üreten dev entegre tesislere sahip oldu. Profilo, 1971 yılı sonlarında Profilo Holding AŞ'nin oluşumuyla holding çatısı altında yapılandırdığı bağlı şirketleri ve grup ortaklıklarıyla halen, elektronik cihazlar, savunma sanayi, telekomünikasyon cihazları, elektrikli küçük ev aletleri, gemi ve yat inşaatı, emaye bobin teli, alüminyum ve metal ürünler, satış sonrası hizmetler, ambalaj sanayi, ihracat ve ithalat, sigorta acenteliği gibi pek çok alanda faaliyet gösteriyor. 6 bin personel istihdam eden Profilo Grubu, yaklaşık olarak 1 milyar dolar ciroya sahip.
Kamhi Ailesi ilk olarak, BSH Profilo'da, ortağı Bosch Siemens ile anlaşmazlığa düşmüş ve 2003 yılında şirketteki yüzde 25 hissesini satarak Almanlar'la ortaklıktan ayrılmıştı. Jak Kamhi, yabancı ortakların şirkete bilinçli olarak zarar verdiklerini öne sürmüştü. BSH Profilo'daki 8 yıllık ortaklığını bitiren Aile, hisselerini 159.2 milyon dolara BSH ve Deutsche Bank'a devretmişti. Grubun televizyon üretimi yapan şirketlerinden Profile Telra da, 2007 sonunda iflas erteleme talebinde bulunmasıyla gündeme gelmişti. Bazı tedarikçilerinin iflas istemi üzerine Profilo Telra da mahkemeden 'iflas erteleme' talebinde bulunmuştu. Profilo Telra zor duruma düşünce Yönetim Kurulu Başkanı Jak Kamhi geçen yıl istifa etmiş, yerine ise Göksen Körezlioğlu geçmişti. Holding'in yatırımları arasında Profilo Alışveriş Merkezi ve Türkiye'nin en büyük tekne yapım tersanelerinden biri olan Proteksan-Turquoise öne çıkıyor.