Haberler

Vatandaş Anlaştı, Sigortacılar Anlaşamadı

Abone Ol

Kaza Tespit Tutanağı Uygulamasının İlk Ayında Düzenlenen Toplam 29 Bin 480 Adet Tutanağın, Bin 686'sında Sigorta Şirketleri Kendi Aralarında Anlaşamadı.

Kaza tespit tutanağı uygulamasının ilk ayında düzenlenen toplam 29 bin 480 adet tutanağın, bin 686’sında sigorta şirketleri kendi aralarında anlaşamadı.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, şirketlerin trafik sigortasında ilk kez anlaşmazlığa düştüğünü, bunun kusur oranlarından kaynaklandığını söyledi.

MADDİ hasarlı trafik kazalarında kaza tespit tutanağı tutulmasına yönelik 1 Nisan’da başlayan uygulama, birinci ayını geride bırakırken Türkiye genelinde toplam 29 bin 480 adet tutanak tutuldu.

Uygulamanın daha ilk ayında yaşanan en ilginç gelişme ise, 29 bin 480 adet tutanaktan 1.686’sında sigorta şirketlerinin aralarında anlaşamayarak, Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na başvurmaları oldu. Böylece, sigorta şirketleri trafik sigortasında ilk kez anlaşmazlığa düştü.

Öte yandan, trafikte yeni uygulamaya geçilmeden önce, kaza tespit tutanağının yaygınlaşabilmesinin tek yolunun vatandaşların anlaşabilmesine bağlı olduğunu savunan sigortacıların, daha en başta kendi aralarında anlaşamadıkları görülüyor.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, yeni uygulama öncesinde kazalarda, polis memurlarının zabıt tuttuğunu ve sigorta şirketlerinin de tutulan bu zabıtlara itibar ettiklerini belirterek, dolayısıyla da şirketler arasında anlaşmazlık yaşanmadığını söyledi.

İlk kez anlaşamıyorlar

Mustafa Su, yeni uygulama ile ilk kez trafik sigortasında anlaşmazlık durumunun ortaya çıktığını ifade ederek, "Daha önce trafik kazalarında kusur oranını polisler belirliyordu ve herkes buna uyuyordu. Yeni uygulamada ise kusur belirleme şirketlere kaldı. Zaten anlaşmazlık da buradan çıkıyor. Çünkü şirketlerin tek dayanak noktası vatandaşların aralarında imzaladıkları tutanaklar ve tutanakta kazanın oluş şeklini nasıl anlattıkları" dedi.

Mustafa Su, sigorta şirketlerinin elinde kazaların oluş şekline göre kusur oranını gösteren kitapçıklar olduğunu ve şirketlerin, kendilerine ulaşan kaza tespit tutanaklarına bakarak, kusur oranını belirlediklerini belirterek, anlaşmazlıkların çıkış noktası hakkında da şu açıklamaları yaptı:

Komisyona başvurdular

"Diyelim ki, kazaya karışan iki kişi kaza tespit tutanağını doldurdu ve tutanak sigorta şirketine ulaştı. Şirket, tutanağa bakarak, kazayı Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’nin sistemine giriyor. Girerken de elindeki kitapçığa bakıp, diğer sigorta şirketinin sigortalısının yüzde 100 kusurlu olduğunu belirtiyor. Bilgi Merkezi de tutanağı, kazanın diğer tarafı olan şirkete iletiyor. O şirket de tutanağı inceliyor ve kusur oranında mutabıksa o zaman sorun çıkmıyor. Ama kendi sigortalısının yüzde 100 kusursuz olduğunu söylüyorsa işte o zaman anlaşmazlık çıkıyor. İşte bir ay içinde bin 686 tutanakta şirketlerin anlaşamamasının nedeni bu. Bu gibi durumlarda Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na şirketler müracaat ediyor ve son kararı Komisyon veriyor. Şirket de o karar uyuyor."

Mustafa Su, şirketler arasında yaşanan anlaşmazlıkların sigortalının hasarını alamamasında ya da geç almasında etken olmayacağını da söyledi.

İmaj bozmak istemezler

Ergo İsviçre Sigorta Genel Müdürü Murat Balcı, bir ay içinde Türkiye genelinde kesilen 29 bin 480 kaza tespit tutanağından yüzde 6’ya yakın kısmında şirketlerin anlaşma sağlayamadığını belirterek, "Bence bu rakam daha fazla artmaz. Neticede amaç, hasarı çabuk halletmek olduğu için ve hakeme giden olayların aşağı yukarı hallediliş şekli herkesçe anlaşıldıktan sonra, bu yüzde belli bir seviyede sabit kalır" diye konuştu.

Murat Balcı, "Önümüzdeki dönemde kimi şirketlerin hasar ödememek için anlaşmama yolunu tercih etmeleri yönünde bir endişe duyuyor musunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Bu bir ihtimal olabilir ama Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na giden dosyanın cevaplanması hızlı olursa bu da ortadan kalkacaktır. Bir de Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi tarafından hangi şirketlerin anlaşmama yüzdesinin daha fazla olduğu istatistiği de kolayca çıkacaktır. Şirketlerin bu şekilde bir uygulamayla imajlarını zedeleyeceklerini düşünmüyorum."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title