Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi 2016 Başladı
Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, dijital dönüşümün liderlerinin bireyler ve kurumlar olacağını söyledi.
Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, dijital dönüşümün liderlerinin bireyler ve kurumlar olacağını söyledi.
Vodafone Türkiye tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Dijital Dönüşüm Zirvesi, 4 bini aşkın davetlinin katılımıyla başladı. "Dijital Dönüşüm'ün Türkiye'nin Dijital Dönüşümü'ne liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone'un bu yıl ikincisini düzenlediği Dijital Dönüşüm Zirvesi, bugün (15 Mart) Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı. "Dijital Dönüşüm'ün parçası ol" temasıyla düzenlenen zirve, bu yıl da dijitalleşmenin lider isimlerini Türkiye'de buluşturuyor. "Gelecek Burada", "Keşfedin", "Yarını Tasarlayın" ve "Fark Yaratın" ana başlıkları altında 11 farklı oturumda 16 uzman konuşmacıyı ağırlayan zirvede, iş dünyası, reklam, pazarlama, gazetecilik, müzik, finans, sağlık, şehircilik, otomotiv, eğitim ve spor gibi alanlarda dijitalleşmenin hayatı nasıl değiştirdiği Türkiye'den ve dünyadan çarpıcı örneklerle anlatılacak. 4 bini aşkın davetlinin katılımıyla başlayan ve yaklaşık 50 bin izleyicinin de online olarak takip etmesinin beklendiği zirveyle, birey ve kurumlara geleceği şekillendirecek olan dijitalleşme sürecinde ilham verilmesi hedefleniyor.
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi 2016, Türkiye'nin ilk interaktif dijital senfonisiyle başladı. Tasarım danışmanlığını Arzu Kaprol'un, sanat yönetmenliğini Mercan Dede ve Ouchhh'un, hikaye anlatıcılığını ise Şebnem Ferah'ın üstlendiği, "Hayal kurmaya cüret et" temalı dijital senfoni, Borusan Quartet tarafından icra edildi. Dinleyicilerin akıllı telefonlarıyla interaktif olarak katıldıkları dijital senfonide, drone (insansız hava aracı) ve yüz izleme gibi en yeni dijital teknolojiler kullanılırken, eşzamanlı olarak ışık gösterisi de yapıldı. Dijital senfoni, Arzu Kaprol'un "SS'16 Dare To Dream" isimli koleksiyonundan parçalara ve zirveye özel olarak tasarlanan kıyafetlere de ev sahipliği yaptı.
Zirvenin açılış konuşmasını Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt yaptı. Her şeyin hızla dijitalleştiğine ve sanattan spora her alanda tüm ezberlerin bozulduğu bir geleceğe doğru ilerlediğimize dikkat çeken Öğüt, şunları söyledi:
"Vodafone olarak, geçen yıl başlattığımız dijitalleşme diyaloğunu bu yıl daha da güçlendirerek devam ettiriyoruz. Dijital Dönüşüm'ü gerçekleştirecek olanların bireyler ve kurumlar olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla, 7'den 70'e herkesi Dijital Dönüşüm'ün bir parçası olmaya davet ediyoruz. Türkiye'yi 2023 ve ötesine taşıyacak ana unsur, gücünü dijitalleşmeden alan ezberbozan teknolojiler olacak. Daha iyi bir gelecek için herkesin Dijital Dönüşüm'ün lideri olması gerekiyor. Bu ne kadar hızlı olursa, Türkiye'nin dünya dijitalleşme liginde üst sıralara yerleşmesi de o kadar hızlı olacak. Bu noktada, en yakın fırsat, 1 Nisan itibariyle hayatımıza girecek 4.5G teknolojisi olacak. 4G ve üstü teknolojilerde sahip olduğumuz 30 yıllık global deneyimimizle Türkiye'de her yerde herkesin hayatını değiştirmeyi hedefliyoruz. Yeni '4bucakG' stratejimizle 4.5G'yi 81 ilde en ücra köşeye kadar götüreceğiz. 4.5G için yaptığımız yatırımlarla Türkiye'de 'en geniş kapsamaya sahip operatör' olmayı taahhüt ediyoruz."
Zirvenin açılışında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan da bir konuşma yaptı. Sayan, şunları kaydetti:
"Günümüzde her şey hızla dijitalleşiyor. Bugün artık, Endüstri 4.0 dönemindeyiz. Gelecekte, gücünü dijitalleşmeden alan iş modelleri başarılı olacak. Teknoloji, önce insanları, ardından makineleri birbirine bağladı. Yakın gelecekte de nesneleri birbirine bağlayacak. Bu dönüşüm ise sadece hayallerimizle sınırlı olacak. Telekomünikasyon sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin gelişiminde de önemli rol oynuyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak, Ulusal Genişbant Stratejisi'ni tamamlamak üzereyiz. Bu stratejinin hayata geçmesiyle birlikte sayısal uçurumun azaldığı bir Türkiye'ye adım atacağız. Vatandaşlarımıza her an her yerde yüksek hızlı genişbant erişimi sağlayacağız. 1 Nisan sabahı itibariyle hizmete sunacağımız 4.5G, genişbant yol haritamızda önemli bir adım olacak. 4.5G, sadece yeni bir teknoloji değil, aynı zamanda yeni bir yaşam ortamı getirecek. Bu teknolojiyle birlikte en az 10 kat daha hızlı internet bağlantısına sahip olacağız. Ülke olarak, Dijital Dönüşüm'ün parçası olmalıyız. Aksi durumda, teknoloji transferi yapmaktan öteye geçemeyiz. Dijital Dönüşüm'ün dışında kalmak bizi yaşamın dışında bırakacak. Dijitalleşmenin etkin bir biçimde hayata geçeceği yeni bir çağa giriyoruz. Bu yeni dönemde biz de bilgi ve iletişim sektöründe yerli ürün ve hizmetlerimizle daha fazla söz sahibi olmayı hedefliyoruz. Birlikte hayal ediyoruz, bu hayalleri birlikte gerçekleştireceğiz. Türkiye'ye dijital yenilikleri tanıtan Vodafone'a teşekkürlerimi sunuyor, herkesi dijitalleşmenin bir parçası olmaya davet ediyorum."
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi, bu yıl da Türk iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy'un yönettiği Türk İş Dünyası Paneli'ne, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı katıldı. Dijitalleşmenin enerji, bankacılık, sanayi ve medya alanlarındaki etkilerinin ele alındığı panelde, şirketlerin dijitalleşme stratejileri paylaşılarak, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal kalkınması için dijitalleşmenin her alanda teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Zirvenin öğleden önceki bölümünde, Dijital Dönüşüm'ün öncü isimlerinden WPP'nin Kurucusu ve CEO'su Sir Martin Sorrell de söz aldı. Pazarlama ve iletişim gurusu Sorrell, "Pazarlama Dijitalleşti" başlıklı sunumunda, hızla dijitalleşen pazarlama dünyasında iletişimin yeni kodlarına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Her şeyi farklılaştırmaya çalıştığımız bir dönemdeyiz. Ürüne talep, üretimden düşük; yeteneğe talep, mevcut yetenekten fazla. Bu yeni dönemde ezberbozucu olmak gerekiyor. Bunu gerçekleştiren şirketler, yeni yeteneğin çekim merkezini oluşturuyor. Örneğin, bugün artık e-perakendeden bahsediyoruz. İlk kez üretici, müşterileri ile doğrudan bağ kurabiliyor. Bu, farklı bir üretici-müşteri ilişkisi demek. Küçük mağazalar ile müşterinin yaşadığı yere yakın olmayı veya elektronik alışveriş ile ürünlere ulaşmayı tercih ediyoruz. Mobil, artık bir araç değil; farklı bir yaşam biçimini ifade ediyor. Bununla birlikte, mobilin artış hızına uygun hızda pazarlama ve reklam faaliyeti görmüyoruz. Dolayısıyla, burada büyük bir fırsat yatıyor."
Türkiye pazarının büyümeye devam ettiğini belirten Sorrell, "Türkiye; Endonezya, Filipinler, Vietnam, Kolombiya, Arjantin gibi büyüyen ülkeler içinde önemli bir konumda. Türkiye'de işinizi iki katına büyütme olasılığınız hep var" dedi.
Zirvenin sabahki bölümünde, Huawei Kurumsal Çözümler Orta Asya ve Kafkasya Bölge Başkanı Zou Siyi ve Google Eski Başkan Yardımcısı ve Google X Kurucusu Sebastian Thrun da birer konuşma yaptı. Siyi, dünyanın en büyük cihaz üreticilerinden Huawei'nin kurumsal çözümlerini ve dijitalleşme vizyonunu anlatırken, Google'ın trafik kazalarını azaltmak ve hayat kurtarmak için geliştirdiği sürücüsüz aracın yaratıcısı Sebastian Thrun ise "İnovasyon ve Google X" konulu sunumunda dijital otomobillerin kullanılacağı yeni gelecek hakkında bilgi verdi.
DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLER KONUŞACAK
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi'nin öğleden sonra devam edecek oturumlarında, 30'dan fazla dilde 1,5 milyon kopya satan "Undercover Economist" kitabının yazarı Tim Harford; kredi skorunu Büyük Veri ile analiz eden ZestFinance'in kurucusu Douglas Merrill; dijital tıp uzmanı, Singularity Üniversitesi Kürsü Başkanı Daniel Kraft; dijital şehirler üzerine kitap çalışmaları bulunan, The Creative City Index Kurucusu Charles Landry; 62 ülkede 7-17 arası gençlere kod yazmayı öğreten CoderDojo Vakfı'nın Global CEO'su Mary Moloney; dijital pazarlama alanındaki başarılarıyla tanınan, Enplug CEO'su Nanxi Liu ve sporda dijital uygulamalar konusunda uzman olan INSEAD Teknoloji Profesörü Nils Rudi gibi dünyaca ünlü isimler konuşacak.
MODA VE MÜZİKTE YENİ DİJİTAL DENEYİMLER YAŞATILACAK
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi'nde ziyaretçilere Dijital Deneyim Alanı'nda 4.5G, Yarına Hazır Cafe, 360 Selfie, Gelecek Testi, Vodafone Arena, Social Wall gibi farklı dijital deneyimler de yaşatılıyor. Ziyaretçiler, "Arzu Kaprol Dome" alanında üç boyutlu yazıcıdan basılarak yaratılan kadın ve erkek kıyafetlerini dijital ortamda deneyerek dijital perakende deneyimi yaşayabiliyor. Sanal olarak giydikleri kıyafetin ait olduğu dijital dünyayı da yaşayan katılımcılar, bir menü içinde farklı renk ve dokularda hayat bulan "kıyafet", "müzik" ve "dünya" opsiyonları arasından kendi tercih ettikleri dünyayı yaratabiliyor. Diğer yandan, "Mercan Dede Dome" alanında ziyaretçilere "Sesi Gör" (See the Sound) konsepti yaşatılıyor. Normal şartlarda sadece duyulan ama görülemeyen müzik, bu özel alanda kullanılan maddeler aracılığıyla görselleştiriliyor.
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi 2016'nın kapanışı da açılışı kadar görkemli olacak. Mercan Dede, Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en sıradışı müzik performanslarından birine imza atacak. Teknik altyapı ve görselleştirme bölümlerini Fikirbazzenger ve Ouchhh'un üstleneceği performansta, dinleyiciler ses dalgalarının farklı formlarda gözle görülebilir hale geldiğine gerçek zamanlı olarak tanıklık edecek.
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da online olarak izlenebiliyor. App Store ve Google Play mağazalarından ücretsiz indirilebilen Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi Ready News mobil uygulamasıyla program akışı ve oturumlar akıllı telefonlardan takip edilebiliyor. Zirve ayrıca, etkinlik hakkında her türlü bilginin yer aldığı www.dijitaldonusumzirvesi.com adresinden canlı olarak izlenebiliyor. - İSTANBUL