Haberler

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray Açıklaması

Abone Ol

Eda Topcu - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, global oyuncu olarak pek çok ekonomideki tecrübelerini Türkiye'ye aktarıp, global arenada Türkiye'nin rekabetçi olması, inovasyonu ve verimliliği daha iyi kullanması,bu sayede fark...

Eda Topcu - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, global oyuncu olarak pek çok ekonomideki tecrübelerini Türkiye'ye aktarıp, global arenada Türkiye'nin rekabetçi olması, inovasyonu ve verimliliği daha iyi kullanması,bu sayede fark yaratması için bilgi ve birikimlerini seferber etmek istediklerini söyledi.

Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen "Mobil Dünya Kongresi 2013" kapsamında, İspanya'nın Barcelona kentinde Timuray, Vodafone Türkiye Regülasyon ve Kurumsal İlişkilerden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ve Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes ile birlikte gazetecilerle bir araya geldi.

Toplantıda Vodafone Türkiye'nin gelişimine ve sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Timuray, "Bugün 6 milyar insanı birbirine bağlayan mobil teknolojiler, yalnızca haberleşme ihtiyacımızı karşılamakla kalmıyor, bilgiye erişimde fırsat eşitliği gibi toplumsal gelişim ve refah için de çok değerli bir nimeti insanlığın hizmetine sunarak toplumsal dinamikleri baştan aşağı değiştiriyor" dedi.

Timuray, mobil iletişimin, iş yapma süreçlerinde ve biçimlerinde yarattığı fark, temas ettiği endüstrilerde yarattığı çarpan etkisi ve buradan elde edilen ekonomik değerle, üzerinden pek çok farklı hizmetin sunulabildiği bir platform haline geldiğini söyledi.

Eğitimden sağlığa, finanstan tarıma ve devlet uygulamalarına, mobil teknolojilerin girdiği her alanda, insanlığın önünde yepyeni ufukların açıldığına işaret eden Timuray şunları anlattı:

"Mobil iletişim teknolojileri, yatay kestiği sektörlerde sağladığı verimlilik artışı ile ekonomik büyümenin lokomotifi oluyor. Mobil teknolojiler bunun yanı sıra tüm dünya coğrafyaları için fırsat eşitliğinin kapısını aralayarak, toplumsal ve sayısal uçurumları kapatıyor, insan hayatına olumlu katkılarda bulunuyor. Bugün mobil iletişim penetrasyonunda meydana gelen her yüzde 10'luk artış, gelişmekte olan ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'sında yüzde 1,5'lik bir artışı beraberinde getirirken, mobil teknolojilerin artan ağırlığı ile şekillenen bilgi ve iletişim teknolojileri, Türkiye ekonomisinde 1,8 birimlik çarpan etkisi yaratıyor."

Serpil Timuray, Vodafone Türkiye olarak, bu konuda global oyuncu olarak pek çok ekonomideki tecrübelerini Türkiye'ye aktarıp, global arenada Türkiye'nin rekabetçi olması, inovasyonu ve verimliliği daha iyi kullanması, bu sayede fark yaratması için bilgi ve birikimlerini seferber etmek istediklerini söyledi.

Bu kapsamda "Mobile For Good" (İyilik için mobil teknolojiler) adını verdikleri platformlarından da bahseden Timuray, bu platformda hem ticari sorumluluklarını hem de sosyal sorumluluklarını bir araya getiren sosyal iş modelleri üzerinde de yoğunlaştıklarına işaret etti.

Bu paltformda başlattıkları projelere ilişkin değerlendirmeler yapan Timuray, GSMA'nin bu yılki önemli odak konularından olan "akıllı şehirler" konusuna ilişkin de "Akıllı şehirler konusunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ ile yürütülen, IBM Türk ve Vodafone Türkiye işbirliğiyle hayata geçirilen, İstanbul için akıllı şehir "İstanbul Hareket Halinde" projesine ilk defa Türkiye'den, İstanbul'dan start verdik" ifadelerini kullandı.

Faaliyet gösterdikleri sektörün, bir yandan süregelen teknolojik gelişmeler ve yenilikçi hizmetlerle ekonomik ve ticari bir değer yarattığını, diğer yandan da toplumlar ve bireyler arası mesafeleri kapatarak sosyal dönüşümün öncüsü olduğunu dile getiren Timuray şunları kaydetti:

"Bu anlamda telekomünikasyon sektörünün, özellikle mobil teknolojilerin sunduğu inovasyon ve verimlilik araçlarıyla önümüzdeki yıllarda iletişim odaklı bir yapıdan, toplumsal kalkınma odaklı bir yapıya dönüşeceğini öngörüyoruz.

5 kıtada, 30'u aşkın ülkede faaliyet gösteren, 400 milyonu aşkın aboneye hizmet sunan Vodafone Grubu, 'mobil' ile gelen bu dönüşümü, öncelikle birey ve kurumların hayatında, daha geniş ölçekte de toplumsal ve ekonomik hayatta fark yaratmaya dönük bir vizyonla şekillendirmeyi hedefliyor. 'Mobile For Good' dediğimiz vizyon kapsamında, faaliyet gösterdiği her coğrafyada yerel öncelik ve ihtiyaçları belirleyip bu ihtiyaçları karşılayacak çözüm önerileri geliştiriyor."

-"Vodafone Türkiye'nin gelir pazar payı yüzde 18,6'dan yüzde 29'a ulaştı"-

Timuray 2009 yılından bu yana Vodafone Türkiye olarak gelişimlerini ise şöyle anlattı:

"Şirketimizin kilit stratejilerini gözden geçirerek sürdürülebilir büyümeye odaklandığımız 2009 yılından bu yana tam 13 çeyrektir çift haneli büyüme performansı sergiliyoruz. Kısa süre önce açıkladığımız 2012-13 mali yılının Ekim-Aralık dönemine ait üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, servis gelirleri büyüme oranını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,4 artırdık, bu büyümeyle yüzde 29 gelir pazar payına ulaştık, son çeyrekte 0,1 puan daha artırdık. 4 sene evvel bu stratejik programa başladığımızda Vodafone Türkiye'nin gelir pazar payı yüzde 18,6'ydı. 18,6'dan yüzde 29 pazar payına ulaştık.

Abone sayımızı 215 bin yeni kazanım ile 18,9 milyona çıkarttık. Geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 1 milyon yeni abone kazanımında bulunduk."

Abone sayısının salt bakılmaması gereken bir kriter olduğunun altını çizen Timuray, aktif abone de her çeyrek bir rekorla artışlarını tescillediklerini ifade etti. Timuray, faturalı abonede de başlangıç noktalarının 1 milyon seviyesinde olduğunu hatırlatarak, 6,6 milyon aboneye ulaştıklarını belirtti.

Serpil Timuray, Mobil internet, data, kurumsal segment gelirleri gibi kalemlere ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Son çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre mobil internet gelirlerimizi yüzde 80 artırdık, data gelirlerinde de yüzde 44'lük bir artış sağladık. Kurumsal segment servis gelirlerimizi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 oranında artırırken, Türkiye'nin en büyük işletmelerinin açıklandığı Capital 500 listesindeki her 2 şirketten birisinin tercihi olduk. Güçlü altyapımız ve akıllı kapsama teknolojilerimiz sayesinde 2012-13 mali yılının üçüncü çeyreğinde de net tavsiye skorundaki liderliğimizle 'abonelerinin en çok tavsiye ettiği operatör' olmaya devam ettik."

Bu büyümenin arkasında çok önemli bir yatırım olduğuna dikkati çeken Timuray, "Satın alma ile birlikte 2006 yılından bugüne kadar Türkiye'ye 12 milyar liraya ulaşan yatırım yaptık. Bu çok önemli bir rakam, bu rakam Vodafone'un Türkiye'ye olan inancını gösteriyor." diye konuştu.

Yayıncı: Ali Bayaslan - BARCELONA

Kaynak: AA / Ekonomi

Serpil Timuray Barcelona Türkiye İspanya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title