Haberler

Otomotiv devinde hayal kırıklığı! Kar beklentisi geriledi

Güncelleme:
Abone Ol

Volkswagen, 2024 yılı finansal beklentilerini ikinci kez düşürdü. Şirket, araç satışlarının beklenenden zayıf kalması nedeniyle kar marjını %5,6'ya indirdi ve piyasa değeri 52 milyar avroya geriledi.

Volkswagen Grubu, iki buçuk ay sonra kar tahminlerini tekrar düşürürken, şirketin borsadaki payları satış baskısına maruz kaldı. Alman otomobil üreticisi, cuma günü borsa kapandıktan sonra yaptığı açıklamada, satışların beklenenden daha zayıf bir performans göstermesini gerekçe göstererek, 2024 finansal beklentilerini üç aydan kısa bir süre içinde ikinci kez düşürdü. Buna göre, Volkswagen, bu yıl için daha önce yüzde 6,5-7 olan kar marjının yüzde 5,6'ya düşmesini (yaklaşık 18 milyar avro) bekliyor.

HEDEFLER TUTTURULAMADI

Alman üretici, daha önce 2023'teki 9,24 milyon araçlık seviyesinden yüzde 3'e varan bir artış öngördüğü 2024 yılı küresel teslimat görünümünü de yaklaşık 9 milyon araca indirdi. Bu nedenle, geçen yıl 322 milyar avro değerinde araç satışı yapan Volkswagen, satışlarda daha önce hedeflenen yüzde 5'e varan artışın artık geçerli olmadığını açıkladı. Şirket, 2024'te satış gelirlerinin yüzde 0,7 düşüşle 320 milyar avro civarında olmasını bekliyor.

ALMAN OTOMOTİV SEKTÖRÜ ALARM VERİYOR

Bu arada, diğer Alman otomotiv üreticileri, Mercedes-Benz ve BMW de eylül ayında kar tahminlerini düşürmüştü.

Volkswagen ise Brüksel'deki Audi fabrikasına ilişkin beklenen maliyetler nedeniyle temmuz ayında da kazanç tahminini azaltmıştı. Avrupa'da durgun ekonomi Volkswagen'in araç satışlarını olumsuz etkilerken, bundan dolayı şirketin finansal hizmetler bölümü daha az kazanıyor. Alman otomobil üreticisi Volkswagen, bu ayın başında tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri kapsamında tarihinde ilk kez Almanya'daki fabrikalarını kapatacağını ve 30 yıllık istihdam koruma anlaşmasını 5 yıl erken sonlandırılacağını açıklamıştı.

TÜRKİYE'DE FABRİKA AÇACAKLARDI

2020'de Türkiye'de fabrika yatırımından vazgeçen Volkswagen'in söz konusu açıklaması, Alman otomotiv sektöründe "deprem" etkisi yaratmıştı. Şirket buna gerekçe olarak Avrupa'da yüksek enerji ve iş gücü maliyetlerinin rekabet gücünü azaltmasını ve satışların düşmesini göstermişti. Analistler, Almanya'daki en az iki fabrikanın kapatılmasının ve 15 bin kişinin işten çıkarılmasının maliyetinin 3 ila 4 milyar avro olacağını tahmin ediyor.

VOLKSWAGEN HİSSELERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Volkswagen hisseleri, şirketin 2024 beklentilerini düşürmesinin ardından Alman borsasında sabah saatlerinde yüzde 3'ten fazla değer kaybederek 94,10 avroya geriledi. Böylece şirket hisselerinin kayıpları yıl başından bu yana yüzde 15'e ulaştı. Şirketin hisseleri, Nisan 2021'de 245 avronun üzerinde işlem görüyordu. 2021'de 129 milyar avro olan şirketin piyasa değeri de 52 milyar avroya geriledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Volkswagen Otomobil Ekonomi Almanya Finans Borsa Borsa Otomobil Finans Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (27)

ibrahim ibrahim:

volkswagen araba üretsin,Türkiye'ye kârını da ekleyip 10 birime satsın,iktidar o araca vergi adı altında karını ekleyip vatandaşına 40 birime satsın...togg 'a felan gerek yok boşuna masraf!!!

Yanıtla78105
Kenan Star:

ibraaaaam wv fabrikasini fonlayalım tamam sen ekreme oy ver 10 katı su parası öde,40? tabldot ye,senin gibilerin kafa bu kadar calışır

2024
Dağıstan:

Çinli şirketlere elektrikli otomobil üretme ,yatırım va pazarlama izni verildi. Togg sizlere ömür

1320
serkan üçgül:

Kenan sende makarna kömüre oy ver elektirik,doğalaz,yakıt sen onlara 10 katından fazla ödemeye devam et geçmediğin yolların parasını bu aretık vergi değil haraca girer belli mamanız kesilince ekoya saldır ne olcak asgari ücret elektirik 10 katına çıkınca nasıl zam yapılmayacak ilk belediyeleri alınca yaptığınız ilk icraat suya % 200 zam yapıp kloru kesip suyu içilmez hale getirdiniz

1514
Orhan Dik :

Napsın? Bizim halk gücünün taksitle yetme ihtimali olan her şeyi almaya çalışıyor. 100 gömlek üstünü kendine hak görüyor. Tasarruf sıfır değil eksi 1000. Fakirden bahsetmiyorum, alım gücü yüksek olan %10'luk kesim 8 milyon insan, 3 milyon aile demek. Bunları engellemek zorunda. Çünkü üretmiyorsun. Devlet üretmiyor deme. Devlet zamanında teşvikleri bol keseden dağıtırken birkaç oyun firması, birkaç mühendislik firması çıktı ama çoğu parayı harcadı battım dedi geçti...

1015
TIRNAKÇI CEMİL AMCANIZ:

Az zamanında millete geçirmediniz şimdi hepsi çıkıyor firmalardan :)

Yanıtla2185
Emira:

Amca geçiren şirket değil kendi devletin.

1031
erkan yüksel:

bızım gıbı 5 katı fıyatına satsın

Yanıtla1487
sade vatandaş:

piyasaya giren çinli otomobil üreticileri piyasayı ele geçirmeye başladı üstelik millet çin malları kötü deselerde çok daha kaliteli dayanıklı ucuz hesaplı araç üretiyorlar

Yanıtla979
ismail bey :

Millet kısa vadede ucuz diye çin malına hevesleniyor. Fakat 5 sene sonra pilleri bitince elinde kalacak.yada astronomik fiyatlara pil alacak.. 1 milyonluk arabanın sadece pili için 500 bin isteyecekler...Sonra alman arabaları yine değer kazanacak...

Yanıtla7017
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title