Haberler

Volkswagen yatırımı koronavirüs salgını sonrası yeniden gündeme gelebilir

Güncelleme:
Abone Ol

Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Haydar Yenigün, Alman otomotiv üreticisi Volkswagen'in vazgeçtiği Manisa yatırımı ile ilgili konuştu. Volkswagen'in pandemi ile bağlantılı sıkıntıya tahammül edemediğini ve karar değiştirdiğini dile getiren Yenigün, "Pandemi sonrası yıllarda bu konunun tekrar gündeme geleceğine inanıyorum" dedi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, otomotiv sektöründe yaşananlar ve sektörün geleceğine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Pandemiye rağmen sanayide çarkların döndüğünü bildiren Yenigün, Türkiye'ye yeni yatırımlar çekilmesinin en büyük amaçlarından biri olduğunu bildirdi.

"VOLKSWAGEN PANDEMİ İLE BAĞLANTILI SIKINTIYA TAHAMMÜL EDEMEDİ"

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen'in (VW) vazgeçtiği Manisa yatırımı ile ilgili konuşan Yenigün, "Volkswagen'in bir geliş hikayesi vardı, fakat maalesef oldukça iyi bir olgunluğa erişmiş olmasına rağmen pandemi ile bağlantılı sıkıntıya tahammül edemedi ve karar değiştirdi. Pandemi sonrası yıllarda bu konunun tekrar gündeme geleceğine inanıyorum" dedi.

"OTOMOBİL ÜRETİMİ SIRALAMASINDA AVRUPA'DA 4'ÜNCÜ KONUMDAYIZ"

Haydar Yenigün, yerli sanayinin dünyadaki durumu ile ilgili olarak da, "Otomotiv üretimi sıralamasında Avrupa'da 4'üncü konumdayız. Otomobilde 7'yiz ama ticari araçta büyük üstünlüğümüz var. Ticari araç üretiminde Avrupa'da 3'üncü konumdayız ve dünyadaki 11'incilik ve Avrupa'daki 3'üncülük önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla daha da yukarı noktaya gelebilir. Türkiye'nin otomotiv sanayindeki şanı şerefi, ünü oldukça yüksek. Bu konuda özellikle esnek, verimli ve kaliteli üretimle bunları yapabiliyoruz" bilgilerini paylaştı.

Volkswagen yatırımı koronavirüs salgını sonrası yeniden gündeme gelebilirHaydar Yenigün

"ÜRETİMDEKİ YERLİLİK ORANI TEHLİKEDE"

OSD Başkanı Yenigün, otomotiv sanayisinde yerlilik oranının çok önemli bir değer olduğunun altını çizerek, gelecek için uyarılarda bulundu.

Yenigün, "Gelecek için rehavete uğramamamız lazım. Elektrifikasyon, otonomi ve yazılım konusundaki gelişmeler ve müşteri talepleriyle bu oranların düşme tehlikesi var. Bu konulara hem tedarik sanayi hem de ana sanayi olarak çalışıyoruz. 2021 yılı için yıkıcı teknolojiler gündem maddelerimiz. Özellikle tedarik sanayindeki şirketlerimizin bu yeni teknolojileri bir an önce kendilerine adapte etmeleri gerekiyor ki biz de ana sanayi şirketleri olarak teknolojiyi aracın içine koyacağımız zaman onu yurt dışından değil Türkiye'deki bir imalatçımızdan, tedarikçilerimizden temin edelim" ifadelerini kullandı.

Türk otomotiv sanayisindeki toplam üretim kapasitesinin 2 milyon adet olduğunu bildiren Yenigün, "Şirketlerimiz pandemiye rağmen yatırım yapmaya devam ediyorlar. Dolayısıyla bu rakamın önümüzdeki dönemde yükseleceğini umuyoruz" dedi.

"DAHA PAHALI ARAÇLARI İHRAÇ ETTİK"

OSD verilerine göre, Ocak-Eylül döneminde yapılan ihracat adet bazında yüzde 33 azalarak 616 bin 120 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 24, euro bazında ise yine yüzde 24 oranında azaldı.

Yılın ilk 9 aylık döneminde gerçekleşen ihracat sonuçlarına bakarak kötümser olmamak gerektiğini vurgulayan Haydar Yenigün, "Mart, Nisan ve Mayıs aylarında otomobil ve hafif ticari satışlarında İtalya'nın, İspanya'nın sıfır çektiğini, Fransa'nın, İngiltere'nin ne kadar zor durumda olduğunu ve hatta İngiltere pazarının ne kadar geç açıldığını unutmayalım. O dönemlere rağmen yine de 9 aylık sürede elde edilen sonuçlar kötü değil. İhracatta adetteki yüzde 33 oranında gerilemeye rağmen, parasal karşılığında ise yüzde 24'lük bir geriliğimiz var. Bu da, adet olarak Avrupa pazarı nedeniyle düştüğümüzü, ancak her ihraç ettiğimiz aracın daha değerli olduğunu, daha pahalı araçlar olduğunu gösteriyor" dedi.

Avrupa'dan gelen haberlerin olumlu olduğunu ve satışların artmaya başladığını bildiren Yenigün, "Bundan bizler olumlu etkileneceğiz. Hatta birçok fabrikamız ihracata yönelik maksimum kapasiteyle üretime başladı" diye konuştu.

İhracatta kilogram başında gelir hakkında da bilgiler paylaşan Yenigün, 2019 yılında ana sanayinin kilogram başına ihracat değerinin 9.37 dolar olduğunu hatırlatarak, bu yıl söz konusu rakamın 10 doların üzerine çıktığını da vurguladı.

"AB'DEN 24 SAAT SONRA İNGİLTERE İLE ANLAŞALIM"

OSD Başkanı Haydar Yenigün, yıl sonu pazar tahminlerini ile ilgili de konuştu. 2020 sonu itibariyle iç pazarın 750 bin adet ile kapanacağını öngördüklerini kaydeden Yenigün, "Hazırlıklarımız buna göre. 2020 Temmuz ayı öngörümüze göre ciddi bir artış demek bu. Tabii ki geçtiğimiz yıl gerçekleşen 490 bin adetlik pazara göre de çok ciddi bir artış. Dolayısıyla sektör olarak kötü bir durumda değiliz. Ama bundan sonra, 2021'den sonra da büyümeye devam etmemiz gerekiyor" dedi.

Sanayinin geleceği açısından Brexit olarak anılan İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecini yakından takip ettiklerinin de altını çizen Yenigün, "OSD olarak da bakanlıkla yaptığımız istişareler sonucunda geldiğimiz nokta, Avrupa Birliği ile İngiltere'nin bir anlaşma yapmasının hemen 24 saat ardından Türkiye'nin de İngiltere ile bir anlaşma yapmasını sağlamak. Şu andaki en büyük hedefimiz bu. Hatırlatmak gerekirse, Türkiye Avrupa Birliği kuralları gereği, Avrupa Birliği bir anlaşma yapmadan İngiltere ile doğrudan bir serbest ticaret anlaşması yapamıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Haydar Yenigün Volkswagen Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (18)

DELİDİR AMA!:

Şunlara bak , Almanya ya demediklerini bırakmamışlar . Çok değil , bize bir hafta rest çekecekler , aldığımız doğal O2 yi bile aldırtmazlar . Biz de kendimizi dev aynasında görüyoruz .

Yanıtla34
ENİS:

''Köle zihniyeti ile büyütülen her canlı, köle olarak yaşamaya mahkumdur. '' NELSON MANDELA

03
DELİDİR AMA!:

Doğru diyorsun ENİS , araya da ''Yarabbi çok şükür''ü'' koyup , acıyıda BAL eyledin mi . NELSON MANDELA haklıymış dersin

00
AVCI:

Normalde böyle bir yatırımın ülkeye gelmesi maddi açıdan olumlu olması ve üretilen araçların yurt içinde daha ucuza satılması beklenir. Ancak bizim ülkemizde herhangi birşeyde değişiklik olacaksa bu, vatandaşın aleyhine sonuçlar doğurduğundan; neme lazım ekstra yerli üretim vergisi felan gelir. Gelmesin kardeşim başka yerde üretsin. Biz nasıl olsa araç üretmeden yüzde 200 vergisini alıyoruz.

Yanıtla24
akyol:

çok haklısın kardeşim

00
SARI:

O Alman lar pislik peşinde bizi kandırıyorlar yine birşeyin peşindeler

Yanıtla05
ENİS:

Allah versin, başka kapıya. Ermenistan''da işçi bol ve ucuz. Pakistan''a Hindistan''a kursun da görelim bakalım, bizimkiler gibi teşvik alabilecekler mi? BU ALMANYA DEĞİL MİYDİ ''TÜRKLERİ AB''DE İSTEMİYORUZ'' DİYE DİRETENLER. BU ALMANYA DEĞİL MİYDİ ''TÜRKLER ERMENİ SOYKIRIMI YAPMIŞTIR'' DİYE PARLAMENTO DA KABUL EDENLER. YA ALLAHAŞKINA, BİZLER BEŞ PARA BİLE ETMEYEN BİR MENFAAT İÇİN ''ŞEREFSİZCE'' BUNLARIN HER DEDİĞİNİ YAPACAK KADAR ''ALÇAK, KANSIZ BİR MİLLET MİYİZ''? YAZIKLAR OLSUN BUNLARA ''DOSTU

Yanıtla05
TÜRKİYE:

Türkiye oyun oynanacak bir ülke değildir. Geleceksen gel gelmeyeceksen de defol git.

Yanıtla04
zaza:

üretimi bizde yapmalarının türkiyeye olan aşkından degil işçilik ucuz kalite yüksek üzülelimmi sevinelimmi

Yanıtla04
Irfan:

Bunlar Cinde uygurlari sömürüyorlar, vicdansizlar Cin in yaptigi zulüm e susuyorlar. Uygurlari sömüren bircok sirketten birisi.

Yanıtla22
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title