Haberler

Türkiye, Avrupa'nın En Az Alkol Tüketilen Ülkesi Oldu

Güncelleme:
Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü'nün alkol raporuna göre, Türkiye kişi başına ortalama 2.2 litre tüketimle Avrupa'nın en düşük tüketim rakamına sahip ülke oldu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün "Alkol ve Sağlık Hakkında Küresel Durum Raporu" açıklandı.

2012'de dünyada alkolün zararlı kullanımından kaynaklanan 3.3 milyon ölüm meydana geldiği belirtilen raporda, "Alkol tüketimi sadece bağımlılığa neden olmuyor, aynı zamanda siroz ve bazı kanser türlerinin de aralarında bulunduğu 200'den fazla hastalığın gelişmesi riskine yol açıyor. Ayrıca alkolün zarar verecek şekilde kullanımı, şiddet ve yaralanmalara da neden oluyor" denildi.

ALKOL, HASTALIKLARA YATKIN HALE GETİRİYOR

Raporda, "Alkolün zarar verecek şekilde kullanımının" insanları tüberküloz ve akciğer iltihabı gibi bulaşıcı hastalıklara karşı daha yatkın hale getirdiği öne sürüldü.

Raporda 194 DSÖ üyesi ülkenin alkol tüketim özellikleri yansıtıldı. WHO Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Aklı Sağlığı'ndan Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Dr.Oleg Chestnov rapora ilişkin açıklamasında "Toplumları alkol tüketiminin sağlıkla ilgili olumsuz sonuçlarından korumak için yapılması gereken daha fazla şeyler var. Rapor, konu alkolün zarar verici şekilde tüketimini azaltmaya geldiğinde rahatlık içinde bulunmaya yer olmadığını açık şekilde ortaya koyuyor" dedi.

ALKOLE KARŞI ÖNLEMLER ARTIYOR

Rapora göre bazı ülkeler şimdiden toplumlarını korumak için alkole karşı önlemleri güçlendirirken bunlar arasında alkol vergilerinin artırılması, yaş sınırını yükseltmek yoluyla alkol ediniminin sınırlandırılmasını ve alkollü içeceklerin pazarlanmasıyla ilgili düzenlemeler yeraldı.

Rapor ülkelerin almaları gereken bazı önlemler arasında, "ülke yönetimlerinin alkolün zarar verici şekilde kullanımını düşürecek politikalar geliştirmelerini" saydı. 2012 yılında 66 DSÖ üyesinin ulusal alkol politikası oluşturduğu belirtilirken yaklaşık 140 ülkenin geçen üç yılda en az bir "ulusal farkındalık artırıcı" faaliyet düzenlediği belirtildi. Sağlık sektörünün alkolle ilgili koruyucu önlemler ve tedavi faaliyetlerinde bulunmasının önemine de dikkat çekildi.

KİŞİ BAŞINA 6.2 LİTRE SAF ALKOL DÜŞÜYOR

WHO raporunda, toplumların alkolün zarar verici biçimde kullanımını düşürmeye angaje olmaları gereği içinde oldukları belirtildi. Rapora göre dünyada 15 yaşından büyük kişi başına yılda 6.2 litre saf alkol düşüyor. Ancak dünya nüfusunun yüzde 38.8'i alkolü gerçek anlamda kullandığı için bu, yılda ortalama 17 litre saf alkol tüketildiği anlamına geliyor.

Dünyada alkolden kaynaklanan ölümlerin erkeklerde yüzde 7.6, kadınlarda ise yüzde 4 oranında olduğu belirtildi. Kadınların alkolle ilgili sağlık sorunları konusunda erkeklerden daha kırılgan oldukları, kadınların içki tüketim oranlarında düzgün artışın kaygı uyandırdığı belirtildi.

ALKOL, 4 RİSK FAKTÖRÜNDEN BİRİ

Avrupa kişi başına alkol tüketiminin en fazla gerçekleştiği bölge. Eğilim analizleri bölgede tıpkı Afrika ve Kuzey-Güney Amerika'da olduğu gibi tüketim düzeyinin son beş yılda sabit kaldığını gösteriyor.

Sadece Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik bölgelerinde artış kaydediliyor. Raporla ilgili basın açıklamasında "WHO küresel bir ağ aracılığıyla ülkeleri alkolün zarar verici biçimde kullanımını düşürmek yönündeki politikalarını geliştirmek ve uygulamak konusunda destek veriyor. Alkolün bulaşıcı olmayan salgın hastalıklara neden olan "ortak dört risk faktöründen biri' olarak tanımlandığı BM Genel Kurulu'nun bir nirengi noktası 2011 toplantısında yoğunlaştırılmış bir eylem gereksinimi onaylandı" hatırlatması yapıldı.

TÜRKİYE'NİN RAKAMLARI

Raporda Türkiye ile ilgili şu veriler yer aldı:

-Türkiye'de 2010'da kişi başına ortalama 2.2 litre alkol tüketildi. Bu oranla Türkiye Avrupa bölgesinde en düşük tüketim rakamına sahip ülke oldu. Türkiye'de yıllık tüketim erkekler için 4.4, kadınlar için 0.5 litre. Azerbaycan'da yıllık tüketim 2.3 litre ölçüldü. Düşük tüketimde yılda 2.8 litre ile İsrail üçüncü sırada yer alıyor. Avrupa'nın en çok içki tüketen ülkesi yılda 17.5 litre ile Belarus. Ardından Moldova (16.8 litre), Litvanya (15.4 litre) ve Rusya (15.1litre) geliyor.

TÜRKLER BİRACI

-Türkiye'de içki yelpazesi içinde bira yüzde 63.3, şarap yüzde 7.3, yüksek alkollüler ise yüzde 27.9 yer tutuyor. Bosna Hersek'te yelpazenin yüzde 73.3'ünü bira oluşturuyor. Bu oranla içki yelpazesi içinde biraya en fazla ağırlık veren ülke Bosna ikinci ise Türkiye durumunda. Almanya'da yüzde 53 bira, 28 şarap, 18 ağır alkoller dağılımı söz konusu.

-2010 yılında Türkiye'de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 2.6'sında alkol kullanım bozukluğu, binde 8'inde alkol bağımlılığı, yüzde 1.8'inde alkolün zarar verici şekilde kullanımı söz konusu. Her yüz ölümden 1.3'ü ise alkolden kaynaklanan nedenlerden meydana geliyor."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (14)

HAKANNNundefined:

İNŞAALLAH BİR GÜN O ZIIKKIMI İÇEN KALMAZ

Yanıtla421
hesinbergundefined:

İNSANLARIN ALKOL TÜKETEMEMESİN SEBEMİ DİN DEGİL PARASIZLIK BEN İÇKİYİ BIRAKTIM DİYOLAR BIRAKMADIN PARAN YOKTA İÇEMİYOSUN 50 LİK RAKI 70 LİRA ADAM HANGİ PARAYLA ALSIN ONU

Yanıtla716
alpundefined:

bira içenlere laf söyleyenler hırsızların peşinden giderek müslüman oldugunuzumu sanıyorsunuz

Yanıtla158
DEVLETİ ALİ-YE OSMANLIundefined:

BEYAZ TÜRKLER BU HABERİ İZLEDİYSE ÇOK ÜZÜLMÜŞLERDİR

Yanıtla316
MÜSLÜMAN TÜRKİYEundefined:

LA BİZ ORTADOĞULUYUZ NE AVRUPASI

Yanıtla016
0029safaktr29@gmail.com:

aslında hem orta doğulu hem orta asyalıyız soydaşlarımız sonuçta oralarda

00
*-*safaktr29@gmail.com:

vay be ilk defa sonuncu olduğumuza seviniyom :D :D :D

Yanıtla114
leventtubider@maynet.com:

ee bu haber iyi değilmi böyle nasıl servis edilmiş helal olsun

Yanıtla112
*-*safaktr29@gmail.com:

vay be ilk defa sonuncu olduğumuza seviniyom :D :D :D

00
the three stoogeseminekilic06@hotmail.com:

adam gibi iciyoruz demekki cevreye rahatsizlik vermeden

Yanıtla65
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title