Yabancı Ekonomistler Türkiye'nin Ovp'sini Değerlendirdi
ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Dijkhuizen: "Tüketici kredilerinin büyümesini engellemeye yönelik önlemlerin sürekli bir mali disiplin sağlayacağı için hoş ...
ABDULSELAM DURDAK - BURHAN SANSARLIOĞLU - ABN AMRO Avrupa ve Orta Doğu Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Arjen van Dijkhuizen, tüketici kredilerinin büyümesini engellemeye yönelik önlemlerin sürekli bir mali disiplin sağlayacağı için hoş karşılandığını belirtti.
Orta Vadeli Program'ı (OVP) AA muhabirine değerlendiren Dijkhuizen, Türkiye'nin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesini gerçekçi bulduğunu belirterek, "Türkiye için daha düşük büyüme oranına sebep olsa bile cari işlemleri dizginlemenin önemini yinelemek istiyorum. ABD'nin parasal genişlemeyi azaltma konusu, Türkiye gibi geniş dış cari açığa sahip ülkelerin ani sermaye çıkışlarına karşı ortalamadan daha hassas olduğunu gösterdi" dedi.
Tüketici kredilerinin büyümesini engellemeye yönelik önlemlerin sürekli bir mali disiplin sağlayacağı için hoş karşılandığını dile getiren Dijkhuizen, ihracattaki rekabeti arttıracak, enerji ithalatını azaltacak daha fazla adım atılması gerektiğini belirterek, yurtiçi tasarrufların teşvik edilmesinin de dış finansman bağımlılığının azalmasına katkı yapacağını ifade etti.
Dijkhuizen, "Tüm bu önlemler orta vadede daha sürdürülebilir bir büyümeyi hedeflemeli... Ancak, Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyeli zaten şüphesiz güçlü..." dedi.
TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Maggio
Toronto Dominion (TD) Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise kısmen daha yüksek GSYH performansı beklentisine karşın, hükümetin büyüme projeksiyonlarını 2013 yılında yüzde 3,6 ve 2014'te yüzde 4'e revize etmesini önceki projeksiyonlara göre daha makul bulduğunu kaydetti.
OVP'de açıklanan enflasyon tahminini iyimser bulduğunu dile getiren Maggio, "Enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl politik karışıklıklar ve ekonomik toparlanmadaki yavaşlamadan dolayı yüksek olacağını düşünüyorum" dedi.
Cari açık konusunda ise Maggio, 2013 yılı tahminlerinin makul olmasına karşın 2014 yılı tahminlerinin oldukça iyimser olduğunu, cari açığın GSYH'ye oranının 2013 yılında yüzde 1,2 olarak görüldüğünü ve bunun oldukça düşük bir oran olduğunu belirterek, "Ancak 2014 yılında yüzde 1,9 olarak öngörülen oransa tahminlerimizin biraz altında..." diye konuştu.
IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Birch
IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch de OVP'de enerji bağımlılığı, iç üretim ve iç tasarruf konularına işaret edildiğini ancak, bu amaçların nasıl başarılacağının net olmadığını söyledi.
Önemli yatırımların iç enerji kaynaklarının ve üretim etkinliğinin geliştirilmesi için kullanılması gerektiğini aktaran Birch, bu amaçların gerçekleştirilmesi için harcanan çabaların makroekonomik göstergelere yansımasının biraz zaman alacağını dile getirdi.
Aynı anda hem büyüme sağlanırken ve işsizlik hedeflerine ulaşılmaya çalışılırken diğer yandan da cari açığı ve enflasyonu düşürmenin zor olacağına dikkati çeken Birch, bu hedeflerin aynı anda gerçekleştirilebilinmesinin zor olacağını, ayrıca enflasyon ve cari açığın azaltılması için yeterli adımların atılmadığının altını çizdi. Birch, cari açık ve enflasyonda istenen etkilerin meydana getirilebilmesi için para politikasının sıkılaştırılmasına daha çok yoğunlaşılması gerektiğini vurgulayarak, büyüme ve istihdama cari açık ve enflasyon konularından daha çok önem verildiğini kaydetti.
Hükümetin 2013 ve 2014 yılları için yaptığı GSYH tahminlerinin kendi tahminleriyle örtüştüğünü anlatan Birch, "2015 ve 2016'da büyümede biraz iyileşme yaşanacak ancak bu büyüme OVP'de yapılan tahminler kadar güçlü olmayacak. 2014 yılında enflasyonun OVP'deki gibi azaltılabileceği konusunda biraz umutsuzum. Ancak uzun vadede enflasyon konusunda OVP ile tahminlerim örtüşüyor" dedi. - İstanbul