Haberler

Yakıtta Taht Oyunları

Abone Ol

Motorin ile benzin arasındaki fiyat makasının daralması, etkisini satışlarda da hissettiriyor.

Her geçen gün rekor kıran akaryakıt fiyatları, aynı zamanda Türkiye pazarındaki otomobil tercihlerini de belirliyor. Akşam'ın haberine göre 2004 yılında Türkiye yollarında dolaşan toplam 5.4 milyon adet motorlu aracın sadece yüzde 5'lik bölümü dizel motorluydu. Binek otomobillerde benzinli motor tercihinin payı yüzde 90'lara ulaşıyordu. Akaryakıt pazarının tek hakimi litre fiyatı 1.9 lt olan benzinken, LPG'nin esamesi bile okunmuyordu. Üst üste gelen akaryakıt zamları toplam araç pazarını da şekillendirdi. 2004'te 5.4 milyon olan toplam araç sayısı 2012'de 8.3 milyon adete ulaşırken, pazarda dizel motorlu araçların sayısı 1.9 milyon adete, LPG'lilerin sayısıysa 3.4 milyon adete yükseldi.

FİYAT MAKASI DARALIYOR

Toplam araç parkına ve yıllık satış adetlerine bakıldığında dizel motorun hakimiyetinin devam ettiği görülüyor. Ancak benzinle motorinin arasındaki fiyat farkı azaldıkça pazardaki dengeler de değişmeye başlıyor. 2012 ilk 6 ayında dizel motorlu otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.7 oranında azaldı. Aynı dönem ile kıyaslandığında toplam satışlar içinde dizellerin payının yüzde 61'den yüzde 58.8'e düştüğü görülüyor. Yeni otomobil satışlarında dizellerin payının azalmasındaki en büyük rolü, motorin ve benzin arasındaki fiyat makasının daralması oynuyor. Geçmişe kıyasla fiyat avantajı azaldıkça, satış fiyatları daha uygun olan benzinli motorların pazardaki payı yükseliyor.

DOĞRU TERCİH YAPILDIKÇA BENZİNLİNİN PAYI ARTIYOR

Hayri Erce ODD Genel Koordinatörü: Şu anda pazarda dizel oranında bir gerileme söz konusu. Son dönemde tüketicinin bilinçlenmesi ve hangi kullanım şartında dizel otomobil hangi kullanım şartında benzinli otomobilin daha efektif olacağını sağlıklı değerlendirilebilir hale gelmesi, tercihlerde bilinçli seçim yapılmasını sağlıyor. Benzinli motorların gelişen teknolojisi ve sunduğu yakıt ekonomisi arttıkça benzinli ve dizel modeller arasında denge noktasına yaklaşılıyor.

ÇEVRECİ BENZİNLİ MOTORLAR ARTACAK

Renault Genel Müdürü İbrahim Aybar: Dizel araç satış oranındaki düşüş, benzin ve motorin fiyatlarının birbirine çok yaklaşmasının yanı sıra benzinli motorlarda da yeni teknolojik gelişmelerden kaynaklanıyor. Önümüzdeki yıllarda pazarda benzinli/dizel oranı arasındaki fark daha küçülecek. Elektrik motorlu araç da, altyapıların gelişmesiyle birlikte alternatif enerji olarak müşteriler tarafından çok daha fazla tercih edilecek.

DİZEL KENDİNİ 80 BİN KM'DE AMORTİ EDİYOR

TÜRKİYE'nin en çok satan modellerine baktığımızda, aynı otomobilin, motor gücü, donanım seviyesi benzer olan benzinli ve dizel motorlu versiyonları arasındaki fiyat farkı yaklaşık 10 bin TL'yi buluyor. Fabrika verisi 100 km'deki ortalama yakıt tüketimleri dikkate alındığında (benzin 6.7 lt 100 km, dizel 4.4 lt 100 km) bir tüketicinin dizel motorlu versiyonu satın alırken fazladan verdiği 10 bin TL'yi amorti etmesi için, güncel akaryakıt fiyatları üzerinden yaklaşık 80 bin km geçmesi gerekiyor. Yılda 20-25 bin km yapıldığı düşünüldüğünde, arada ilk alımdaki fiyat farkının kapanması için yaklaşık 3-4 yıl gerekiyor.

ARTAN BENZİN TÜKETİMİ CRİ AÇIĞI DÜŞÜRDÜ

Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt: Benzin lehinde yapılacak fiyat iyileştirmesinin cari açığa olumlu katkısı bulunacaktır. Dizel araçlar diğer bir taraftan da çevreye yaydıkları yüksek NOx ve karbon partikül oranından dolayı toplumun sağlığını olumsuz etkilemektedir. Benzin fiyatının desteklenerek tüketicilerin benzinli araçlar lehinde tercih kullanması, her açıdan olumlu etki sağlayacaktır.

EURO 6 BENZİNE TALEBİ YÜKSELTECEK

Hyundai Genel Müdürü Ümit Karaarslan: Benzinli motorlu araçlarda düşük yakıt tüketimli 1.2 ve 1.4 lt motorlu araçların pazara sunulmasıyla da benzinli araçlar lehine artış yaşanmaktadır. Düşük hacimli dizel araçlarda otomatik vitesli seçeneklerin bazı markalarda sunulmaması, benzinli otomatik vitesli araçlara olan talebi de artırmıştır. Önümüzdeki dönemde Euro 6 ile birlikte dizel araçlarda kullanılan motor ve ekipmanların maliyetlerindeki artış ile birlikte benzinli olan araçlara olan talep daha da yükselecek.

PAZAR DAHA DENGELİ OLACAK

Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik: Emisyon standartlarını düşürmek amacıyla geliştirilen küçük hacimli güçlü ve tutumlu benzinli motorların Avrupa'da payları artıyor. Benzer bir gelişme ülkemizde de yaşanıyor. Önümüzdeki süreçte benzinli ve dizellerin satışları daha dengeli hale gelecek, benzinlilerin payı artacak.

PAZARDA BENZİNLİ DİZEL DENGESİ DEĞİŞECEK

Skoda Yüce Auto Genel Müdürü Mahmut Kadirbeyoğlu: Yılda fazla km yapan tüketiciler için dezel motorlar çekiciliğini koruyor. Son dönemde, gerçek anlamda ihtiyaç ve kullanım koşullarını dikkate alan tüketiciler tercihlerini benzinli motorlardan yana kullanıyor. Yeni teknoloji benzinli motorların küçük hacimli, güçlü ve son derece tutumlu olmaları tercihlerde rol oynuyor. Gelecekte benzinli ve dizel araçların aynı oranlarda satılacağını düşünüyoruz.

Dizel oto satışları

Yıl Satış adeti Payı (%)

2009 161.804 44

2010 273.071 54

2011 365.305 62

2012 (ocak-haziran) 143.830 58

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title