Haberler

Yargıtay'dan Kayıp-Kaçak Bedelini Kaldıran Karar!

Güncelleme:
Abone Ol

Yargıtay, elektrik dağıtım şirketlerinin faturalara "kayıp-kaçak bedeli ve sayaç okuma bedelini yansıtmasının" hukuka uygun olmadığına karar verdi.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kendisine gelen faturada yer alan kayıp kaçak bedeline itiraz eden bir şirketin açtığı davada, "Elektrik enerjisinin nakil esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak) kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek, hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır" değerlendirmesi yaptı.

Sivas'ta iş yapan bir özel firma, ÇEDAŞ'ın kendisine gönderdiği elektrik faturalarına yansıtılan haksız ve hukuka aykırı olarak yer alan "kayıp- kaçak bedeli" ve "sayaç okuma" bedelinin iptali için Sivas 1. Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtı. Yerel mahkeme, faturalara yansıtılan bedelin yasal düzenlenmelere aykırı bir yönü bulunmadığına işaret ederek, açılan davayı reddetti.

DÜRÜST TÜKETİCİ

Firma avukatı Onur Tatar, yerel mahkeme kararına itiraz etti. Avukat Tatar, itiraz dilekçesinde, müvekkili olan firmanın dürüst bir tüketici olduğuna dikkat çekerek, "Elektrik faturaları incelendiğinde, fatura içeriklerinde kayıp kaçak bedeli ve sayaç okuma bedeli adı altında iki kalem haksız tahsilat yapıldığı görülmektedir. Dağıtıcı firmanın, bölgede yaşayan kaçak oranlarını ve elektrik hatlarında elektriğin iletiminde doğan kayıpları dürüst bir tüketici olan, ülkesine vergisini veren, istihdam yaratan müvekkil şirkete yansıtması kabul edilemez. Her fatura tutarına göre değişen, dürüst tüketiciyi adeta dürüst olmayan tüketicinin finans kaynağı gibi gören bu kalemlerin iptali istemek gerekmiştir" dedi.

ÇARPICI KARAR

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kayıp kaçak bedeli elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin kayıp-kaçak bedeli oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla belirlenen bir bedel olduğuna işaret etti. Daire, yerel mahkemenin kararını bozarak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Davacı kurum tarafından elektrik enerjisinin üretiminden, tüketicilere ulaştırılıncaya kadar oluşan elektrik eksikliği kayıp bedeli olarak, enerji nakil hatlarından çeşitli sebeplerle sayaçtan geçirilmeksizin, herhangi bir bedel ödemeden kullanılan elektrik bedeli de kaçak bedeli olarak diğer kullanıcı aboneler yansıtılmaktadır.

Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak) kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır. Hem bu hal, parasını her halükarda tahsil eden davalı kurumun çağın teknik gelişmesine ayak uydurmasına engel olur, yani davalı kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacını duymayacağı gibi, elektrik hırsızlanmak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engeller. Oysa ki elektrik kaybının önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan davalıya aittir. Hal böyle olunca davalının kayıp –kaçak okuma bedeli tahakkuku uygulanmasının yerinde olmadığı, nazara alınarak davanın kabulüne karar verilmesi gerekir."

VATANDAŞ PARASINI NASIL ALABİLİR?

Davayı kazanan şirketin avukatı Onur Tatar, Yargıtay'ın verdiği karara yerel mahkemenin uyacağını düşündüklerini belirterek, şunları söyledi:
"Bu karar elektrik faturalarında tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin hem şahıslar hem şirketler yönünden hukuka aykırı olduğunu bir kez daha tescil etmiştir. Hem şahıslar hem şirketler Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin kararını emsal göstererek, dava açabilirler. Kendileri de tahsil kayıp kaçak bedelinin iadesini isteyebilir. Haksız olarak tahsil edilen bu bedelleri tahsil edilebilir. Mahkemenin Yargıtay'ın kararına uyacağını düşünüyoruz."

2.7 MİLYAR LİRAYI DÜRÜST ÖDÜYOR

Kayıp-kaçak oranları şu anda Türkiye'de yüzde 14-15'ler civarında. Ancak bölgelere göre oranlar değişiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 70'lere kadar çıkıyor. Kayıp-kaçağın Türkiye faturasının yıllık 2.7 milyar lira civarında olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Onur Tatar Yargıtay Ekonomi Türkiye Sivas Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (22)

CEVAPLIYORUZ:

heleşükür kekoların parasını biz ödemicez helal olsun

Yanıtla124
Selahattin Asl.:

Elektrikle suyu kuyusunda ısıtanlara ve bunu almaktan korkup dürüstlerden tahsil edenlere atılmış bir şamardır; bu karar. Miktara bakar mısınız? 2. 7 milyar!. . . İnanıyorsanız Allah''tan utanın, Allah''tan utanın; bre namertler!. . .

Yanıtla121
fatihhh:

BİRDE ŞU TRT PAYINI KALDIRSANIZ.

Yanıtla117
dürüstadam.kom(K):

dava aç emsal kararvar paranı al!!!! iyide bukararı abonelerin her türlü bilgisi ellerindeyken abonelerin banka hhesabına yatıracaksınız kararı niye vermez bu hukuk. 1000 tl harca 20 tl gerial. bu işmi şimdi. hep kişisel karar çıkıyor ben böyle hukukun . . demekten kendimi alamıyorum.

Yanıtla116
Herif:

banane hahoların elektriğinden. hahoların bi hayrı olmuş mu bu memlekete.

Yanıtla115
vatandaş:

kayıbın kaçağın kaynağı belli kardeşim git ordan tahsil et sen kayıbını kaçağını gideremiyorsan hata senin vatandaşın değil bukadar basit. . . .

Yanıtla115
eyyp1978:

doğru dur doğu güneydoğu kaçakları siz ödüyorsunuz türkiyeni gelirleri size gidiyor güney doğuya deyil . siz gelirlerniz kaçak olarak çebinize geliyor onca yetimin rıskı

Yanıtla88
tastan:

bu bedelin haksız yere alınmasına göz yumanın allah belasını verecek inş cehennem azabını yaşayacak hesap günü o mevki o korumalar onları koruyamayacak işte ozaman ben hakkımı helal etmiyecegim

Yanıtla016
Düzgün Baba 62:

Banane kardeşim kaçak kullananlardan, faturalarını ben ödedim yıllardır. Kim hırsızsa yargılansın, bunları yakalamak benim görevim değilki.

Yanıtla213
f.a:

dava açılır artık dava 2 yılda mı biter 3 yıldamı biter allah bilir . avukat her ay para ister 3 kuruş alacağız diye beş kuruş harcarız şunu faturaya hiç yansıtmasalar daha doğru değilmi sayın hukukçular.

Yanıtla211
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title