Yaş Üzümde Destek Primi İki Kat Arttı
2014 yılı üzüm ihracat sezonunun açılmasıyla birlikte beklenen ihracat destek primi açıklandı.
2014 yılı üzüm ihracat sezonunun açılmasıyla birlikte beklenen ihracat destek primi açıklandı. AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Cengiz Balık ve Nazmi Sağlam'a ait üzüm işletmesini ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında ihracatçılara geçen yıl ton başına 80 lira olan ihracat destek priminin bu yıl 150 lira olduğunu açıkladı.
Muzaffer Yurttaş, üzümde ihracatta dünya lideri, üzümün yararları, üzüm üretiminde dikkat edilmesi gereken kural ve üreticilerin sabırlı olmaları, kahvelerde dedikodu yerine, üzümün geleceği ile ilgili ortak görüşler oluşturmalarını istedi.
Türkiye'nin kuru üzüm ihracatında dünya birincisi, yaş üretiminde dünya ikincisi olduğunu anlatan Yurttaş, " Türkiye, üzüm ülkesi olmasına rağmen üzüm tüketimi düşük. Yıllık kişi başı üzüm tüketimimiz 250 gram. En fazla ihracat yaptığımız ülkelerden İngiltere ve Almanya'da 1.6 ile 1.7 kilo arasında. Bizim toplam ürettiğimiz üzümün yüzde 30'u sofralık, yüzde 37'sini kurutma, yüzde 30'unu pekmez, pestil gibi diğer ürünler, yüzde 5 gibi de şarap olarak tüketiliyor" dedi.
Sofralık üzümün en çok satıldığı ülkenin Rusya daha sonra Almanya gibi Avrupa ülkelerinin geldiğini anlatan Yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya kuru üzüm üretiminin yüzde 36'sını Türkiye tek başına karşılıyor. Manisa için üzüm bir sembol. 2013 yılında yaklaşık 179 bin ton yaş üzüm ihracatı yapmışız. 200 milyon dolara yakın bir gelir elde etmişiz. Bunun 114 bin tonunu Rusya'ya yapmışız. Ege Bölgesinde 690 bin dekar arazide üzüm üretimi yapılıyor. Bunun 560 bin dekarı Manisa bölgesinde, dağlarından yağ ovalarından bal akar sözü Manisa için geçerlidir."
ÜZÜM SAĞLIK İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR
Üzümün tek başına bir eczane olduğunu anlatan Yurttaş, sözlerine şöyle devam etti: "Karaciğer hastalıkları, kansızlık ve kansere iyi gelir. Zeka açıcıdır. 16 şehzade yetiştirmişiz. Bunlardan birisi de Fatih Sultan Mehmet. İstanbul'da gemileri karadan yürüten Fatih'in zekasının kaynağı da sultaniye üzümüdür. Enerji ve güç verir. Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi'nin de zekasının kaynağı sultani üzümdür. Eskiden atalarımız hoşaf yaparlardı. Hoşafın adı hoş haptır. Hoş su anlamındadır. Hoşaf özellikle Ramazan'da çok tüketilir, neden, bağırsakları çalıştırdığı için, çünkü kabızlık çok olur."
Sultaniye üzümünün tanıtımının iyi yapılması gerektiğini belirten Yurttaş, şunları söyledi: "Biz, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte THY'da üzüm dağıtımı yaptık. Kuru meyve tanıtım grubu kurduk. Üzüm tanıtım grubu kurulmalı, bu grupta siyasi parti temsilcileri, özellikle basın yer almalı. Ticaret Borsası ve odaları gibi sivil toplum örgütleri yer almalı. Bunlar fuarlara katılmalı, yurt dışında üzümü tanıtmalıdır. Böylece hem yurt içinde hem de yurt dışında tüketim artırılmalı."
ÜZÜMÜN ALANLARI SINIRLANDIRILMALI
Üzümün geliştirilmesiyle ilgili bazı çalışmaların yapılması gerektiğine değinen Yurttaş, şu konulara dikkat çekti: "Alaşehirliler, Sarıgöllüler olarak sınırsız bir bağ alanı artışı var. Sarıgöl'ün ünlü Emcelli biberi yerlerini bağ alanları almış. Bağ alanlarını durdurmak lazım mı, değil mi bu alanda araştırma yapılıp ortak karar vermek lazım. Üzüm çeşidi artırılırken, iyi analiz etmek lazım, aksi taktirde sık sık bağ çeşidi değiştirilmek zorunda kalınıyor. Üzüm çeşidi, ihracatçılar, ilçe tarımı, toprak analizi buna göre, çeşitlendirmek lazım. Birde hiç çeşidi olmayan bir ürünü dikmenin bir anlamı yok. Üretilen ürün çeşidi çok olmalı ki, pazar oluşsun."
SOFRALIK YAŞ ÜZÜME 150 KURUŞ DESTEK
Sofralık yaş üzüme destek verdiklerini anlatan Yurttaş, şunları söyledi: "Sofralık yaş üzüme verilen destek aynı zamanda kuru üzüme verilmiş oluyor. Daha çok yaş üzüm satışını artırdığı için, piyasadaki kuru üzüm miktarı azalmış oluyor. Bu yıl rekoltenin iyi olması, geçen yılki gibi doğal afetlerin yaşanmamış olması, rekolteyi artırdı. 300 bin ton üzerinde kuru üzüm rekoltesi bekleniyor. Ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi ile yaptığımız görüşmeler sonrası ton başına 150 lira destek aldık."
Yaş üzüm ve meyve ihracatçısı Cengiz Balık da, Alaşehir'de yerli tek ihracatçı olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "İhracatçılar olarak üzüme verilen teşvik pirimi desteğini olumlu karşıladık. Geçen yıl 80 lira olan destek, 150 lira oldu. Sürpriz oldu, doping oldu. Kesinlikle böyle bir miktar beklemiyorduk. Bu sene bırakın 80 lirayı hiç destek beklemiyorduk. Bu rakam sadece ihracatçı için değil, endirek olarak üreticiye yansıyor. İhracatçı en azından daha cesaretli olacaktır. İhracatçı da ürünü 75-80 lira daha fazla alacaktır. Bu sene zaten ciddi anlamda ürün fazlalığı var. Üreticiler panik yapmamalı. Üzümlerin tamamı kısa bir sürede kesilmez. Pazarı sıkarsak, fiyatlar düşer. Ürünün bir kısmını ihracatçı, bir kısmını Tariş alacaktır. Üreticiler panik yapmadan sabırla beklemeli ve piyasayı düşürmemeleri gerekir. Bu ürünü Ruslara bedava yedirmemek lazım. Gereksiz arz fazlalığı yapmadan, eğer biz pazara beş TIR yerine yirmi TIR gönderirsek, bu üzüm hak ettiği bedeli alamayacaktır."
BİN GÜNDE BİN GÖLET
AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş ayrıca, "Bin günde bin gölet" projesinde en büyük desteği Manisa'nın aldığını belirtti. Manisa'da 52 gölet ve üç sulama barajı yapılacağını anlatan Yurttaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu yıl 25 göletimiz tamamlanacak. Damlama sulama için de kapalı devre sulama sistemi kuruyoruz. Tarsim'e destek veriyoruz. Doğal olaylara karşı korunmak için yapılan sigortanın yüzde 50'sini devlet olarak veriyoruz." - MANİSA