Yazıcı: Arap Dünyası ile Atılım Yaptık
Hayati Yazıcı, Türkiye'nin 2012'de ihracatının yüzde 36'sının İslam ülkelerine gerçekleştirildiğini belirtti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin 2012'de ihracatının yüzde 36'sının yani 55,3 milyar dolarının İslam ülkelerine gerçekleştirildiğini belirterek, "İthalatımızın ise yaklaşık yüzde 13'ünü yani 31,7 milyar dolarını İslam ülkelerinden yaptık. Yani dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 23'ünü İslam ülkeleri ile gerçekleştirdik" dedi.
İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası'nın (ICCIA) 15. Yönetim Kurulu Toplantısı'nda konuşan Yazıcı, 70 trilyon dolarlık dünya hasılasının yüzde 62'sini 1 milyar nüfusluk gelişmiş ülkelerin elinde tuttuğunu söyledi.
Yazıcı, bu hasılanın yüzde 34'ünü 5,7 milyar nüfusa sahip gelişmekte olan ülkeler, yüzde 4'ünü de 300 milyon nüfusa sahip geçiş aşamasında olan ülkelerin aldığını belirterek, en az gelişmiş ülke grubunda yer alan 850 milyon nüfusa sahip ülkelerin ise dünya hasılasının sadece yüzde 1'ini paylaştığını kaydetti.
Bakan Yazıcı, 1,6 milyarlık nüfusu ile dünya nüfusunun yüzde 22'sini oluşturan İslam ülkelerinin ise dünya hasılasının yüzde 8,2'sini yani 5,7 trilyon doları paylaştığını dile getirerek, şöyle devam etti:
" Dünya Bankası'nın son hesaplamalarına göre İslam coğrafyasında yaşayan yaklaşık 351 milyon insan, yani İslam ülkelerinin toplam nüfusunun yüzde 22'si, aşırı yoksulluk olarak isimlendirilen, günlük 1,25 dolar olan yoksulluk sınırının altında bulunmaktadır. 640 milyon insan İslam ülkeleri toplam nüfusunun yüzde 45'i ise günlük 2 dolar olan yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.
Bu veriler bize şunları söylemektedir; Biz insan olarak bu dünyaya bir misyonla bir görevle geldiğimizin şuurundayız. Bugün tüm dünyayla komşuyuz. Somali'de bir baba evlatlarının birkaçını kurtarmak için diğerlerini ölüme terk ediyorsa, Afrika'daki anneler 'evladım tabağındakini bitir' diyemiyorsa, bizim çocuklarımız da biz de tok geziyorsak, bunun hesabını veremeyiz. Bizler lüks tüketimin peşindeysek bunun hesabını veremeyiz. Biz sadece kendi yakın çevremize bakıp hayatımıza devam edemeyiz. Müslüman ülkelerin kiminde kan ve gözyaşı durmuyor. Diğer bir kısmı ise açlıkla fakirlikle mücadele ediyor."
-"Bu coğrafyanın kaderi artık değişmeli"-
Yazıcı, dünyanın en yüksek yıllık gelirine sahip olan ülkelerin yine İslam ülkeleri olduğuna vurgu yaparak, "Komşusu açken tok yatmayanlar nerede- Bu coğrafyanın kaderi artık değişmeli. Hepimiz sorumluyuz. Şahit olduğumuz her kötülükle mücadele etmekle sorumluyuz. Biz ticareti sadece kar amacıyla yapamayız. Biz sadece ekonomimiz gelişsin diye faaliyette bulunamayız. Biz yaptığımız her işin öncesini, sonrasını ve bir hesabının olduğu şuuruyla hareket ederiz. Biz aramızda işbirliğini, ticareti güçlendirmekten sorumluyuz" diye konuştu.
Dünya ticaretinin yapısına bakıldığında ihracatın yüzde 53'ünün gelişmiş ülkeler, yüzde 43'ünün gelişmekte olan ülkeler ve yüzde 4'ünün de geçiş ülkeleri tarafından gerçekleştirildiğinin görüldüğünü kaydeden Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülke grubu olarak en çok ihracat yapan grup, ağırlıklı olarak imal edilmiş ürün ihracatçısı durumunda ülkelerdir. Bunlar toplam ihracatın yüzde 69'unu yani 12,4 trilyon dolarını gerçekleştiriyor. Petrol ve gaz ihracatçısı konumundaki ülkelerin ihracatı dünya ihracatının yüzde 12'sini yani 2,2 trilyon doları oluşturuyor. Ekonomik birlikler açısından baktığımızda, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) üyesi ülkeler toplam dünya ihracatının yüzde 47'sini, AB üyesi ülkeler yüzde 33'ünü, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri ise sadece yüzde 12'sini 2,25 trilyon doları gerçekleştirmektedir.
İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri 2,25 trilyon dolarlık ihracatının yaklaşık yüzde 15'ini kendi aralarında, yüzde 85'ini ise örgüt dışında kalan diğer ülkelere gerçekleştirmektedir. APEC (Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği) ve AB gibi teşkilat üyelerine baktığımızda ise ihracatlarının yaklaşık yüzde 65'ini birlik içindeki ülkelere gerçekleştirdiklerini görüyoruz. İslam ülkeleri 1,7 trilyon dolarlık ithalatın yüzde 80'ini diğer ülkelerden, ancak yüzde 20'sini İslam ülkelerinden gerçekleştirmektedir."
-"Arap dünyası ile siyasi ve ekonomik ilişkilerde atılım kaydettik"
Yazıcı, APEC ve AB gibi teşkilat üyelerine bakıldığında ise ithalatlarının yaklaşık yüzde 60'ını birlik içindeki ülkelerden gerçekleştirdiklerinin görüldüğünü söyledi.
Türkiye'nin 2012'de ihracatının yüzde 36'sının yani 55,3 milyar dolarının İslam ülkelerine gerçekleştirildiğini belirten Yazıcı, "İthalatımızın ise yaklaşık yüzde 13'ünü yani 31,7 milyar dolarını İslam ülkelerinden yaptık. Yani dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 23'ünü İslam ülkeleri ile gerçekleştirdik. Son yıllarda Arap dünyası ile gelişen siyasi ilişkilerimizle beraber, ekonomik ilişkilerimizde de büyük bir atılım kaydettik. Bugün, 2000'in üzerinde Arap ülkeleri menşeli şirket, Türkiye'de birçok alanda yatırım yaparak, hem kendi ülke ekonomilerine, hem Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyorlar" diye konuştu.
Yazıcı, aynı şekilde birçok Türk müteahhitlik şirketinin de Arap ülkelerinde başarılı inşaat projelerine imza atarak o ülkelerle olan ilişkilerimizi daha da güçlendirdiğini söyledi.
(Sürecek)
Muhabir: Semra Orkan
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL