Yeni Et Tebliğine Kasaplardan Tepki: Köftemizi Yedirtmeyiz
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanılığının "Et ve Et Ürünleri Tebliği" ile ambalajsız tavuk satışına yasak geliyor, kasap köfte tarih oluyor. Kasaplar ise vazgeçmeyiz diyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek Et ve Et Ürünleri Tebliği değişikliği ile kasap köfteden dökme tavuğa kadar birçok ürünün satışına yeni düzenlemeler getiriyor. Buna göre, ambalajsız tavuk satışına yasak geliyor, kavurmada tuz oranı azaltılıyor, kasap köfte yasaklanıyor. Ancak bu değişikliğe en çok kasaplar karşı çıkıyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Ne olursa olsun üretime devam edeceğiz. Tüketicinin istediği bir şeyi üretmekten başka çaremiz yok" dedi. Gıda piyasasında dengeleri değiştirecek tebliğin Bakan Mehdi Eker tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği bildirildi.
KASAPTA SUCUK BİTİYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 5 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren "Et ve Et Ürünleri Tebliği"ni revize etti. Yeni tebliğ tüketicinin satın aldığı birçok et ürününde değişiklik öngörüyor. Yeni düzenleme ile kasap, süpermarket perakende işletmelerde parça kanatlı etlerinin dökme olarak satışı yasaklanıyor. Kanatlı etleri, bu işletmelerde sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Bundan sonra kasap, market, perakende işletmelerde fermente sucuk, pastırma, köfte gibi et ürünleri üretilemeyecek. Aynı şekilde bu işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş günlük kıyma da satılamayacak. Yeni düzenleme lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmelerin, çiğ et ve pişmemiş köfte gibi çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımlarını satmasını da yasaklıyor.
KİMSE ENGEL OLAMAZ
Bakanlık taraftarından onaylanan değişikliği değerlendiren Fazlı Yalçındağ, şunları söyledi: "Bu düzenleme tamamen yürürlüğe girmeden konuşmak doğru olmaz. Ancak Türkiye'de tüketici her zaman kasap sucuk ve kasap köfte talep ediyor. Bunun nedeni ise daha lezzetli ve kaliteli olması. Tüketici sanayi üretimini istemiyor. Müşterinin talebine kimse engel olamaz. Biz sonuna kadar bu ürünleri üretmeye devam edeceğiz. Müşteri benden ne istiyorsa onu yapmak zorundayım. Böyle bir yasak geleceğini düşünmüyorum."
1 AYLIK GEÇİŞ SÜRECİ
Tebliğ ile getirilen değişikliklere uyum sağlamaları için işletmelere tebliğin yayımından itibaren bir ay geçiş süresi verilirken perakende işletmelerin fermente sucuk, pastırma gibi ürünleri üretmesini yasaklamasını öngören hüküm için 6 ay geçiş süresi veriliyor. Kavurmada tuz miktarının azaltılmasına yönelik düzenleme kapsamında tebliğin yayımından önce piyasaya arz edilen ürünler ise 01 Ocak 2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.
NELER YASAKLANIYOR
* Ambalajsız dökme kanatlı et satışı yasaklanıyor.
* Kasaplar sucuk, köfte ve pastırma üretimeyecek.
* Etikette "yüzde 100 dana eti" gibi ifadeler kaldırılacak.
* Isıl işlem görmüş sucuk tanıtımında yanlış algıya neden olabilecek 'kangal sucuk' ifadesi yasaklanacak.
* Kavurmada yüzde 5 olan tuz oranı bu tebliğle yüzde 3'e düşürülecek.
PUNTO VE RENK AYARI
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketinde ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak üzere bir bütün olarak ifade edilecek. Düzenleme ile "ısıl işlem uygulanmış et ürünü", "emülsifiye et ürünü" gibi genel ürün grup isimlerinin ürün adı olarak kullanılması yasaklanıyor. Böylece Bakanlık bundan sonra salam, sucuk olarak üretilmiş bir ürünün etiketine genel ifade taşıyan "ısıl işlem uygulanmış et ürünü" gibi ifadeler kullanılmasının önüne geçip tüketicinin yanıltılmasını engelleyecek. Ürün etiketlerine ilişkin belirlenen kurallar, satış reyonları, reklam panoları, market katalogları, gazete reklamları ve sanal reklamlar gibi yollarla yapılan ürün tanıtımları için de geçerli olacak.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, konuya ilişkin değerlendirmesinde, kanatlı etlerin ambalajsız satışının yanlış olduğunu belirtti. Yapılan değişikliğin önemine dikkat çeken Koca, şu değerlendirmeyi yaptı: "Sektörde ambalaj altyapısı zaten hazır. Ambalaj tüketicinin ne aldığını bilmesini sağlıyor. Hangi firmanın hangi tarihli ürününü aldığını bilme imkanı sunuyor. Artık dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde bu ürünler ambalajlı satılmaya çalışılıyor. Türkiye burada öncü bir rol üstleniyor."
SUCUK GÖRÜNÜMLÜ SALAM SATIYORLARDI
'Emülsifiye et ürünü' yazımının kaldırılmasıyla ilgili yorum yapan bir sektör temsilcisi, bazı kötü niyetli üreticilerin bu tanımı kullanarak yasaya uygun olmayan ürünler ürettiğini söyledi. Sektör temsilcisi şunları söyledi: "En son yayınlanan et tebliğinde bakanlık salam, sosis, jambon, sucuk gibi ürünleri 'emülsifiye ürün' olarak adlandırmıştı. Bazı kötü niyetli üreticiler de bu tanımı kullanarak sucuk görünümlü salamları satmaya çalıştı. Direk olarak tüketiciye ulaşan bir ürün olmadı ancak toplu tüketim yerlerine gönderildi. Bakanlık bunu yapan iki firmayı geçmişte yakalayıp ceza vermişti." Yayınlanan tebliğ ile bu durumun önüne geçildiğini dile getiren sektör temsilcisi, "Kötü niyetli bazı üreticiler yasadaki bu boşluğu kullanmaya çalıştı. Bakanlık konuya el attı. Bu boşluğun önüne geçti" dedi. (Kaynak Hürriyet)