Yeni Kirpiler Yolda
Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar."BMC'ye sipariş verdiğimiz 468 Kirpi'den şu ana kadar 295'ini teslim aldık"
Bayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Çukurova Grubu'ndan alacaklarının tahsili amacıyla BMC'nin yönetimini devraldığını hatırlattı.
BMC yönetiminin devralınmasından önce mayına karşı koruma aracı "Kirpi"nin üretim faaliyetlerin durduğunu anımsatan Bayar, "Sözleşmemiz gereği kısmi bir feshe gitmek zorunda kalmıştık. Araçlarımızın yaklaşık 3'te 2'lik kısımını aldık. Fakat şimdi bizim beklentimiz şu; TMSF'nin BMC'ye ilişkin yeni bir sermayedar bulması, BMC'nin satışını yaptıktan sonra tekrar faaliyete geçilmesi ve geçtikten sonra da bizim siparişlere yeniden başlamamız. Çünkü emniyet ve silahlı kuvvetlerinin hem Kirpi hem de askeri diğer taktik araçlarda ihtiyaçları devam ediyor" dedi.
YENİ BİR BAŞLANGIÇ
BMC'nin yeniden faaliyete geçmesiyle savunma sanayi için yeniden üretime başlayacağına işaret eden Bayar, BMC'nin Türkiye'nin önemli bir sanayi kuruluşu olduğunu vurguladı.
Bayar, "Ümit ediyoruz ki, yeni bir sermayedarla, (BMC) yeniden ayağa kalkarak yeni bir başlangıç yapacak. Kalan araçlar ve ilave siparişlerimiz de olabilir" diye konuştu.
Şu ana kadar sipariş verdikleri 468 Kirpi aracının 295'ini teslim aldıklarını bildiren Müsteşar Bayar, geri kalan araçların henüz teslim alınamadığını, ileriki süreçlerde yeni siparişler de verebileceklerini kaydetti.
Bayar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sipariş verdiği 30 adet TOMA'nın (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) teslimatının ne zaman yapılacağına ilişkin soru üzerine de teslimat aşamasına gelindiğini belirtti.
KİRPİ'NİN ÖZELLİKLERİ
BMC firması tarafından üretilen mayına karşı koruma araç "Kirpi", Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tercih ediliyor. 13 personel taşıyabilen Kirpi, her türlü arazi şartlarında rahatlıkla hareket edebiliyor. Mayın, el yapımı patlayıcı, balistik testlerinden geçen ve 'yürüyen kale' olarak nitelendirilen Kirpi, saatte 105 kilometre hıza ulaşabiliyor. NATO standartlarına göre üretilen Kirpi'nin koltukları da mayın patlaması anında basıncı emecek özel bir sistemle üretiliyor.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından 2009 yılında açılan, mayına dayanıklı zırhlı araç ihalesi sonucunda, BMC ile sözleşme imzalanmıştı. Kirpi'nin üretimi BMC fabrikasının finansal sıkıntısı nedeniyle durmuştu. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile yapılan anlaşma çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 468 "Kirpi"nin teslim edilmesi öngörülüyor.