Yeni Merkez Bankası Siftahı Yaptı, Dolar Geriledi, Faiz 1 Yılın Dibinde
Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yaptı. Dolar 2.80'e geriledi, gösterge tahvil faizi ile bir yılın dibini gördü.
Merkez Bankası başkanlığının ilk mesai gününde Para Politikası Kurulu'na (PPK) başkanlık yapan Murat Çetinkaya faiz kararında piyasadaki beklentilere uygun olarak faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yaptı. Böylece martta Erdem Başçı'nın 25 baz puan indirimle yüzde 10.50'ye çektiği faiz koridorunun üst bandı 50 baz puanlık indirimle yüzde 10.0'a indi. Yüzde 7.50'lik politika faizi ile alt sınır yüzde 7.25'e ise dokunulmadı. Piyasada "Erdem Başçı da olsa aynısını yapardı" yorumları yapılırken, Çetinkaya'nın bundan sonraki sınavının 26 Nisan tarihindeki Enflasyon Raporu olacağı belirtildi. İndirim dolarda sert düşüşe yol açtı. Toplantı öncesi 2.83 lira olan dolar indirimin ardından 2.8092 liraya kadar geriledi. Ardından gün içinde 2.8073 lirayı gördü. Dolar serbest piyasada günü 2.8180 liradan tamamladı. 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.02'ye düştü. Önümüzdeki günlerde bankaların kredi faizlerinde 0.35-0.50 puanlık bir indirim olabileceği tahminleri yapılıyor.
ÇEKİRDEK ENFLASYONA DİKKAT
PPK dünkü toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10.50'den yüzde 10'a indirdi. Koridorun alt bandı olan yüzde 7.25'i değiştirmedi. PPK sonrası yapılan açıklamada, açıklanan veriler ile öncü göstergelerin iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu gösterdiği belirtildi. Açıklamada, "Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" değerlendirmesi yapıldı.
26 NİSAN ÖNEMLİ
Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kivci Tokalı, gitmeden önce faiz indirim sürecini başlatan Başçı'nın da bu toplantıda olsaydı aynı kararı vereceğini düşündüğünü belirterek, "Başçı da olsa benzerini yapardı. 75 puan ve üstü agresif olurdu" dedi. Tokalı, Çetinkaya'nın bundan sonra yapacağı faiz indirimlerinin dikkatle izleneceğini belirterek, "Enflasyondaki dinamiklere göre mi karar alıp almayacağı izlenecek. Gerçek sınav bundan sonra olacak" dedi. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, PPK metnine bakıldığında devamlılığının görüldüğünü söyleyerek, Başçı'nın da aynı şeyi yapacağını düşündüğünü kaydetti. Çetinkaya için 26 Nisan tarihindeki Enflasyon raporu toplantısının önemli bir sınav olacağını vurguladı.
PPK ÜYELERİ DEĞİŞECEK
Murat Çetinkaya başkanlığında PPK dün 6 üyeyle toplandı. Başkan Çetinkaya, Ahmet Faruk Aysan, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu toplantıya katıldı.
PPK'da üç üyenin görev süresi dolacak, Çetinkaya da başkan olduğu için yerine atama yapılacak. İlk olarak 29 Nisan'da Başkan Yardımcısı
Turalay Kenç'in, 3 Haziran'da Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu'nun ve 5 Haziran tarihinde de Necati Şahin'in görev süresi dolacak.
KREDİ FAİZLERİNE YANSIYACAK
Merkez Bankası'nın dün yaptığı indirimle indirim oranı 75 baz puana ulaştı. Faiz koridorunun üst bandında yapılan indirim tüketici ve sanayicilere verilen tüketici kredileri ile ticari kredi faiz oranlarını birebir etkiliyor. Faiz koridorunun üst bandında yapılan indirim öncelikle mevduat faizlerini de etkiledi. Marttaki 25 baz puan indirim ve nisandaki beklentinin mevduat faizlerine zaten yansıdığını belirten uzmanlar, bankaların Merkez Bankası'nın yaptığı indirimi birebir mevduat faizlerine yansıttığını ancak tüketici kredilerine aynı oranda yansımayacağını söylediler. Bu durumda 0.35 ile 0.50 oranında bir indirimin söz konusu olabileceği kaydedildi. Aynı zamanda, Merkez Bankası'nın üst bantta indirime gitmesi, bankaların ticari kredi faizlerinde indirime gitmesine olanak sağlayabilir.
FAİZ 1 YILIN DİBİNDE
Merkez'in indirimi sonrasında iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 9.02'ye kadar geriledi. Dün yüzde 2.17 düşen tahvil faizi en son bu seviyeleri Nisan 2015'te görmüştü. Borsa İstanbul'da kararı olumlu karşıladı. Kararın bankacılık sektörünün maliyetlerini azaltıcı bir faktör olması nedeniyle karar öncesi yüzde 0.50 yükselen BİST, bankacılık endeksinin etkisiyle yüzde 1'e yakın arttı. Ancak
BİST günü yüzde 0.81 düşüşle 81 bin 550 puandan tamamladı. (Kaynak:Hürriyet)