Haberler

"Yeni Toyota Corolla'nın Hattan Çıkış Töreni"

Abone Ol

Ekonomi Bakanı Çağlayan: (2) "Babayiğit arayışımız devam ediyor, her ne kadar babayiğitler kendilerini gizlemeye çalışsa da. Babayiğitlik konusunda farklı görüşler olsa da Türkiye bu noktada gelmiş olduğu ekonomik başarısıyla teknolojik başarısı ve bilhassa bu sektöre vermiş olduğu desteklerle bunu çoktan hak etmiştir" "Bunu yapacak zekaya, altyapıya, bilgi birikimine, insan kalitesine ve teknolojiye sahibiz. Kuşkusuz burada asıl amacımız bunun adının Ali, Veli, Ahmet, Mehmet olması değil. Önemli olan bu sektörün otomobil üretiminin ülkemizde yapılması" "Bunu yapmanın zamanı geldi. Daha fazla nazlanmanın, daha fazla ayak diretmenin, ayak sürümenin zamanı geçti"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Babayiğit arayışımız devam ediyor, her ne kadar babayiğitler kendilerini gizlemeye çalışsa da Babayiğitlik konusunda farklı görüşler olsa da Türkiye bu noktada gelmiş olduğu ekonomik başarısıyla teknolojik başarısı ve bilhassa bu sektöre vermiş olduğu desteklerle bunu çoktan hak etmiştir" dedi.

Çağlayan, Toyota Türkiye'nin Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki fabrikasında, Yeni Toyota Corolla'nın hattan çıkışı nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin otomotiv sektönde son derece iddialı hale geldiğini belirterek,  dünyanın birçok uluslararası firmasının çok kısa sürede dünyadaki birçok üretim fabrikasını ve üssünü Türkiye'ye taşıyacağını söyledi.

Yatırımcıların, Türkiye'nin jeopolitiği ve coğrafi konumunu önemseyerek geldiğini vurgulayan Çağlayan, "Bugün Amerika'da, Newyork'tan Seattle'a uçakla 5 saatte giderken, Türkiye'den 4 saatlik uçuş mesafesiyle tam 56 ülkeye ulaşabiliyorsunuz. 56 ülkede dünya nüfusunun dörtte biri yaşıyor, 1,5 milyar insan. Bu 56 ülke toplam dünya Gayri Safi Milli Hasılasının üçte birini oluşturuyor, 24 trilyon dolar. En önemlisi bu coğrafyada toplam dünya ticaretinin neredeyse yarıya yakını, 9 tirilyon dolarlık alım bu coğrafyada yapılıyor. Bunu zaten uluslararası yatırımcılar çok net şekilde gördü" ifadesini kullandı.

Cumhuriyetin 1923'te kurulduğunu, 2002'ye kadar geçen 80 yılda ülkeye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım miktarının 14,6 milyar dolar olduğunu anlatan Çağlayan, 2002 sonundan bugüne kadar uluslararası doğrudan yatırım miktarının 124 milyar doları geçtiğini vurguladı.

Bakan Çağlayan, 80 yılda Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımın 8,5 katının son 10 yılda geldiğini belirterek, bunun yüzde 75'inin de Türkiye'ye Avrupa kaynaklı gelen sermaye olduğunu bildirdi.

"Babayiğit arayışımız devam ediyor"

"Uluslararası sermaye gözümüze, kaşımıza, boyumuza posumuza gelmiyor" diyen Çağlayan, şöyle konuştu:

"Bunlar, Türkiye'nin siyasi ekonomik istikrarına, genç nüfusuna, lojistiğine bilhassa ulaşım ve iletişimdeki gelişmiş altyapısınıa ve her yıl nüfusu 1 milyon artan en az 1 milyon insanın iş gücü piyasasına arz edildiği iş gücünün arzına ve kalitesine geliyor. Babayiğit arayışımız devam ediyor, her ne kadar babayiğitler kendilerini gizlemeye çalışsa da Babayiğitlik konusunda farklı görüşler olsa da Türkiye bu noktada gelmiş olduğu ekonomik başarısıyla teknolojik başarısı ve bilhassa bu sektöre vermiş olduğu desteklerle bunu çoktan hak etmiştir.

Bunu yapacak zekaya, altyapıya, bilgi birikimine, insan kalitesine, teknolojiye sahibiz. Kuşkusuz burada asıl amacımız bunun adının Ali, Veli, Ahmet, Mehmet olması değil. Önemli olan bu sektörün otomobil üretiminin ülkemizde yapılması. Bu otomotivin adı akla geldiği zaman Türkiye'nin adının akla gelmesi, Türkiye denildiği zaman da bu otomobilin akla gelmiş olduğu bir yapıya geçmek istiyoruz."

Bu noktadaki talebinin illa "otomobil" olarak düşünülmemesi gerektiğine dikkati çeken Çağlayan, "Hafif ticari araç olarak düşünebilirsiniz. Hibrit elektrikli otoda bunları gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye'de bugün gelmiş olduğumuz seviyede Türkiye'ye yakışır Türk istihdamının yan-ana sanayisinin çok rahat yapabileceği bir otomobil üretiminin artık Türkiye için zamanının geldiğini bir kez daha ifade etmek isterim. Aslında yan sanayinin buna en iyi şekilde hazır olduğunu biliyorum" diye konuştu.

Çağlayan, Türkiye'nin otomotiv sektöründe ana ve yan sanayide çok başarılı seviyeye geldiğine işaret ederek, yan sanayinin kabiliyetini, sadece yapılan 8,3 milyar dolarlık ihracatta değil, yapılan teknik yatırımlarda gördüğünü söyledi.

- "Daha fazla nazlanmanın zamanı geçti"

Yan sanayinin kabiliyetini, bazı firmaların artık uluslararası firmaları satın aldığı ve ortaklık yoluyla birleştiği yapılarda gördüğünü belirten Çağlayan, "Böylesine bir ortamda diyorum ki artık 'bunu yapmanın zamanı geldi. Daha fazla nazlanmanın, daha fazla ayak diretmenin, ayak sürümenin zamanı geçti' Türkiye bu konudaki bilhassa gelecekle ilgili vereceği mesajları ki bundan sonra uzay havacılık sektöründe, sonrasında uçak-havacılık sektöründe başta olmak üzere tüm bunları yapabilecek yapıya dönüştü" ifadesini kullandı.

Çağlayan, yan sanayide dış ticaret açığının bulunduğunu dile getirerek, geçen yıl 8,3 milyar dolarlık ihracat yapılırken bunun karşılığında 11,5 milyar dolar ithalat yaptıklarını belirtti.

İhracat sektörünü kilogram fiyatıyla ölçtüğünü anlatan Çağlayan, otomotiv sektöründe Türkiye ihracatının otomotiv ana sanayisinde ortalama kilogram fiyatının 10 dolar olduğunu aktardı.

"Gelmiş olduğumuz seviye açısından 10 doları önemli görüyorum ama biz 10 dolara yaparken birçok ülkenin bilhassa Almanya'nın ihracatında 17,4 dolara ihracat yaptığını paylaşmak isterim" diyen Çağlayan, şöyle devam etti:

"Çek Cumhuriyeti'nde yapılan ihracat miktarının 11,7 dolara geldiğini paylaşmak isterim. Türkiye, Almanya ve Çek Cumhuriyeti'nin arkasındayken, iftihar ederek söylüyorum ki Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore ve Çin'in de ortalama ihracat kilogram fiyatının üstünde. Yan sanayide de 5,9 dolar ortalama kilogram fiyatıyla ihracat yapıyoruz. Buna karşılık Japonya'nın yan sanayi otomotiv sektörü ortalama kilogram fiyatı 12,9 dolardır, Almanya'nın 11,9, Güney Kore'nin 7,9, Çek Cumhuriyeti'nin de 8,8 dolar ortalama kilogram fiyatıyla ihracat yaptığı bir ortamda ümit ediyorum ki biz de marka bilinciyle ileri teknoloji ve katma değeri katarak dünyada ürettiklerimizi çok daha fazla geçebileceğimizi paylaşmak isterim."

Bakan Çağlayan, 20 Haziran 2012'de başlayan teşvik sisteminin geçen ay sonu itibariyle bakıldığında otomotiv ana sanayisinde 5 teşvik belgesi verildiğini ifade ederek, buna karşılık 2 milyar 340 milyon liralık yatırım ve 2 bin 300 istihdamın öngörüldüğünü bildirdi.

"Yan sanayide tam 117 teşvik belgesinin bakanlığım tarafından verildiğini göğsümü gere gere ifade etmek istiyorum" diyen Çağlayan, "Yan sanayimiz de evellallah ana sanayiden sabit yatırım açısından hiç geri kalmadı. 2 milyar 295 milyon liralık yatırımı öngörüyor, buna karşılık ana sanayinin yapacağı yatırımın neredeyse 3 katı yatırım, 6 bin 82 ilave istihdam yapacağını ifade ediyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hattan indirilen yeni Corolla'ya binerek bir süre inceledi.

Kestiği kurdeleyi otomobilin dikiz aynasına bağlayan Bakan Çağlayan, aracın kalitesine kullanıcıların karar vereceğini söyledi.

- Sakarya

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Mehmet Çağlayan Sakarya Almanya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title