Haberler

Yüreğir Kaymakamı Genel: "Çukurova Özel Kanunla Korunmalı"

Abone Ol

Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, dünyanın en bereketli topraklarına sahip olan Çukurova’nın özel kanunla koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, dünyanın en bereketli topraklarına sahip olan Çukurova'nın özel kanunla koruma altına alınması gerektiğini söyledi. Genel, "Devletin nasıl bir dış politikası, tarım politikası varsa Çukurova politikası da olmalı" dedi.

Adana Çiftçiler Birliği'nin misafiri olan Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, Çukurovalı üreticilerin sorun ve taleplerini dinledi.

Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru'nun ev sahipliğinde gerçekleşen, yönetim kurulu üyeleri, birlik üyesi çiftçiler, ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan ve Yüreğir Ziraat Odası temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda, tarımsal alanların imara açılmaması ve korunması için gerekli çalışmaların yapılması konusuna dikkat çekildi.

Kaymakam Genel, dört milyon dönüm sulanabilen alanı ve senede üç ürün alınabilen Çukurova'nın muhteşem bir coğrafya olduğunu söyledi.

"Allah'ın bir lütfu olan Çukurova, dünya insanlık aleminin mirasıdır ifadelerini kullanan Genel şunları söyledi:

"Bize nasip olan bu mirasın iyi korunması lazım. Klasik bir deyişle bu toprak bize dedelerimizden kalmadı, çocuklarımızdan emanet aldık. Bu toprağa gelişi güzel davranamayız. Bir santimetre karesinin bile çok kıymetli olduğu bilinciyle hareket etmeliyiz."

Dünyada eşi benzeri olmayan Çukurova'nın özel bir kanunla koruma altına alınması gerektiğine dikkat çeken Kaymakam Genel, "Yakın gelecekte kuraklık ve buna bağlı olarak kıtlık yaşanacağı konuşuluyor. Böyle bir tehlikeyle karşı karşıya kalındığında insanlığın kurtuluşu Çukurova gibi ovalar sayesinde olacak. Bu nedenle Çukurova'ya özel bir kanun çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Bu farkındalıkla, kıymet bilmekle alakalı. Bu bilince sahip olmalıyız" dedi.

Bir çok belediyenin bu konuda iyi niyetli çalışmalarının olduğunu dile getiren Kaymakam Genel, ancak konunun boyutunun belediyeleri aştığını söyledi. Genel, "Bu olay çok büyük bir mesele. Bu konuda devlet, ya da hükümet politikası olması lazım. Devletin nasıl bir dış politikası, tarım politikası varsa Mersin ve Osmaniye'yi de içine kapsayan bir Çukurova Politikası olmalı" ifadelerini kullandı.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bir çalışması olduğuna dikkat çekti. Doğru, "Bakanlık Türkiye'deki ovaların bir çoğunu sit alanı olarak ilan ediyor. Çukurova da bu projenin içerisinde. Ama resmi olarak yayınlanmadı. Proje hayata geçirilirse Çukurova Sit alanı içerisinde yer alacak ve tarımsal alanlara imar izni verilmeyecek" diye konuştu.

Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan da su tasarrufu ve suyun verimli kullanımı konusuna dikkat çekti. Birlik olarak Adana'da kapalı sulama sistemi ve modern sulama tekniklerinin yerleşmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Beyarslan, "Su olmazsa tarım da olmaz. Bu anlayıştan hareketle bölgemizde suyun verimli kullanımının yaygınlaşması için eğitim çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz" diye konuştu.

Toplantıda bölge çiftçilerin yaşadıkları sıkıntılar ve çözüm önerileri de ele alındı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Fatih Genel Çukurova Yüreğir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title