Haberler

Zeytin ve Zeytinyağının Geleceği İstanbul'da Masaya Yatırıldı

Abone Ol

Zeytin ve zeytinyağının geleceği, İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen panelde masaya yatırıldı.

Zeytin ve zeytinyağının geleceği, İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen panelde masaya yatırıldı.

İTO'da gerçekleştirilen "Zeytin ve Zeytinyağı Paneli"ne İTO Genel Sekreter Yardımcısı Selçuk Tayfun Ok, Marmara Birlik Genel Müdürü İbrahim Minareci, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, Ant Gıda A.Ş Genel Müdürü Muammer Güngör ve sektörün önde gelen isimleri katıldı.

Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı sektörlerinin mevcut durumu hakkında bilgi veren Marmara Birlik Genel Müdürü İbrahim Minareci, "Ülkemizde 500 bin aile geçimini bu zeytinyağı sektörden sağlıyor.

Sofralık üretim 2 milyon 450 bin ton ispanyadan sonra Türkiye'de 390 bin ton ile ikinci sırada. Mısır 280 bin ton ile tüketimde birinci, Türkiye 270 bin ton ile ikinci sırada. 1.438 bin 480 ton 21012-2013 rekoltesi tahmin ediliyor" dedi.

Zeytinyağı sektöründen 220 milyon liralık gelir elde edildiğini ifade eden Minareci, "Devlet diğerlerini de kayıt altına alırsa sofralık zeytine 40 lira daha yardımla 60 milyon liralık gelir elde edecek. Böylece kamu spotlarının artırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Zeytinyağı sektörü için sevindirici çok şey olduğunu belirten Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin ise Türkiye'de zeytin ve zeytinyağı işletmeciliği hakkında bilgiler verdi. Çetin, "Yabancı sermaye girerken kendi değerlerimizi kaybetmeyelim. Akdeniz gurmesini önemini gündemde tutmalıyız. Türkiye'de soğuk yemeklerin dışında zeytinyağı yenmez diye bir şey yok. Sıcak yemekte biz Edremitliler olarak her yemekte zeytinyağı kullanıyoruz ve turizm bakanlığı bu projenin içinde olmalı. Akdeniz gurmesi çok önemli" ifadelerini kullandı.

Cahit Çetin, "Yağ sektöründe Tarım Bakanlığı'nın hedefi 700 bin ton. Bu çok doğru bir hedef. Bu hedefe ulaştıracak olan üreticidir. Üreticiyi kaostan uzak tutmalı ürettiği ürünün değerini bilmeli. Genetik kökenimizi oluşturan ağaçlarımızdan elde ettiğimiz yağların değeri Avrupa'da 4 bin Euro. Örnek vermek gerekirse Uzakdoğu özellikle Japonya bize benzer. Bu pazarlarda Türkiye sempatisi var ve bu sempatiyi fırsata dönüştürmek için markalaşmalıyız" dedi.

Ant Gıda Aş. Genel Müdürü Muammer Güngör, sektördeki işletmecilik ile ilgili bilgi verdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Tariş Zeytin Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title