Haberler

Ziylan Grup Üst Yöneticisi Jaklin Güner Açıklaması

Abone Ol

Ayakkabı perakendecisi Ziylan Grup Üst Yöneticisi (CEO) Jaklin Güner, 2013'te toplam perakende içinde ayakkabıcılık sektörünün payının yüzde 1,2 olamasını beklediklerini belirterek, "Gıda dışı perakendedeki payının da yüzde 2,3 olacağını"...

Ayakkabı perakendecisi Ziylan Grup Üst Yöneticisi (CEO) Jaklin Güner, 2013'te toplam perakende içinde ayakkabıcılık sektörünün payının yüzde 1,2 olamasını beklediklerini belirterek, "Gıda dışı perakendedeki payının da yüzde 2,3 olacağını öngörüyoruz" dedi.

Ziylan Grup'un, 2012 yılını değerlendirmek ve yeni dönem hedeflerini paylaşmak için düzenlenen toplantıda konuşan Güner, geçen yıl İtalyan Lumberjack'i satın alarak Avrupa'da adını duyuran Grubun, 2013'de grup sinerjisiyle büyüyeceğini söyledi.

Güner, 2012'de dünya ekonomilerinde yaşanan ekonomik krizin dolaylı da olsa Türkiye'yi etkilediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye buna rağmen büyümesini sürdürdü. 3,2 gibi bir büyüme ile yılı kapatacağı tahmin ediliyor. Büyüme hızındaki yavaşlamaya rağmen Türkiye istikrarı ile diğer ekonomilerden ayrıştı. Gelişmiş ülkeler ekonomik darboğazlarla boğuşulurken, Fitch'in Türkiye'nin notunu artırması çok olumlu bir havaya neden oldu. Bu not artışı, bütçe disiplininde sağlanan iyileşme ve faizlerin de gevşemesiyle beraber hissedilir bir canlanmaya neden oldu. Biz de perakende sektörü olarak bunu gerçekten çok yakından hissettik."

-"Sektör olarak 2013'e daha iyimser bakıyoruz"-

Güner, ayakkabı sektörü olarak 2013'e daha iyimser baktıklarını belirterek,

"Göreceli olarak daha yüksek bir büyüme gerçekleşecek. Buradaki büyümenin tüketim harcamalarından geleceğine inanıyoruz. 2012'nin lokomotif sektörlerinden olan perakendede temkinli bir iyimserlik vardı. Beklendiği gibi bir yıl geçirdik. Modern perakende sektörünün 7-10 arasında büyüdüğünü söyleyebiliriz" dedi.

Sektörün 2013 beklentilerine de değinen Güner, "Toplam perakende içinde ayakkabıcılık sektörünün payının yüzde 1,2 olamasını bekliyoruz. Gıda dışı perakendedeki payının da yüzde 2,3 olacağını öngörüyoruz" dedi.

-Avrupa'da ne zaman bir marka satışa çıksa önce bizim kapımız çalınıyor"

Türkiye'de yılda kişi başına satın alınan ayakkabı miktarının 2,5 çift olduğunu vurgulayan Güner, şöyle devam etti:

"Bu oran Avrupa'da 5,5, Amerika'da ise 7 çift. Sadece bu veri bile bize Türkiye'deki pazarın büyüme potansiyelini gösteriyor. Yıl sonunda mağaza sayımızı 300'e, toplam satış alanımızı ise yaklaşık 155 bin metrekareye çıkarmayı planlıyoruz. 2013'te yüzde 30 büyüyerek, Lumberjack hariç sadece Türkiye operasyonumuzla 1 milyar liranın üzerinde bir ciro gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde Türkiye'de yine Lumberjack operasyonu hariç 100 milyon lira yatırım yapacağız. Böylece 2015 sonuna kadar mağaza sayımızı 400'ün üzerine, toplam satış alanımızı ise 200 bin metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz."

Güner, Lumberjack'i satın almalarının yalnız Türkiye'de değil Avrupa'da da büyük ses getirdiğini vurgulayarak, "Avrupa'da ne zaman bir marka satışa çıksa önce bizim kapımız çalınır oldu. Önceliğimiz Lumberjack operasyonunu her açıdan tamamlamak ama gelen fırsatları da değerlendiriyoruz. Bir kadın ve bir de spor markasını satın almak hedeflerimiz arasında, bu konuda bazı görüşmelerimiz de var. Lumberjack, Grubu dünyada 'Global Markalar' ligine taşıyacak ilk adım oldu" diye konuştu.

-"Alt-orta sosyoekonomik sınıflardan, orta-üst sınıflara doğru kayma var"-

Güner, perakende sektöründeki trendleri değerlendiren bir çalışma yaptıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu araştırmadan gelecekteki perakende trendlerini etkileyecek iki önemli veri çıktı. Birincisi 2015'te Sosyoekonomik Statü (SES) gruplarının dağılımının AB yüzde 11, C1 yüzde 21, C2 yüzde 31 ve DE yüzde 37 olması beklenmektedir. SES gruplarının 2004-2015 yılları arası tahmini büyüme oranlarına bakıldığında C1 grubunun yıllık ortalama yüzde 14 büyüme oranıyla diğer SES gruplarını geride bıraktığı görülmektedir. Türkiye'de alt-orta sosyoekonomik sınıflardan, orta-üst sınıflara doğru bir kayma gözleniyor. Orta sınıftaki bu artış beraberinde artan marka tercihlerini, değişen yaşam tarzı ve moda algısını, modern kanala kayan alışveriş alışkanlığını ve ileri teknoloji kullanımını getirecek. İkincisi Türkiye'nin ortalama yaşı 29,7 olan nüfus demografisindeki değişiklik öngörüleridir. 2010'da 60 yaş üzeri nüfus 6,6 milyon iken, 2030'da bu değerin 14,3 milyona ve 2050'da 23,8 milyona çıkması beklenmektedir. Bu da harcama ve tüketim alışkanlıklarını önemli oranda etkileyecektir."

Tüm perakende markalarının kendilerini bu yeni döneme göre hazırlaması gerektiğini vurgulayan Güner, bu nedenle Grubun tüm yapısını yenilediğini söyledi.

-2011'de toplam perakende sektörünün büyüklüğü 191 milyar dolardı"-

Soruları da cevaplayan Güner, gıda dışı perakende denildiğinde ne kadarlık bir sektör büyüklüğünden bahsedildiğinin sorulması üzerine 2011'de toplam perakende sektörünün 191 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu, gıda ve gıda dışı ayrımına bakıldığında ise yarı yarıya düşünülebileceğini söyledi.

Yüzde 42'sinin organize perakende için söylenebileceğini anlatan Güner, "Bu yüzde 42'lik oran içinde organize perakendede ayakkabı sektörüne bakıldığında, bu çok daha düşük. Tek haneli bile olabilir" dedi.

Güner, "Türkiye'de satın alma planı var mı-" sorusuna ise "Ortaklıkla birlikte böyle bir konu gündeme gelebilir. Ziylan zaten pazar lideri olduğu için şu anda böyle bir konu gündemimizde yok. Ancak ortaklıkla ilgili görüşmelerde böyle opsiyonların da gündeme gelebileceğini tahmin ediyoruz" karşılığını verdi.

ortaklıkla ilgili görüşmeler olup olmadığına ilişkin ise Güner, şöyle konuştu:

"Lumberjack'in de katılmasıyla birlikte çok ciddi talepler aldık. 2013 yılında ortaklık, bizim 5 önemli konumuzdan biri olarak masada olacak. 2013 yılında bu konuyu sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Adını bildiğimiz, tanınmış bütün fonların bir ilgisi olduğunu biliyoruz. Yatırım bankalarının üzerinden gelen talepler bize bunu söylüyor. Biz de bunu en sağlıklı bir şekilde değerlendirecek bir yol haritası yapmaya karar verdik."

Ortaklıkta düşünülen payın sorulması üzerine Güner, "Bunlar kesinlikle son ana kadar çok netleşmeyen konular. Ortaklıkta tamamen tarafların gelecek beklentileriyle bu bazen yarı yarıya da olabiliyor. Çoğunluk veya azınlık şeklinde de olabiliyor. Bu birlikte yola çıkacağınız partneri seçtikten sonra, onunla birlikte yapmak istediklerinizle çok alakalı" diye cevap verdi.

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Lumberjack Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title