Zonguldaklı İşadamları Gso'da
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep’in özel sektör eliyle büyüdüğüne vurgu yaparak, “Oda olarak hem sanayicimizin önünü açmaya çalışıyoruz hem de sanayiciler olarak var gücümüzle şehrimizi daha ileriye taşımak için mücadele veriyoruz” dedi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep'in özel sektör eliyle büyüdüğüne vurgu yaparak, "Oda olarak hem sanayicimizin önünü açmaya çalışıyoruz hem de sanayiciler olarak var gücümüzle şehrimizi daha ileriye taşımak için mücadele veriyoruz" dedi.
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir, Meclis Başkanı Zafer Sağlam, Meclis Başkan Yardımcıları Levent Sürmen ve Ömer Faruk Yıldız'ın da bulunduğu 20 kişilik bir heyet, GSO'yu ziyaret etti. Ziyarette heyete, Gaziantep Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir de eşlik etti.
Konuk heyeti ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren GSO Başkanı Konukoğlu, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gaziantep'te binlerce yıldır ticaret ve üretimin devam ettiğini, Türkiye'nin sanayileşen en önemli şehirlerinden birisi olduğunu söyledi.
Konukoğlu, 1969 yılında ilk Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) kurduklarını ve 5. OSB'de altyapı çalışmalarının devam ettiğini anlatırken, "Gaziantep OSB toplam 43 milyon metrekare ile Türkiye'nin en büyüğüdür. Bölgedeki aktif firma sayımız 800, toplam istihdam sayımız 120 bin. Beşinci bölge devreye girdiği zaman çalışan sayımız 150 bin olacak" diye konuştu.
Gaziantep'te 3-4 sektör dışında bütün alanlarda üretim ve ihracat yapıldığını belirten Adil Konukoğlu, kentin yıllık ihracatının 6,5 milyar dolar civarında olduğuna ve 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerine dikkati çekti.
GSO olarak durmadan proje ürettiklerini, üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem verdiklerini ifade eden Konukoğlu, 2003 yılında başlattıkları "Marka Şehir Gaziantep" projesi ile Dünya Odalar Birliği'nin Güney Afrika'da yapılan toplantısında birincilik ödülünü kazandıklarının, bugün en fazla marka ve patent başvurusu yapan beşinci il konumunda olduklarının altını çizdi.
"EN BÜYÜK AVANTAJIMIZ DEVLETİN YATIRIMI OLMAMASIDIR"
"Kendi şehrimizin dışına taşmaya başladık" diyen GSO Başkanı Konukoğlu, Oda olarak yürüttükleri "Dörtyol-Hassa Tünel Projesi" sayesinde Gaziantep ve bölgesi sanayicilerinin limanlara ulaşımının kısalacağını anlattı. Konukoğlu, "Projemizin, Türkiye'nin ihracatının artırılmasında büyük katkısı olacak. Maliyetlerimiz düştüğü için rekabet gücümüz de artacak" dedi.
Sanayicilere yeni yatırım alanı sağlamak için Kilis ile Gaziantep arasında 19 milyon metrekarelik alanda ortaklaşa "Şahinbey-Polateli OSB" kuracaklarını, şu anda bakanlıkta işlemlerin devam ettiğini hatırlatan Konukoğlu, bu bölgeyi 45 milyon metrekareye kadar genişletebileceklerini bildirdi.
Gaziantep'in 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat, 350 bin istihdama ulaşma, en az 20 ulusal ve uluslararası marka yaratma hedefi bulunduğunu belirten Adil Konukoğlu, "Oda olarak hem sanayicimizin önünü açmaya çalışıyoruz hem de sanayiciler olarak var gücümüzle şehrimizi daha ileriye taşımak için mücadele veriyoruz. Gaziantep olarak en büyük avantajımız burada devletin yatırımı olmamasıdır. Hem ihracatta hem de diğer verilerin hepsinde her zaman Türkiye'nin iki katı büyüyoruz" şeklinde konuştu.
"SİZİ TEBRİK EDERİM"
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Salih Demir de konuşmasında, Gaziantep sanayi bölgesinin büyümesini takdirle karşılayarak, " Zonguldak'ta 8 milyon metrekarelik alan var, ama orada hala yer tahsisine başlayamadık. Siz ise 40 milyon metrekareye ulaşmışsınız. Özellikle hem sizi hem de buradaki siyasetçilerinizi tebrik ediyorum" dedi.
Türkiye'nin ilk sanayi kenti olan Zonguldak'ta sanayinin devlet eliyle kurulduğunu, 1991 yılından sonra madencilikte çalışan sayısının azaldığını belirten Demir, şunları kaydetti:
"Zonguldak git gide ufalıyor; hem ticaret ve sanayi hacmi hem de iş ve işçi potansiyeli geri gidiyor. O yüzden sizin bahsettiğiniz iyi rakamlardan bahsedemiyoruz. Zonguldak'ı canlandırıp, Türkiye'nin büyüme oranı kadar bir büyüme rakamına ulaştırmak istiyoruz. Kentimizde şu anda termik santral yapımı hızla devam ediyor. Santral yatırımları tamamlandığında Türkiye'nin yüzde 27'sini üretebileceğiz. Bu da bizim için sevindirici. Enerji üssü olmaya adayız. Zonguldak Limanı'ndan 2,5 milyar dolarlık ihracat yapılıyor, ama bunların tamamı Türkiye'den gelerek Rusya ve Karadeniz ülkelerine giden ürünlerden oluşuyor."
Konuşmaların ardından GSO Başkanı Konukoğlu, konuk başkan M. Salih Demir'e bakır işlemeli hediye sunarken, Demir de Zonguldak'a özgü çeşitli hediyeler verdi. - GAZİANTEP