Doç. Dr. Fevzi Rençber Kimdir ?
Doç. Dr. Fevzi Rençber, 1983’de Adıyaman’da doğdu. 2000’de Adıyaman İmam-Hatip Lisesi, 2006’da 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2008’de Marmara Üniversitesi’nden “İstanbul’da Mevcut Cem Evleri ve Faaliyetleri” adlı yüksek lisans tezi ile mezun oldu. 2010’da Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Ana Bilim Dalında araştırma görevlisi olarak atandı. 2012 yılında İstanbul Üniversitesi’nden “Adıyaman’da Alevîlik” adlı tezi savunarak doktor oldu. Rençber, İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalına 2013 yılında Dr. Öğr. Üyesi, 2018 yılında ise Doçent Dr. olarak atanmıştır. 2015-2016 yıllarında Amerika Georgetown Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak “Oryantalistlere Göre Alevilik ve Bektaşilik” üzerine çalışmalarda bulunan Rençber, Romanya Bükreş Üniversitesi ve Pakistan Pencap Üniversitesi’nde de alanıyla ilgili bilimsel araştırmalarda bulunmuştur. Rençber’in, Din-Devlet, Din-Siyaset İlişkisi, İslam Mezhepleri Tarihi, Çağdaş İslam Akımları, Anadolu’da Alevilik-Bektaşilik ve Birlikte Yaşama Kültürü konularında ulusal ve uluslararası dergilerde birçok kitap ve makalesi bulunmaktadır. Rençber, gençlik yıllarından itibaren sivil toplum kuruluşlarında, sosyal sorumluluk ve gençlik projelerinde aktif görev alarak başarıyla tamamlamıştır. Tanınmış ulusal haber sitelerinde ve yerel gazetelerde köşe yazarlığı yapan Rençber, bunun yanında kamu kurumları ve özel kuruluşlarda kişisel gelişim, ekip ve liderlik eğitmenliği yapmaktadır.
Doç. Dr. Fevzi Rençber Diğer Yazıları
Atanamayan vatan kahramanları
Geçen akşam sosyal medya hesaplarım üzerinden davet edildiğim bir toplantıya katıldım. Esasında böyle bir toplantıya neden davet edildiğimi..
Yenilenmeyen yenilir-reforme olmayan deforme..
Sözlükte "yenilemek, yeni bir yol açmak" anlamındaki tecdîd, bir işi ya da bir şeyi yeniden ve aslına uygun biçimde, köklerinden ayırmadan yenileme..
Toplumsal bir gerçeklik olarak cem evleri
Geçmişte tekke, zaviye ve dergâhlarda erkânlarını yürüten Alevî-Bektaşî gruplar, Cumhuriyet sonrası dönemde erkânlarını, dernek, vakıf ve kültür..