1 Fırst Lady'ler Kültürlerarası Diyalog İçin Buluştu
Türkiye'nin Ev Sahipliğinde Azerbaycan, Letonya, Makedonya ve Slovenya Cumhurbaşkanlarının Eşleri, 'kültür Mirası ve Müzik Uluslararası Kongresi" İçin Ankara'da Buluştu.
Türkiye'nin ev sahipliğinde Azerbaycan, Letonya, Makedonya ve Slovenya Cumhurbaşkanlarının eşleri, 'Kültür Mirası ve Müzik Uluslararası Kongresi" için Ankara'da buluştu.First Lady'leri bir araya getiren kongre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül liderliğinde, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Eşi Mehriban Aliyev ile birlikte Letonya, Makedonya ve Slovenya Cumhurbaşkanı eşlerinin katılımı ile yarın sona erecek.
Bilkent Otel'de düzenlenen "Kültürel Miras ve Müzik Uluslararası Kongresi"nin açılışında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, çocuklara, farklılıkları zenginlik olarak görmeyi ve empati kurmayı öğretilirse dünyanın herkes için çok daha yaşanabilir bir hale geleceğini belirti. Gül, "Ancak bu şekilde bilgisizlik, önyargı ve dışlama sebebiyle yaşanan gerginlikler, şiddet olayları sona erecek ve hep o özlemini duyduğumuz dünya barışı sağlanacaktır," dedi.
Ankara'nın, medeniyetlerin beşiği Anadolu'nun tam kalbinde yer aldığını anlatan Gül, "Dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Anadolu, doğu ile batının birleştiği yerdir" dedi. Bu toprakların tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını ve onları ahenk içinde bir arada yaşatmayı başardığını ifade eden Gül, "12 bin yıla yakın muazzam bir kültürel mirasa sahip olan ülkemiz, asırlardır medeniyetlerin ve dinlerin buluşma noktası olmuştur. Bu coğrafyada üretilen eserler insanlığın kültürel mirasının temel taşlarını oluşturmuştur" dedi. İnsanoğlunun asırlar boyunca duygularını müzikle ifade ettiğini kaydeden Gül, bu nedenle dünyadaki tek ortak dilin müzik olduğunun söylenebileceğini dile getirdi. Sevinçte, hüzünde, coşkuda, mutlulukta her türlü ruh halinin anlatılmasında müziğin en az kelimeler kadar etkili bir ifade aracı olarak kullanıldığını anlatan Hayrünnissa Gül, "Kültürel mirasımız sadece hanlardan, saraylardan, anıtlardan, binalardan yani somut değerlerden ibaret değildir. Müzik gibi somut olmayan kültürel değerlerimizin de korunmaya ve geliştirilmeye ihtiyacı vardır" diye konuştu.
İkinci oturuma başkanlık yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi Mihriban Aliyev ise, dost ülke Türkiye'yi selamladı ve Bilkent Üniversitesi'ne teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bilkent Üniversitesi kurucusu İhsan Doğramacı'nın Azerbaycan için gerçek bir dost olduğunu ifade eden Mihriban Aliyev, '1991'de bağımsızlığını kazanan bir ülke olmalarına karşın kültürel miraslarına sahip çıktıklarını ifade etti. Aliyev, müzik evrenseldir. Müziğin çeviriye, tercümeye ihtiyacı yoktur. Bu özelliğiyle müzik insanlar arasındaki köprüyü kolayca kurabilir. Dillerin yarattığı bariyerleri müzik aşabilir. Dünyanın herkesi bir kılmaya ihtiyacı yoktur. İnsanlar arasında toleransa ve empatiye ihtiyaç bulunuyor. Ancak bu şekilde Dünya barışı sağlanacaktır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Doğramacı, First Lady'lere ve ABD'li ünlü Orkestra Şefi ve Kompozitör Lorin Mazel'e kongrenin anısına Türk motiflerinin bulunduğu birer tabak hediye etti. Çatışmaların arttığı dünyamızda annelerin daha güzel yarınlar için seslerini duyurmayı amaçlayan kongrede, Cumhurbaşkanı eşleri, barış, toplumlararası sevgi, saygı ve çocuklarımız için daha iyi bir gelecek için görüşlerini aktardı.
Kongre'ye katılan konuşmacılar tarafından, 'Ulusal Müzik Kültürü: yerel, yöresel ve kıtasal unsurlar", 'Müziğimde insanlık için barış ve haykırış", 'Türkiye'de müzik reformu ile kurulan köprüler ve bağlar", 'Gelecek için uygulamalı etnomüzikoloji: araştırma ve sınırı aşmak', Lise eğitiminde kültürel zenginlikler", 'Müzik ve dans, Türkiye ve Batı'nın karşılıklı hayranlıkları" konuları ele alınıyor.
Ayrıca dünyada ilk kez, kongre sırasında İdil Biret ve Gülsin Onay gibi virtüözler çeşitli parçalarını konuşmalar esnasında icra edecekler. Konuşmalarla birlikte salonda duyulacak klasik müzik eserleri, kongrenin vurgulamayı amaçladığı barış, toplumlararası sevgi, saygı ve çocuklarımız için daha iyi bir gelecek mesajlarını davetlilere ve tüm dünyaya sanatın eşsiz ezgileri ile duyuracak. Azerbaycan Devlet Sanatçısı Alim Qasimov konseri ve Makedonya Halk Dansları ve Şarkıları Topluluğu 'Tanec"in gösterilerinin de sergileneceği kongrede, Şef Francesco Belli ve İdil Biret de Mozart ile Mendelssohn'dan eserler ile ayrıca özel bir konser verecek.
MEHRİBAN ALİYEV, DOĞRAMACI'NIN MEZARINI ZİYARET ETTİ
Kültür Mirası ve Müzik Uluslararası Kongresi'ne katılmak üzere Ankara'da bulunan Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham AliyevÆin eşi Mehriban Aliyev, Bilkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın anıt mezarını ziyaret etti. Aliyev'e Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Doğramacı ve diğer yetkililer eşlik etti.
Mehriban Aliyev, Doğramacı'nın Anıt Mezarı'nda anı defterine "Azerbaycan halkının büyük dostu, görkemli ictimai kadim alim İhsan Doğramacı, bütün ömrünü insanların sağlığına ve eğitimine adamıştır.Onun ve halkımızın umumilli lideri Haydar Aliyev'in uzun yıllar boyu devam eden dostluğu hepimizin yoldaşına hak olunup müdrik ve samimi insan olan İhsan Doğramacı'nın ışıklı hatırası onu tanıyanların ve şahsen bizim kalbimizde daima yaşayacaktır. Allah rahmet eylesin!" yazarak imzaladı.
HAYRÜNNİSSA GÜL'DE ZİYARET ETTİ
Kongreye katılan, Hayrünnisa Gül'de, İhsan Doğramacı'nın anıt mezarını Aliyev'den önce basın mensuplarına bilgi vermeden 1 saat önce ziyaret etti.