1. Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu
Bülent Ecevit Üniversitesi ve Makedonya Fon Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen sempozyum başladı.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ve Makedonya Fon Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 1. Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu başladı.
Karadeniz ve Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik ve politik iş birliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen, 29 üniversiteden 84 akademisyenin katıldığı sempozyumun açılışında konuşan BEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Vergil, Karadeniz ve Balkanların dünya coğrafyasında her zaman ekonomik, sosyal ve siyasal açılardan önemli role sahip olduğunu söyledi.
Karadeniz ve Balkanların, stratejik önem itibarıyla bir yandan Akdeniz'e ve Avrupa'ya, diğer yandan Ortadoğu'ya açılan köprü olduğunu anlatan Vergil, şöyle konuştu:
"Ekonomik, ticari, siyasi, sosyal ve kültürel ilişkiler önceki dönemlere göre kıyaslanamayacak ölçüde artmıştır. Böylece ülkeler, uluslararası konumlarını ve vatandaşlarını diğer ülkelerin toplumlarıyla ilişkilerini yeniden tanımlamaya başlamışlardır. Bu yeniden tanımlama ve yapılanma sürecinde her anlamda işbirliği ve karşılıklı alışverişin oluştuğu süreç göze çarpmaktadır. Bu bağlamda sempozyum, bölgedeki araştırmacılar arasında ağ kurmayı planlamaktadır. Karadeniz ve Balkanlar'da işbirliği teması üzerine Türkiye'de ilk olarak düzenlenen sempozyumun, bundan sonraki süreçte de sürekliliği sağlanarak her yıl Bülent Ecevit Üniversitesi organizasyonunda bölge ülkelerinden birisinde yapılmasını planlıyoruz. Böylece ülkelerarası iş birliğine katkı sağlamayı hedeflemekteyiz."
"Deniz taşımacılığının Karadeniz'de önemli iş birliği alanlarından biri olabileceği tartışılmazdır"
BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhlis Bağdigen de Karadeniz ve Balkanların gerek tarihsel birikimi gerekse coğrafi konumu itibarıyla stratejik öneme sahip olduğu gerçeğinden hareketle başta ekonomik, sosyal ve kültürel olmak üzere her alanda iş birliği imkanlarının ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Bağdigen, Karadeniz ülkeleri arasında ekonomik alandaki işbirliklerinin son yıllarda yeterli olmasa da giderek artmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, "Özellikle ulaşım ve enerji sektöründeki gelişmeler dikkate değerdir. Diğer denizlere bağlantısı ve stratejik konumu açısından ulaştırma konusu ele alındığında bilhassa deniz taşımacılığının Karadeniz'de önemli iş birliği alanlarından biri olabileceği tartışılmazdır" ifadesini kullandı.
Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç da sempozyumun ismine bakıldığında Karadeniz ve Balkan coğrafyasını bir araya getiren, bütünleştiren, bu bölgede işbirliğini, ülkeler ve kentler arasındaki karşılıklı ilişkileri geliştirici, yön verici potansiyele sahip olduğunu gördüklerini dile getirdi.
Aylanç, Karadeniz ve Balkanların tarihsel, coğrafi, ekonomik ve siyasal öneminden dolayı bölgeye yönelik bilimsel sempozyum düzenlenmesinin kendileri açısından gurur verici olduğunu kaydederek, "Karadeniz kenti Zonguldak'ın Karadeniz havzasındaki coğrafi ve ekonomik durumu ve gelecekteki konumu ile alacağı rolün de tartışılacağı bilimsel oturumlar, ilimizin geleceği açısından çok önemlidir. İlimizin hangi sektörlerde gelişeceği, alternatif yatırım alanları, diğer kentlerle yapacağı iş birliği olanakları, görüş alışverişleri ilimizin gelişimine yeni ışık tutacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Rusya, Romanya ve Bulgaristan'dan akademisyenlerin katıldığı sempozyum, 5 Eylül Cuma sona erecek. - Zonguldak