Haberler

1 Mahkemede 4 Bin 400 Tüketici Davası

Abone Ol

İzmir'de, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin düzenlediği 'Tüketici Hukuku Sempozyumu'nda konuşan İzmir 1'inci Tüketici Mahkemesi Hakimi Ahmet Yıldırım, bu yıl 15 Ekim'e kadar 4 bin 400 dosya sayısına ulaştıklarını, bir tüketici mahkemesinin yılda en fazla 250 dosyaya bakması gerektiğini söyledi.

İzmir'de, Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin düzenlediği 'Tüketici Hukuku Sempozyumu'nda konuşan İzmir 1'inci Tüketici Mahkemesi Hakimi Ahmet Yıldırım, bu yıl 15 Ekim'e kadar 4 bin 400 dosya sayısına ulaştıklarını, bir tüketici mahkemesinin yılda en fazla 250 dosyaya bakması gerektiğini söyledi.

Sempozyumun kapanışında tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetleri ele alındı.  Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Oğuz Atalay'ın başkanlığındaki oturumda, İzmir 1'inci Tüketici Mahkemesi Hakimi Ahmet Yıldırım ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç.Dr. Murat Atalı konuştu. Türkiye'nin kıdemli tüketici hakimlerinden biri olan Yıldırım, şikayet sayısının her sene çığ gibi arttığını, bu yılki bakması gereken dosya sayısının 15 Ekim'de 4 bin 400'e ulaştığına dikkat çekti. Yıldırım, şikayetlerin başında cep telefonları ve bankacılık hizmetleri ile ücretlerinin geldiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"15 Ekim'den bu yana dosya kabul edemiyoruz. Bir tüketici mahkemesinin yılda en fazla 250 dosyaya bakması gerekiyor. Bu iş yükünün en önemli nedeni hizmet alanımızın geniş tutulması. Adliye olan yerlerden bile biz sorumluyuz. Bir diğer sebep de iş yükümüzü hafifletsin diye kurulan tüketici hakem heyetleri. Hukukçu olmayan, ilgisiz kişilerin görev aldığı bu heyetlerin yanlış kararlarını düzeltmeye çalışıyoruz, iş yükümüzü azaltacaklarına daha da artırıyorlar. Yargı çevrelerini eleştiriyorum ve çözüme katkıda bulunmaya davet ediyorum."

"HEYETLER KALDIRILSIN"

Doç. Dr. Murat Atalı da tüketici hakem heyetlerini eleştirdi, kaldırılması gerektiğini savundu. "Belediyenin hal ve mal müdürü ile kaymakamın özel kalem müdürünün görev aldığı bu heyetler ne kadar hukuki karar verebilir" diye soran Doç. Dr. Atalı, sözlerine şöyle devam etti:

"Parasal değeri 3 bin TL'nin altındaki uyuşmazlıklarda bu heyetler sorumlu. Mahkeme değiller, ancak yargısal faaliyet yürütüyorlar. Hukuki bilgisi bulunmayan kişilerden uyuşmazlık çözmelerini bekliyoruz. Tüketici, Borçlar ve Ticaret kanunlarını bilmeyen kişiler, bu yasaların kapsamındaki dosyalar hakkında nasıl sağlıklı karar verebilir? Heyettekilere eğitim vermek de imkansız, çünkü sürekli değişiyorlar. Buralardan çıkan kararlara yönelik denetim yolu da kapalı. Neresinden tutsak elimizde kalıyor. Bunların yerine ilgili hakimlikler oluşturulmalı, tüketici uyuşmazlıklarıyla sadece hukukçuların ilgilenmesi sağlanmalı." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gediz Üniversitesi Ahmet Yıldırım İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title