1 Mayıs İşçi Marşını Kim Yazdı? 1 Mayıs İşçi Marşı Sözleri
1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde dillerden düşmeyen 1 Mayıs İşçi Marşı'nın hikayesi, Maksim Gorki'nin Ana romanının Bertolt Brecht tarafından sahneye uyarlanması ve sonrasında Ankara'da sergilenmesi ile başlıyor. 1 Mayıs İşçi Marşını kim yazdı?
İşçi ve emekçinin günü 1 Mayıs'ta geniş kitleler tarafından söylenen 1 Mayıs İşçi Marşı'nı Ankara Sanat Tiyatrosu'nda, halk sanatçısı Sarper Özsan yazdı. İşte 1 Mayıs İşçi Marşı 6 kıta sözleri ve daha fazlası…
1 MAYIS İŞÇİ MARŞINI KİM YAZDI?
Plaklara, sololara, korolara sığmayan İşçi Marşı, sadece işçilerin değil salon toplantılarının, özel günlerdeki buluşmaların, coşkulu anmaların vazgeçilmez marşlarından oldu.
Bertolt Brecht'in yazdığı bilinen marş, gerçekte halk sanatçısı Sarper Özsan tarafından yazıldı ve bestelendi. Özsan marşın yazılış aşamasını; ''1974 yılında Ankara'da Ankara Sanat Tiyatrosu, Maksim Gorki'nin Ana romanından yararlanarak Bertolt Brecht'in oyunlaştırdığı bir yapıtı sahneye koymaya karar vermişti... Tekstin içinde Brecht'in çeşitli sahnelerle ilgili olarak sözleri var. Fakat bir sahne var ki orada söz yoktu. Bu, tarihe Kanlı Pazar olarak geçmiş olan ünlü 1 Mayıs 1905 sahnesi. Brecht, 'işçiler marş söyleyerek sahneye çıkar,' diyor. Ama hangi marş olduğunu belirtmemiş, sözler de yok. Sözlerini de kendim yazarak bir marş bestelemeyi düşündüm. 1 Mayıs Marşı'nın sözünü de müziğini de birlikte yapmış oldum. Bir oyun müziği olarak yaptım." şeklinde açıklamıştı.
Söz konusu oyunu Rutkay Aziz sahneye koydu, oyunda ise Erkan Yücel, Savaş Yurttaş, Yaman Okay, Meral Niron, Erol Demiröz gibi isimler yer aldı.Müzisyen Timur Selçuk marşı plak yapar.
1977'de Taksim'deki 1 Mayıs'ta Ruhi Su Dostlar Korosu ve Timur Selçuk birlikte sahneye çıkarak marş seslendirilir. Cem Karaca, Selda Bağcan, Edip Akbayram gibi isimler repertuvarlarına alır marşı.
1 MAYIS İŞÇİ MARŞI
Günlerin bugün getirdiği, baskı zulüm ve kandır.
Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez,
Yepyeni bir hayat gelir, bizde ve her yerde.
1 mayıs, 1 mayıs işçinin, emekçinin bayramı
Devrimin şanlı yolunda, ilerleyen halkların bayramı.
Yepyeni bir güneş doğar, dağların doruklarından,
Mutlu bir hayat filizlenir, kavganın ufuklarından.
Yurdumun mutlu günleri, mutlak gelen gündedir.
1 mayıs, 1 mayıs işçinin, emekçinin bayramı,
Devrimin şanlı yolunda, ilerleyen halkların bayramı.
Ulusların gürleyen sesi, yeri göğü sarsıyor,
Halkların nasırlı yumruğu, balyoz gibi patlıyor.
Devrimin şanlı dalgası, dünyamızı kaplıyor.
Gün gelir, gün gelir zorbalar kalmaz gider,
Devrimin şanlı yolunda, kül gibi savrulur gider.
Söz: Sarper Özsan
Müzik: Sarper Özsan
Albüm: Söyleyemediklerim