1. Türkiye-Ukrayna Sağlık Turizmi Forumu
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Mehmet Ali Aydın, Türkiye'deki sağlık merkezlerinde geçen yıl 359 bin uluslararası hastaya hizmet verildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Mehmet Ali Aydın, Türkiye'deki sağlık merkezlerinde geçen yıl 359 bin uluslararası hastaya hizmet verildiğini bildirdi.
Sağlık Stratejileri ve Sosyal Politikalar Derneği (SASOMER) tarafından düzenlenen, 1. Türkiye- Ukrayna Sağlık Turizmi Forumu bir otelde gerçekleştirildi.
Türkiye ve Ukrayna'dan 100'e yakın sağlık profesyoneli ve turizm sektöründen temsilcilerin katıldığı forumda, Türkiye'nin sağlık alanındaki uygulamaları hakkında bilgi verildi ve iki ülke arasında kurulabilecek işbirliği fırsatları ele alındı.
Aydın, forumda yaptığı konuşmada, sağlık turizminin genelde "medikal turizm, yaşlı ve engelli turizmi ve termal sağlık turizmi" olmak üzere 3 ana başlıkta ele alındığını söyledi.
Aydın, Türkiye'nin, kaliteli sağlık hizmetlerini uygun fiyata sunması, birçok Avrupa ülkesine göre bekleme sürelerinin çok daha kısa olması, ileri sağlık teknolojileri, yeni yapılan modern donanımlı şehir hastaneleri ve 4 saatlik uçuşla 1,5 milyar insana ve 57 ülkeye ulaşır konumda olması nedeniyle sağlık turizminde önemli avantajlara sahip olduğunu kaydetti.
Kayıt dışılığı çok fazla olan bir sektör olmasına rağmen uluslararası yayınlarda 30 milyon civarında uluslararası hasta trafiğinden ve yaklaşık 500 milyar dolar civarında sağlık harcamasından bahsedildiğini belirten Aydın, şöyle konuştu:
"Bu rakamın 2023 yılında 1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Medikal turizm anlamında bakarsak Türkiye'de 32 şehir hastanesi var şu anda 27 ilimizde yatırım olarak. Bunların 4 tanesi faaliyete geçmiş durumda. Bunun dışında 89 eğitim ve araştırma hastanemiz, 68 üniversite hastanemiz, 900'den fazla kamu hastanesi, 560 özel hastane, 48 akredite sağlık merkezi ile medikal turizm alanında iddialı bir ülke konumundayız. Hasta mahremiyeti, ticari sır gibi nedenlerle çok fazla kayıt tutulamıyor ama resmi verilere göre Türkiye 2016 yılında 359 bin uluslararası hastaya hizmet verdi. Medikal turizm anlamında en çok göz hastalıkları, kadın doğum uygulamaları, tüp bebek, kardiyovasküler cerrahiler, onkoloji, beyin cerrahi uygulamaları, ortopedik uygulamalar, diş uygulamaları, saç ekimi gibi kozmetik plastik uygulamalar talep gördü."
SASOMER Başkanı Prof. Dr. Turan Buzgan da Türkiye'nin sağlık sistemi hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin 2003 yılında sağlıkta dönüşüm programını uygulamaya başladığını anlatan Buzgan, bu çerçevede sağlık hizmetleri planlamasının tek elden Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmeye başlandığını, Genel Sağlık Sigortası sisteminin kurulduğunu, hekim sayısının artırıldığını, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırıldığını, hastanelerin, ambulans hizmetinin modernize edildiğini, sağlıkta ileri teknoloji kullanan bir ülke haline gelindiğini, ilaç ve tıbbi cihaz sektörünün yeniden organize edildiğini dile getirdi.