1. Ulusal Zooloji Kongresi Nevşehir'de Başladı
Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) ile Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 1.Ulusal Zooloji Kongresi Nevşehir'de başladı.
Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) ile Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 1. Ulusal Zooloji Kongresi Nevşehir'de başladı. NEÜ Sosyal Tesislerinde Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden 400'ü aşkın bilim adamının katıldığı kongre 3 gün sürecek.
Populasyon Biyolojisi, Populasyon Genetiği, Sinir Biyolojisi, Sistematik Zooloji, Sitoloji ve Histoloji, Toksikoloji ve Ekotoksikoloji, Üreme Biyolojisi, Yaban Hayatı Ekolojisi, Yetiştiricilik Üniteleri-Çiftlikleri ve Ekipmanları, Zoocoğrafya, Zoolojide Bilimsel İllüstrasyon ve Medyalama ve Zoolojik Veri Tabanı Hazırlama Teknikleri gibi çok sayıda konunun ele alınacağı kongrenin açılış törenine; NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tekin Pekacar, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya ile çok sayıda davetli katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Demirsoy, Türkiye'nin bilim tarihinde kapsamlı bir zooloji kongresinin bugüne kadar yapılamadığını belirterek, bu alanda çalışan bilim adamlarının yapılan ulusal biyoloji kongrelerinde yer almakla yetindiklerini ifade etti. Bu nedenle de hep özlemini duydukları sıkı iş birliğini, sorunlara birlikte bakmayı, yardımlaşmayı ve hatta bilgi aktarımını yeterince yerine getiremediklerini söyleyen Prof. Dr. Demirsoy, "Aslında böyle bir iş birliğini mesleğimizin diğer bir kısmını oluşturan bitki bilimcileri önemli ölçüde başardılar ve doğrusunu söylemek gerekirse Türkiye bitki bilimi, özellikle de flora konusunda çok önemli aşamalar yaptılar ve yapmaya da devam etmektedirler" dedi.
Türkiye'de canlı varlıklarının son yarım yüzyılda karşı karşıya kaldıkları tehdit, habitat bozulmasına bağlı olarak yok oluş, belirli bir rakam verilemese bile bitki türlerine göre çok daha büyük tehlike altında olduğunu ve bu hayvansal canlıların geleceğinin kendi mesleklerinin tutumu ile yakından ilgili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Demirsoy, şunları kaydetti:
"Türkiye'deki mesleklerin tümü ne yazık ki şovenist yaklaşımları nedeniyle bir başka mesleğin yeterince gelişmesine, iş birliğine katılmasına, bilgisini kullanmasına izin vermemiştir. Bu nedenle de sorunlarımızı yeterince çözemedik. Bu sakıncaları uzun zamandan beri yaşadığımız ve gözlediğimiz için, bu kongrenin bir meslek grubunun egemenliğinden ve güdümünden arınması öngörülmüştür. Dolayısıyla 1. Ulusal Zooloji Kongresi tanımından, kesinlikle biyolojinin zooloji dalında çalışanların kongresi anlamı çıkarılmamalıdır. Bu kongre, doğal olarak biyoloji bölümlerinin, veterinerlerin, ziraat mühendislerinin, su ürünleri mühendislerinin, orman mühendislerinin, çevrecilerin, hatta bilgisayar programcılarının, veri tabanı konusunda uzmanlaşmışların, jeolojinin belirli dallarında çalışanların, faunistik çalışan antropologların, adli tıpçıların, hekimlerin ve burada ilk aşamada adını zikredemeyeceğimiz uzmanların katılacağı ve bilgisini sunacağı bir kongre olarak düzenlenmesi öngörülmüştür. Kongre bilimsel çalışmaların sunulacağı geleneksel bir kongre yapısının ötesinde, bu ülkede bilime emek veren ve vermeye hazırlanan her türlü insan potansiyelimizi bir araya getirerek, gelecek için birlik oluşturma, çalışma gruplarının oluşturulmasına zemin hazırlama, iş birliği arzu ve gücümüzü kuvvetlendirmek olacaktır" diye konuştu.
NEÜ Genel Sekreteri Doç Dr. Erdoğan Çiçek ise, "28-31 Ağustos tarihleri arasından Türkiye'de ilk kez düzenlenen Zooloji Kongresi'ne ev sahipliği yapıyoruz. Şu ana kadar zooloji alanında herhangi bir kongre yapılmadı. Bazı biyoloji dalları ile pek çok kongre yapılmıştı ama zooloji ile ilgili ilk kongremiz. Bizim amacımız Türkiye'nin faula zenginliğinin ortaya çıkarılması ve 2013 yılında da Türkiye faulası adlı kitabın çıkarılmasını istiyoruz. Şu ana kadar yapılan çalışmalar daha çok yabancı bilim adamlarının Türk tarihinin üzerinde gitmiş durumda. Fakat biz artık Türk bilim adamları olarak Türkiye faunasının tamamen ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü Türkiye zoo-coğrafi konumu itibarıyla endemikliğin çok yüksek olduğu, hayvan çeşitliliğinin çok yüksek olduğu, biyoçeşitliliğin çok yüksek olduğu bir ülke fakat bu biyoçeşitliliği ortaya çıkarmış değiliz. Bu toplantıyla bu biyoçeşitliliğin tamamen ortaya çıkarılmasıyla ilgili olarak önemli temellerin atılacağını düşünüyoruz" dedi. - NEVŞEHİR