Haberler

10 İlin Eczacı Odasından Ortak Açıklama

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı'nın ilaçların yurtdışından özel şirketler tarafından getirilmesi için ihale yapılacağı açıklamalarına tepki olarak bugün biraraya gelen 10 ilin eczacı odası başkan ve yöneticileri ortak bir basın açıklama yaptı.

Sağlık Bakanlığı'nın ilaçların yurtdışından özel şirketler tarafından getirilmesi için ihale yapılacağı açıklamalarına tepki olarak bugün biraraya gelen 10 ilin eczacı odası başkan ve yöneticileri ortak bir basın açıklama yaptı.

Şişli'deki İstanbul Eczacı Odası'nın konferans salonunda düzenlenen toplantıya İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, Mersin Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci ve Bursa Eczacı Odası Başkanı Kubilay Aydın yeraldı.

İstanbul, İzmir, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır, Tekirdağ, Mersin, Kocaeli, Van, Amasya Eczacı Odaları Başkanları tarafından hazırlanan ortak basın açıklamasını Mersin Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Şimşek okudu. Şimşek, piyasada ilaç yokluğunun eczacılara sağlık hizmeti sunmada, hastalara ise ilaca ulaşmada büyük sorun yaşattığına dikkat çekti. Piyasada her geçen gün bulunamayan ilaç sayısının arttığını vurgulayan Şimşek, ilaçların önemli bölümünün kanser, kalp, ilaçları ve aşılar gibi yaşamsal öneme sahip ilaçlar olduğunu kaydetti.

Piyasada bulunamayan ilaçlarla ilgili olarak Hüseyin Şimşek, "İlaca yalnızca ticari meta, sağlık hizmetlerine de sadece devletin gider kalemi olarak bakılmasının sonucunda, özellikle kronik hastalıklarda ve kanser gibi ağır hastalıkların tedavilerinde kullanılan yeni jenerasyon ilaçlar artık Türkiye'ye getirilmemektedir. Bu grup ilaçların fiyatlandırılmasında ısrar edilen düşük döviz kuru nedeniyle, birçok hastanın umudu olacak bu ilaçlar için firmalar da ruhsat başvurusu dahi yapmamaktadır. Fiyatları deyim yerinde ise sakız fiyatına düşürülen ama her biri insan sağlığı için ayrı önem taşıyan bazı yerli ilaçlarımız da düzenli olarak üretilmemektedir. Yine aynı gerekçeyle, üretimi yurtdışında yapılan ve ülkemizde kullanılan ancak zarar ettikleri gerekçesi ile artık ithalatçı firmalar tarafından getirilmeyen, yani ithal edilmeyen ilaçlar da yokluğun bir başka sebebidir. Her üç durumda da yani, yeni ilaçların ülkeye girmemesi, üretimin durdurulması ya da yavaşlatılması ve ithalatın yapılmaması halinde de hasta mağdurdur, tedavisi aksamaktadır, çaresizdir ve ilaç aramaktadır" diye konuştu.

"ECZACIYI SİSTEMİN DIŞINA TAŞIYAN HİÇBİR UYGULAMAYA SESSİZ KALMAYACAĞIZ"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sağlık hizmeti ve hasta tedavisi dönem dönem beklemeye alınacak, duraklamalar yaşatılacak bir olgu değildir. Bu nedenle ilaç hizmeti kesintisiz ve sürdürülebilir olmak zorundadır. Yanlış ilaç-fiyat politikaları, bir yandan insan yaşamını ve hasta sağlığını kesintiye uğratırken, diğer yandan yok olan ilaçları, bu geçici yöntemlerle, aracılar tarafından ithal ederek hastaya ulaştırmaya çalışmak, bir yerlere kaynak sağlarken eczanelerimizin içini boşaltmaktır. Çözüm, yerli ilaç sanayinin destek ve teşviki yanında ilaç fiyat kararnamesinin revize edilerek doğru uygulanmasıdır. Hastanın ilaca kesintisiz ve zamanında ulaşmasını sağlamak; ilaç firmalarının, Türk Eczacıları Birliği'nin, Sağlık Bakanlığı'nın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın öncelikli görevidir. Bu bileşenler biraraya gelerek, halk sağlığını önceleyen, ilacı erişilebilir hale getiren bir yaklaşımla, ilaç fiyatlarında sürdürülebilir yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmelidir. Üzerine düşen tüm fedakarlığı yapan, vatandaşlık görevlerini eksiksiz yerine getiren ve sağlık hizmeti alırken her geçen gün cebinden daha fazla ödeme yapan sevgili halkımızın hak ettiği nitelikli sağlık hizmetine kavuşması temel dileğimizdir. Sağlık Bakanlığı'nı ilaçla ilgili sorunları akılcı ve sosyal devlet anlayışı içinde çözmeye ve 'İlaç hastaya eczaneden, eczacı tarafından verilir' evrensel ilkesi içinde hareket etmeye davet ediyor, halkımızın ilaca erişimini zorlaştıran, eczacıyı sistemin dışına taşıyan hiçbir uygulamaya sessiz kalmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz."

"UYARI GÖREVİNİ YAPIYORUZ"

Toplantının sonunda oda başkanları gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Piyasada toplamda kaç adet ilaç yok" şeklindeki sorusuna İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, "Geçen hafta dağıtım kanalları ve firmalar baz alınarak yaptığımız araştırmada piyasada 473 adet ilacın bulunmadığını tespit ettik. Bu ilaçların kalp damar hastalıkları, değişik aşı tiplerinde olmadığını söyleyebilirim. Yani ithal kökenli ilaçlar bugün piyasada bulunmuyor. Bu uygulama eğer Sağlık Bakanlığı'nın önerdiği şekle dönüşürse emin olun ki piyasada önümüzdeki dönemde ilaç yokluğunda artışlar daha fazla olacaktır" şeklinde yanıtladı. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da düzenledikleri basın açıklamasıyla yetkilileri uyarma görevini yaptıklarını belirterek, "Avro 3 lirayı geçmişken, siz halen daha 1,95'lik kurla ilaç vermeye devam ederseniz ilaçlar Türkiye'ye gelmeyecektir. Üretici ve ithalatçı firmalar bu ilaçları Türkiye'ye getirmeyecektir. Bundan birkaç ay önce piyasada 300 küsur ilaç yokken bugün 473 kalem ilacın olmadığından bahsediyoruz. Bu yanlış politikanın gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

(BB) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sağlık Bakanlığı Semih Güngör İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title