Haberler

10. Ulaştırma Kongresi Tamamlandı

Güncelleme:
Abone Ol

İnşaat Mühendisleri Odası adına yürütücülüğünü İMO İzmir Şubesi'nin yaptığı 10. Ulaştırma Kongresi, İzmir'de gerçekleştirildi.

Oda adına yürütücülüğünü İMO İzmir Şubesi`nin yaptığı 10. Ulaştırma Kongresi, 25 -27 Eylül 2013 tarihleri arasında İzmir`de gerçekleştirildi. "Bütünleşik Ulaştırma Sistemleri" ana temasıyla düzenlenen Kongrede ulaştırmanın teknik ve ekonomik boyutlarının yanı sıra sosyolojik, psikolojik, çevre ve insana öncelik veren tüm boyutları bir bütünlük içerisinde ele alındı.

Çok sayıda akademisyen, bilim insanı ve inşaat mühendisinin katıldığı, yoğun ilgiyle takip edilen Kongre, açılış oturumunun yanı sıra sekiz oturum ve bir panel şeklinde düzenlendi. Kongre kapsamında ayrıca İzmir ulaşım tarihinde kullanılan toplu ulaşım araçlarının maketleri sergilendi.

Açılış konuşmalarıyla başlayan Kongrede İMO Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Levent Darı, İMO İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Serhan Tanyel, Kongre Bilim Kurulu adına Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu, Karayolları Genel Müdür Yardımcısı İhsan Akbıyık ve ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker birer konuşma yaptılar.

Darı: Bütünlüklü, sürdürülebilir ve merkezi bir ulaştırma politikamız yok

Konuşmasına Kongrenin hazırlanmasında emeği geçen Bilim Kurulu`na, Danışma Kurulu`na, Düzenleme Kurulu`na ve İMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu ile şube çalışanlarına teşekkür ederek başlayan Levent Darı, Kongrenin mesleki-bilimsel bir derinlik yaratacağına, olması gerekenler ile gerçekleşenler arasındaki açının kapatılması doğrultusundaki çabalara katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

İMO`nun ulaştırma konusuyla ilgili ilk kongresini 1974 yılında topladığını hatırlatan Darı, "Anlaşılan o ki, ulaşıma dair sorunlar epey zamandır gündemimizi işgal etmektedir. Yine ifade etmeliyiz ki, ulaşım sorunları bir türlü çözülememektedir. Geçen yıllar, bırakalım sorunların çözülmesini, katlanarak büyümesine yol açmaktadır. Bu gerçeklik, bütünlüklü, sürdürülebilir ve merkezi bir ulaşım politikası olmamasına işaret etmektedir" diye konuştu.

Ulaşım konusunun geniş bir yelpazede ele alınması gerektiğine dikkat çeken Darı, bu nedenle 10. Ulaştırma Kongresi`nde ana temanın "Bütünleşik Ulaştırma Sistemleri" olarak belirlendiğini ifade etti. Darı, böylelikle ulaşım sorunun teknik ve ekonomik özellikleriyle birlikte sosyolojik, psikolojik, çevresel, kentsel ve insani yönleriyle tartışılabileceğini kaydetti.

Birinci Boğaz Köprüsü ile ODTÜ yol projesi tartışmalarına değinen Darı, "Nasıl bir kent istenmektedir: İnsan odaklı mı, araç odaklı mı?" sorusunu sorarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birinci Boğaz Köprüsü`nün kullanıma açıldığı 1973 yılını baz alırsak, yaklaşık 40 yıldır kentlerimiz, kent içi ulaşım sorunu yaşamaktadır. Aradan geçen zaman zarfında yapılan onca alt üst geçide, köprü geçişine, kavşak düzenlemesine, kentlerin etrafını saran çevre yollarına rağmen metropol kentlerimizin birincil sorunu ulaşım olmaya devam etmektedir"

Siyasi erkin bu tür zeminlerde üretilen bilimsel bilgiyi kullanacağına inandığını kaydeden Darı "Bilimsel-mesleki etkinlikleri kamuoyunun ilgi odağı haline getirmek, kongre ve sempozyum çıktılarını kamuoyu ile paylaşmak, toplumsal bilincin oluşturulmasında katkı sağlamak üzere değerlendirmek, bunları merkezi ve yerel yönetimleri harekete geçirmenin aracı olarak kullanmak görevlerimiz arasında bulunmaktadır. İnanıyorum ki siyasi erk bu zeminlerde görünür hale gelen bilimsel gerçekleri yok sayamayacaktır" dedi.

"Özel araç kullanım yoğunluğu azaltılmalı"

Ayhan Emekli ise, kongrenin, ana teması olan "Bütünleşik Ulaştırma Sistemleri" ve "Sürdürülebilir ulaştırma" kavramlarına uygun olarak ulaşım politikalarında kökten değişimi öngördüğünü belirtti. Özel araç kullanım yoğunluğunun azaltılması gerektiğine dikkati çeken Emekli, "Yaşanabilir bir kentte, metro, tramvay, iyileştirilmiş banliyö gibi toplu taşıma sistemleri ulaşımda daha fazla pay almalı. Sokakların ve meydanların halkın kullanımına açık olmasının önündeki sınırlamaların kaldırılması gerekir" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen Kongre açılış oturumuna İMO Yönetim Kurulu Üyesi Galip Kılınç başkanlık etti. Açılış oturumunda Prof. Dr. Güngör Evren "Türkiye`deki Ulaşım Politikaları", İZBAN Genel Müdürü Sabahattin Eriş "Kentiçi Raylı Sistemlerde Bir Model", ESHOT Genel Müdürlüğü adına Alper Deri ise "ESHOT Genel Müdürlüğü`nün Gelişimi, Dünü, Bugünü" başlıklı sunumları yaptılar.

Açılış oturumunun ardından düzenlenen oturumlarda kent içi ulaşım modelleri ve İzmir özelinde uygulanan sistem; raylı sistemler ve raylı sistem alt yapıları; yüksek hızlı tren uygulamaları; duble yol çalışmaları ve kara yolları ile çok şeritli yolların ulaşıma etkileri gibi konu başlıklarında sunumlar yapıldı.

Kongre "İzmir ve Ege Özelinde Bütünleşik Ulaştırma Sistemleri" paneliyle sona erdi. Prof. Dr. Güngör Evren`in başkanlık yaptığı panelde TCDD 3. Bölge Müdürü Selim Koçbay, TCK 2. Bölge Müdür Yardımcısı Baki Çoban, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Fidan Aslan, Ulaştırma Bakanlığı İzmir Bölge Müdürü Osman Berk ve İMO İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli birer sunum yaptılar.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title