Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Görevdeki İkinci Yılında Tarihe Geçti

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin halkoyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevinin ikinci yılında, ülkeyi karanlığa mahkum etmek isteyen darbe girişimini milletin desteğiyle önleyerek, tarihe geçti.

Türkiye'nin halkoyuyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görevinin ikinci yılında, ülkeyi karanlığa mahkum etmek isteyen darbe girişimini milletin desteğiyle önleyerek tarihe geçti.

HALK İRADESİYLE SEÇİLEN İLK CUMHURBAŞKANI

Erdoğan, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören 2007'deki Anayasa değişikliğinin ardından, 10 Ağustos 2014'teki seçimi yüzde 52'lik oranla kazandı ve 28 Ağustos 2014'te, Türkiye'nin doğrudan halk iradesiyle seçilen ilk cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin de 12. Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

DARBEYLE ETKİSİZ HALE GETİRMEK İSTEDİLER

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17/25 Aralık 2013'teki "Hukuk ve polis" darbe girişimiyle cumhurbaşkanlığının önü kesilmek istenen Erdoğan, aynı terör örgütünün Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki üniformalı militanlarınca girişilen "Kanlı" darbeyle etkisiz hale getirilmek istendi.

TÜRKİYE'Yİ KARANLIK GÜÇLERE TESLİM ETMEDİ

FETÖ, 15 Temmuz akşamı Türkiye'yi karanlığa mahkum edecek en büyük hamlesini hayata geçirmek için düğmeye bastı. Ankara ve İstanbul merkezli darbe girişimi ülke genelinde FETÖ'nün asker üniformalı militanlarınca tatbik edilirken, darbeci teröristler, en önemli hedeflerinden olan ve Marmaris'te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bulunduğu otele de operasyon düzenledi. Erdoğan, daha sonra katıldığı bir canlı yayında 15 dakikalık bir sürede darbeci askerlerin saldırısından kurtulduğunu ifade etti.

Darbe girişiminin ardından, kaldığı otelde gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silahlı Kuvvetlerin içinde "Malum yapıya" ait bir grubun ülkenin birliğine, beraberliğine, bütünlüğüne yönelik bir kalkışma hareketinin içine girdiğini kaydetti.

CANLI YAYINA BAĞLANDI, DARBECİLERİ TERS KÖŞEYE YATIRDI

CNN Türk Televizyonu'ndaki canlı yayına görüntülü telefonla bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, askeri kalkışmaya tepki göstererek, vatandaşları meydanlara davet etti. Bu davetinin ardından, Marmaris'ten Dalaman'a, Dalaman'dan da İstanbul'a geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda kendisini bekleyen vatandaşlara hitap etti.

Darbe girişimine karşı halkı meydanlara ve sokaklara davet eden Erdoğan, Türkiye'yi karanlıktan aydınlığa çıkaracak, çağrıyı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara çıkan vatandaşlar darbecilerin işgal ettiği kurumları tek tek ele geçirirken, darbecileri de yakalayarak, güvenlik güçlerine teslim etti.

DEMOKRASİ NÖBETLERİ

Fetullahçı teröristlerin darbe girişiminin akamete uğramasında en önemli rolü üstlenen vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişimi gecesi yaptığı çağrı üzerine tüm şehirlerin meydanlarını doldurdu.

Sık sık canlı yayınla, video konferanslarla şehirlerin meydanlarında nöbet tutan vatandaşlara seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazen de nöbetlere iştirak ederek, konuşma yaptı.

Vatandaşların tuttuğu demokrasi nöbetleri Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki makamının yer aldığı ana binanın şeref kapısı önünde kurulan platform üzerinden, demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara hitap ettiği 10 Ağustos gecesine kadar sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, demokrasi nöbeti tutan vatandaşlara teşekkür ederek, "Allah, ülkemizi ve milletimizi ilelebet korusun diyorum ve şimdi artık virgülü atıyoruz ve bu demokrasi nöbetlerine artık ara veriyoruz. Ama ruh dünyamızdan, gönül dünyamızdan bu nöbetleri çıkarmayacağız." ifadelerini kullandı.

KÜLLİYE'DE TARİHİ BULUŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından siyasi partilere yönelik birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Bu çağrıya olumlu yanıt verilmesinin üzerine Erdoğan başkanlığında, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katılımıyla, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir toplantı gerçekleştirildi.

YENİKAPI DAVETİ: DEMOKRASİ VE ŞEHİTLER MİTİNGİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de siyasi parti liderleriyle gerçekleştirdiği tarihi buluşmanın ardından, darbeye karşı demokrasi nöbeti tutan vatandaşları da "Demokrasi nöbetlerini taçlandırmak üzere" Yenikapı'da büyük mitinge davet etti.

Erdoğan, bu mitinge konuşma yapmak üzere AK Parti, CHP ve MHP Genel Başkanlarına 7 Ağustos'ta gerçekleştirilen, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi" için birer davet mektubu gönderdi. Liderlerin iştirak ettiği mitinge, yaklaşık 5 milyon kişi katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mitinge katılarak, birer konuşma yapan liderlere, gösterdikleri güçlü duruş için teşekkür ederek, "Şimdi bugün burada Genelkurmay Başkanı ile Yenikapı Meydanı'nda Cumhurbaşkanı ile Başbakanı ile Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanları ile 81 vilayetimizdeki her görüşten, her meşrepten insanımızla verdiğimiz şu görüntü var ya işte bu görüntü inanın bana ülkemizin düşmanlarını en az 16 Temmuz sabahı kadar üzmüştür, kahretmiştir." ifadelerini kullandı.

BATI'NIN İKİ YÜZÜ

Darbe girişiminin ardından, özellikle Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ikircikli tutumları dikkati çekti.

Avrupalı liderlerin ve devlet adamlarının darbecilere yönelik operasyonları eleştiren açıklamalarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Köln'de düzenlenecek "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi"ne katılan vatandaşlara telekonferans yoluyla hitap etmesi de Alman makamlarının isteği ve Almanya Anayasa Mahkemesinin kararıyla engellendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütlerine her türlü propaganda imkanı tanıyan ve kucak açan Avrupa'nın gerçekleştirdiği bu engellemeye, uluslararası basın kuruluşlarına verdiği mülakatlarda eleştirdi.

İtalyan Rainews24 kanalına mülakat veren Erdoğan, konuya ilişkin "Şimdi soruyorum, Almanların yetkili makamları veya Alman yargısı eğer demokratik bir hukuk devleti olduğunu iddia ediyorsa, demokratik bir hukuk devletinin Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan'ın video konferansla orada konuşmasını engellemeyi neyle izah edecek?" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'DEN ÖZÜR

Türkiye'yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Kabulün ardından Biden, FETÖ'nün Türk demokrasini ve istiklalini hedef alan darbe girişimi sonrası Türkiye'yi daha önce ziyaret etmediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan özür diledi.

DURMAK BİLMEYEN, KOŞAN CUMHURBAŞKANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevinin ilk yılında olduğu gibi ikinci yılında da koşan ve ter döken, gece gündüz demeden çalışan, her zaman halkın yanında, halkın içinde yer alan cumhurbaşkanı özelliğini sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016 yılında ikisi ABD'ye olmak üzere, toplam 16 ülkeye ziyaret gerçekleştirdi.

Üç ülkeyi kapsayan Latin Amerika ziyaretinin ilk durağı Şili'yi 21 yıl sonra ayak basan ilk Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın ikinci ve üçüncü durağı Peru ve Ekvador ise tarihinde ilk kez Türkiye Cumhurbaşkanını misafir etti. Latin Amerika turunu tamamlayan Erdoğan, yurda dönüşünden önce Senegal'e de ziyaret gerçekleştirdi.

FİLDİŞİ SAHİLİ, GİNE VE UGANDA'YA GİDEN İLK CUMHURBAŞKAN I

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine'yi kapsayan Batı Afrika turunda da bu ülkelerle ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuların da görüşüldüğü önemli görüşmeler yapıldı. Erdoğan'ın, Fildişi Sahili ve Gine ziyareti bu ülkelere Türkiye'den Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret olarak da tarihte yerini aldı.

Batı Afrika ziyaretinin ardından Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'ye gitti. Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu'na katılmak üzere, Azerbaycan'a giden Erdoğan, bu ziyaretinin ardından Hırvatistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Doğu Afrika turunda da Erdoğan, Uganda'yı cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'den ziyaret eden ilk isim olarak tarihe geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Afrika turunun ikinci durağı Kenya ve ardından da Türkiye'nin yeni büyükelçilik binasının açılışını da gerçekleştirdiği Somali'yi ziyaret etti.

Erdoğan, vefat eden dünyaca ünlü Müslüman boksör Muhammed Ali'nin cenaze törenine katılmak üzere, ikinci kez ABD'ye gitti.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere, Polonya'ya da giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, son ziyaretini ise Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daveti üzerine Rusya'ya gerçekleştirdi.

Erdoğan'ın 2106 yılı içerisinde 2 defa daha Azerbaycan'a gideceğine yönelik bilgilendirme yapılmasına rağmen, Ankara'da meydana gelen bombalı saldırılar dolayısıyla bu ziyaretleri iptal edildi.

YURT İÇİ ZİYARETLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt içinde de yoğun mesai yaptı. Erdoğan, il ziyaretleri kapsamında, cumhurbaşkanı olarak, Kilis, İzmir, Diyarbakır, Kırşehir, Artvin, Rize Trabzon, Kocaeli, Malatya, Mardin, Ağrı, Ardahan, Adana, Antalya, Yozgat, Çanakkale ve Burdur olmak üzere birçok ile gitti.

Terörden mağdur olan Doğu ve Güneydoğu illeri ziyaretlerine özel önem veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu illerde vatandaşların sorunlarının giderilmesi için de yapılan çalışmaları yakından takip etti.

Erdoğan, ziyaret ettiği illerde yapımı tamamlanan birçok eserin açılışını gerçekleştirerek, çeşitli etkinliklere iştirak etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ramazan ayı içerisinde terörle mücadelede büyük gayret sarf eden askerlerle de iftar programlarında bir araya geldi. Erdoğan bu doğrultuda Şırnak'ın Silopi ilçesinde ve Mardin'de bulunan askeri birlikleri ziyaret ederek, askerlerle iftar yaptı.

MİLLETİN KÜLLİYESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016 yılında da vatandaşlarla hemen hemen her fırsatta bir araya geldi. Erdoğan, sivil toplum kuruluşları, meslek grupları, akademisyenler, şehit aileleri, gaziler ve muhtarları "Milletin evi" olarak nitelendirdiği Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladı.

Erdoğan bu buluşmalar kapsamında muhtarlarla belirli aralıklarla Külliye'de bir araya geldi. Her toplantıda farklı illerden muhtarların katıldığı toplantılarda Erdoğan, gündeme ilişkin değerlendirme ve istişarelerde bulundu. 26 defa yapılan toplantıların sonuncusu ramazan ayı içerisinde iftar programıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan önemli kültür sanat etkinliklerinden biri de "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödül Töreni" oldu. Bu kapsamda, 2015 yılı ödüllerine Münir Özkul, Rasim Özdenören, Orhan Gencebay, Mehmet Genç, Hüseyin Kutlu ve Cemil Meriç layık görüldü.

ERDOĞAN KONUTUNA TAŞINDI

Göreve gelmesinin ardından Çankaya'daki eski Dışişleri Konutunda ikamet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Aralık 2015'te Beştepe'deki Devlet Konukevi'ne taşındı.

AĞIRLANAN KONUKLAR

Yurt dışına gerçekleştirdiği ziyaretlerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan, devlet ve hükümet başkanlarını da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladı. Erdoğan'ın konukları arasında, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko yer aldı.

G20 DEVLET VE HÜKÜMET BAŞKANLARI ZİRVESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görev süresinin ikinci yılında önemli uluslararası toplantılara da ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda Antalya'da, Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği G20 zirvesi gerçekleştirildi. Aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin de bulunduğu devlet ve hükümet başkanlarını ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında çeşitli ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından zirvenin son günü açıklanan bildirgede, terörle mücadelede küresel iş birliği vurgusu yapıldı.

BM DÜNYA İNSANİ ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilk kez İstanbul'da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'ne de ev sahipliği yaptı. Zirveye, 180'in üzerinde ülke, uluslararası kurum ve kuruluşun temsilcileri ve 60'a yakın ülkenin devlet ve hükümet başkanı katıldı.

Erdoğan zirvede, ilk Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, küresel yardım sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı.

EXPO 2016 ANTALYA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en önem verdiği organizasyonlardan biri de Antalya'da gerçekleştirilen EXPO 2016 oldu. EXPO hazırlıklarını bizzat yerinde denetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, organizasyonla ilgili çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milli proje olarak gördüğü ve açılışını gerçekleştirdiği 2016 EXPO Antalya, 1990 yılında Osaka'da düzenlenen organizasyonun ardından en yüksek katılımlı sergi olarak tarihe geçti.

YATIRIMCILARA ÖNCÜLÜK ETTİ

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan ve otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergahı, köprü sayesinde 4 dakikaya düşürecek Osmangazi Köprüsü, 30 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törenle açıldı.

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ'NÜ HİZMETE AÇTI

Birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki, "Dünyanın en geniş asma köprüsü" özelliği taşıyan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, 26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete girdi.

TBMM Başbakanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da iştirak ettiği açılış töreninde, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanları da hazır bulundu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Recep Tayyip Erdoğan Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title