Haberler

"13 Yılda Afeti Öğrendik"

Güncelleme:
Abone Ol

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Barbarosoğlu Türkiye'de deprem konusunda teknolojik ve bilimsel olarak gelişmeler sağlandığını söyledi.

Marmara depreminin merkez üssü Gölcük'ün Kavaklı sahilindeki anma etkinlikleri kapsamında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu Türkiye'de deprem konusunda teknolojik ve bilimsel olarak gelişmeler sağlandığını Türkiye'nin ülkesinde sismik hareketi izleyen en iyi ülkeler arasında bulunduğunu söyedi.

Kavaklı sahilinde gerçekleştirilen anma etkinliklerine Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Müdürü Prof. Dr. Doğan Karafat, AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ile vatandaşlar katıldı. Toplum olarak 13 yıl içersinde önemli gelişmeler kaydettiklerini söyleyen Gülay Barbarosoğlu, "Bu 13 yılda neler oldu? Gerçekten önemli bir aşama kaydedebildik mi? Çok çabuk bir muhasebe yapmak istiyorum. Ben bu sefer daha olumlu bir tablo ortaya koymaya çalışacağım. 13 yıl önce 7 yaşında olan bir evladımız. Bugün 20 yaşında bir gençtir. Ben Gölcük'ün ve ülkemizin istikbalinin bu gençlerde olduğunu düşünüyorum. Bu gençler bizlerden çok daha bilinçli afet bilinci içinde gelecek nesillere taşıyacaklardır. Biz 13 yıl içersinde afet nedir öğrendik. Depremin, afetin farkında olduk. Aslında toplum olarak önemli bir yol katettik. Teknolojik, bilimsel olarak önemli gelişeler sağladık. Bugün ülkemizde 500 adet deprem istasyonu vardır. Ülkesindeki sismik hareketi en iyi izleyenlerden biriyiz. Kendimizle gurur duymalıyız. Artık depremleri çok hızlı bir şekilde ve doğru olarak belirlemekteyiz. Artık teknolojik olarak dünyadaki en gelişmiş ülkelerle birlikte önemli bir yol katettik" dedi.

Geçen 13 yılda mevzuatın yenilendiğini söyleyen Barbarosoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Değerli Gölcüklüler bundan 13 yıl önce kanunlarımız vardı mevzuatımız vardı. Bizi 21'inci yüzyıla taşıyan bir mevzuat degildi. Bugün mevzuatımızı yeniledik. Güçlendirme ve bina yönetmeliklerimizi yeniledik. Bugün yasal olarak bir dönüşüme hazırız. Mevzuat ve kanunlar açısından ve sivil toplum kuruluşları olarak da önemli bir yol katettik. Marmara depreminde arama kurtarma becerimiz çok zayıftı. Van depreminde de gördügümüz gibi sivil toplum kamunun önüne geçmiştir. Bu çok önemli bir başarıdır. O zaman biz göğsümüzü gere gere şunu ifade edebiliriz. 13 yılda Türkiye afet yönetimi açısından çağ atlamıştır. İşimiz bitmişmidir? Hayır. Çok yol katetik ama kat edilecek çok yolumuz vardır. Bu gece hepimiz uykuya dalmadan önce deprem şehitlerimiz için birer fatiha okuduktan sonra içinde yaşadığımız konutun depreme dayanıklı olup olmadığını kendimize soralım ve bunu düşünelim. Özellikle kadınlara sesleniyorum. Anne olarak çocuklarımıza sorumluluklarımız var. Yaşadığımız ev çocuklarımız için güvenlimidir hanımlar bu gece bunu düşünelim. Yasal olarak kentsel dönüşümle ilgili tüm çalışmalar tamamlanmıştır. Ama kentsel dönüşüm bu işin başlangıcıdır. Bu işin sonucu kültürel dönüşümdür. Bu işin sorumluluğu bizdedir. Evlerimizi yaşadığımız mekanları yaşadığımız şehirleri depreme afete dayanıklı hale getirmekten vatandaş olarak sorumluluğudur. Devlet üzerine düşen görevi yapmıştır. Sıra bize vatandaşa gelmiştir. Ben anne olarak ben bu sorumluluğu, bir öğretim görevlisi olarak da bu sorumluluğu anlatmaya devam edeceğim" dedi.

Deprem döneminde binası yıkılmayan vatandaşın inşaat mühendisine ödül verip tebrik ettiğini söyleyen AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, "Bu bölge maalesef iyi bir planlama yapılmadığı için ülke ekonomisini İstanbulla birlikte yüzde 60'ını oluşturuyor. Bu bölge birinci derecede fay hattı üzerinde duruyor. Bütün sanayi tesisleri burada. Buradaki depremden dolayı ülke ekonomisi ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Onun için unutulmadı. Binası yıkılmayan inşaat mühendisine ödül verip tebrik ediyordu. Olurmu arkadaşlar. O mühendisin görevi zaten inşaatın yıkılmayacak şekilde inşaa etmek. Hepimizin bu şekilde düşünmesi lazım. Deprem oldu yıllar geçti planlar yapılmadı. Kocaeli'ne baktığımız zaman planları yapılmış ve uygulamaya konulmuş durumda" dedi. - Kocaeli / Gölcük

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gülay Barbarosoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title